Naslovna / Ishrana

Može li bademov jogurt biti alternativa mlečnim proizvodima

Priredio/la: S.St.|11:00 - 14. 06. 2023.

Alternative mlečnim proizvodima na bazi biljaka postaju sve dostupnije potrošačima. Nedavno istraživanje pokazalo je da jogurti na bazi biljaka mogu imati određene prednosti u odnosu na mlečne jogurte, uključujući veći sadržaj vlakana i manje šećera

bademov jogurt Prema novoj studiji, bademov jogurt je alternativa mlečnim proizvodima sa najviše hranljivih sastojaka Foto Shutterstock

Bademov jogurt ima najveću gustinu hranljivih materija na osnovu indeksa hrane bogate nutrijentima i najbolja je alternativa mlečnim proizvodima sa najviše hranljivih sastojaka, pokazala je studija. Alternative na biljnoj bazi za mnoge životinjske proizvode postaju sve popularnije, a istraživači i dalje rade na tome da otkriju i shvate nutritivnu vrednost biljnih opcija i kakve su one u poređenju sa njihovim odgovarajućim životinjskim parnjacima.

Studija objavljena u Frontiers in Nutrition ispitala je nutritivnu vrednost nekoliko različitih vrsta jogurta na bazi biljaka i mlečnih proizvoda dostupnih u Sjedinjenim Državama. Autori su otkrili da jogurti od badema imaju najveću gustinu hranljivih materija od svih ispitivanih proizvoda na osnovu indeksnog sistema bodovanja koji su koristili.

Nutritivna vrednost različitih vrsta jogurta

Nutritivna vrednost jogurta, i biljnih i mlečnih opcija, veoma varira. Za ovu studiju, istraživači su želeli da prouče ključne makro i mikronutrijente nekoliko opcija jogurta na bazi biljaka i mleka kako bi uporedili nutritivne vrednosti.

– Ciljevi istraživanja bili su da se identifikuje da li su biljni jogurti koji su već bili na tržištu u SAD nutritivno ekvivalentni tradicionalnim mlečnim jogurtima, jer potrošači često zamenjuju životinjske proizvode za alternativne opcije. Trebalo bi više obratiti pažnju na to da je nutritivni profil sličan ili bolji kako bi se osiguralo da potrošači ne postanu deficitarni ili previše konzumiraju različite hranljive materije – objasnila je autor studije prof. Alissa A. Nolden za Medical News Today (MNT).

Naučnici su prvo prikupili podatke o proizvodima od jogurta koristeći izvor pod nazivom Mintel Global New Products Database. Na osnovu specifičnih kriterijuma za uključivanje i isključenje, istraživači su u svoju nutritivnu analizu uključili 1.074 jogurta na bazi mleka i 150 jogurta na bazi biljaka. Koristili su sistem vođenja Nutrient Rich Foods (NRF) index (indeks hrane bogate nutrijentima). Ovaj indeks daje specifične rezultate za hranu na osnovu korisnih hranljivih materija i hranljivih materija koje ljudi treba da ograniče.

Korisne hranljive materije su proteini, vlakna, kalcijum i vitamin D. Hranljive materije koje treba ograničiti uključuju zasićene masti, ukupan šećer i natrijum. Viši rezultat ukazuje na veću gustinu hranljivih materija u poređenju sa brojem kalorija.

Naučnici su otkrili da opcije jogurta na bazi biljaka obično imaju više vlakana, manje ukupnog šećera i manje količine natrijuma u ​​poređenju sa mlečnim jogurtima. Međutim, opcije mlečnog jogurta obično su imale više proteina, kalcijuma i kalijuma nego opcije jogurta na bazi biljaka.

Od svih proučavanih vrsta jogurta, proizvodi od bademovog jogurta su postigli najviše, što ukazuje na najveću gustinu hranljivih materija. I mlečne i biljne opcije sadržale su aditive raznih guma i skroba.

Istraživači napominju da će opcije na bazi biljaka možda morati da budu ojačane da bi se poboljšala nutritivna vrednost i uneli ključni hranljivi sastojci koji možda nedostaju biljnim proizvodima. Oni primećuju da bi u razvoju proizvoda moglo biti uzeto u obzir minimiziranje određenih komponenti jogurta na bazi mlečnih proizvoda, kao što su zasićene masti, uz istovremeno razmatranje vrednih nutritivnih prednosti poput onih dobijenih iz proteina.

Zdravstvene prednosti mlečnih proizvoda u odnosu na jogurte na bazi biljaka

Jogurt je popularan izbor hrane koji može ponuditi nekoliko zdravstvenih prednosti i obezbediti kritične hranljive materije. Neki jogurti mogu zadovoljiti potrebe za proteinima. Jogurti takođe mogu da sadrže određene probiotike koji mogu uticati na imuni odgovor i ravnotežu zdravih mikroorganizama u telu.

Jogurt može da potiče iz mlečnih izvora, ali su dostupne i opcije na bazi biljaka. Kao što napominju autori trenutne studije, opcije jogurta na bazi biljaka mogu biti ekološki održivije. Kako proizvodi od jogurta na bazi biljaka postaju sve dostupniji, neophodno je uzeti u obzir njihovu nutritivnu vrednost i kako ona može da se uporedi sa mlečnim opcijama.

Jogurti na bazi biljaka mogu ponuditi slične zdravstvene prednosti, uključujući i određene probiotike

– Mnoge biljne alternative mlečnim proizvodima postale su veoma rasprostranjene u prodavnicama prehrambenih proizvoda poslednjih godina i donele su značajne promene za vegetarijance, posebno vegane, i ljude sa alergijom na mleko. Izuzetno je značajno da većina jogurta na biljnoj bazi takođe sadrži razne žive, aktivne kulture koje su korisne za zdravlje creva. Osim toga, jogurti bez mleka su i ekološki prihvatljiviji u poređenju sa jogurtima na bazi mleka – objasnila je za MNT registrovani dijetetičar i direktor dijetetike u ModifyHealth Christine Lothen-Kline, koja nije bila uključena u studiju.

Donošenje odluke o najboljoj opciji jogurta

Istraživači koji su sproveli ovu studiju bili su ograničeni sistemom bodovanja koji su koristili i vladinim promenama koje su eliminisale određene proizvode iz ispitivanja. Za neke proizvode nisu imali određene informacije o ishrani zbog promena koje je Uprava za hranu i lekove (FDA) unela u vezi sa potrebnim informacijama na etiketama o ishrani. Prema tome, studija analizira neke vrste mlečnih proizvoda i jogurta na biljnoj bazi, ali što se drugih vrsta tiče, one mogu da variraju u nutritivnoj vrednosti.

Profesor Nolden je primetila da bi „buduće studije trebalo da ispitaju kompletan sastav hranljivih materija biljnih sastojaka kojima je često potreban dodatak šećera, soli i masti da bi se obezbedilo senzorno iskustvo koje se obično očekuje od životinjskih proizvoda”.

– Kada traže održive biljne alternative, potrošači moraju da budu svesni da prehrambeni sastav može biti drugačiji i da u skladu s tim moraju da prilagode svoju ishranu – dodala je.

Slično kao i kod drugih izbora hrane, potrošači treba da uzmu u obzir individualne nutritivne potrebe kada biraju proizvode od jogurta koji im odgovaraju.

Lothen-Kline je potrošačima ponudila sledeće savete koje treba da imaju na umu dok razmatraju nutritivnu vrednost određenih vrsta jogurta:

– Dobar način da odredite koje opcije bi bile najbolje za vas jeste da pitate koji su specifični hranljivi sastojci za vas najvažniji u jogurtu. Podstakla bih sve da potraže jogurt sa malo dodatog šećera. Ako ste vegan, onda bi bilo važno da uzimate jogurt na biljnoj bazi obogaćen sa 20 odsto preporučene dnevne vrednosti za kalcijum i vitamin D, što možete da potražite na etiketi. Za nekoga ko traži više proteina, onda bi jogurt na biljnoj bazi napravljen od mleka sa proteinima soje ili graška imao više smisla nego onaj napravljen od ovsa ili badema.

Ona je dodala da, „ako niste sigurni koja je opcija najbolja za vas, trebalo bi da se konsultujete sa registrovanim dijetetičarom ili drugim zdravstvenim radnicima koji mogu da vas upute i daju vam smernice”.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Весна
5:34, 16. 06. 2023.
Odgovori

Jogurt od badema se lako može napraviti u kućnim uslovima ,u mleko od badema se doda kapsula probiotika( otvori se prospe se prah) i drži se na spoljnoj temperaturi. Izuzetno je ukusan i jogurt i mleko i sir od badema i zaista zdrav, za mene lekovit. Hvala Vam za tekst ,hvala što razbijate predrasude ,i ako možete objavljujte što više pozitivnih tekstova o biljnoj hrani .

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo