6 veličanstvenih: Najzdraviji začini na svetu jačaju imunitet i čuvaju srce
Začini su u stvari moćni saveznici zdravlja - deluju kao prirodne apoteke, nudeći zaštitne prednosti protiv raznih bolesti i zdravstvenih stanja koje je i nauka potvrdila
Najzdraviji začini na svetu su u stvari moćni saveznici zdravlja, a cenjeni su zbog svojih efektnih jedinjenja i zato što deluju kao prirodne apoteke, nudeći zaštitne prednosti protiv raznih bolesti i tegoba poput srčanih oboljenja, raka i problema sa varenjem. Oni nisu samo ukusni, već su i bogati hranjivim tvarima i bioaktivnim jedinjenjima koji pružaju značajne zdravstvene koristi. Dodavanje ovih začina u ishranu može da ima dugoročne pozitivne učinke na zdravlje, od poboljšanja varenja do smanjenja upala i jačanja imunološkog sistema. a. To su začini - moćni saveznici zdravlja.
Šta kaže nauka, koji su najzdraviji začini?
Postoji nekoliko začina koji se smatraju vrlo zdravim, a koji imaju brojne zdravstvene dobrobiti, potvrđene brojnim medicinskim istraživanjima. Među neke od najzdravijih začina ubrajaju se kurkuma, cimet, đumbir, kim, crni biber, bosiljak... Zdravi začini mogu se lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu, a nisu samo korisni za zdravlje, već i za obogaćivanje ukusa hrane. Svakako se preporučuje konsultacija sa lekarom pre nego što u svoju ishranu uvedete značajnije količine začina, posebno ako imate specifične zdravstvene probleme.
Kurkuma
Kurkuma je poznata zbog svog aktivnog sastojka kurkumina, koji ima snažna antioksidativna i protivupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da kurkumin može da pomogne u smanjenju rizika od bolesti poput raka, bolesti srca i Alchajmerove bolesti. Takođe je koristan za smanjenje upala u telu i ublažavanje simptoma artritisa. Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Clinical Immunology, kurkumin može da smanji upalne markere u telu, što je ključno za prevenciju hroničnih bolesti.
Možete je dodati u mnoga jela, a najpoznatiji je sastojak karija, zatim se dodaje u čorbe, variva, umake ili pečenom mesu. Kurkumin se bolje apsorbuje kad se konzumira s crnim biberom i zdravim mastima poput kokosovog ulja ili maslinovog ulja.
Cimet
Cimet je poznat po svojstvima koja podržavaju zdravlje srca i regulišu nivo šećera u krvi. Sadrži cimetaldehid, koji ima antioksidativna, protivupalna i antimikrobna svojstva. Takođe se koristi za poboljšanje funkcije mozga i može da smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Studija objavljena u Journal of Medicinal Food pokazuje da cimet može značajno da smanji nivo šećera u krvi i poboljša osjetljivost na insulin.
Cimet je svestran začin koji možete dodati u jutarnje ovsene kaše, smutije, kao dodatak kafi ili čajevima. Takođe je odličan za pripremu pečenih jela, poput kolača i voćnih pita. Odlično se slaže s voćem, posebno sa jabukama, kruškama ili bananama. Možete dodati prstohvat cimeta u svoj jutarnji smuti napitak ili ga posuti po jutarnjoj kafi umesto šećera, čime ne samo da ćete obogatiti ukus, već ćete i regulisati nivo šećera u krvi.
Đumbir
Đumbir je snažan antioksidans s protivupalnim svojstvima. Istraživanja sugerišu da može da smanji simptome mučnine, posebno u trudnoći i tokom hemoterapije. Takođe se koristi za ublažavanje bolova kod artritisa i za poboljšanje varenja. Prema studiji obkavljenoj u Journal of Pain, đumbir je pokazao delotvornost u smanjenju bolova u kolenima i drugim zglobovima kod osoba s osteoartritisom.
Sveži đumbir možete narendati i dodati u smuti, čorbu, variva ili čajeve. Takođe je odličan u pripremi marinada za meso, posebno za piletinu, svinjetinu ili ribu. Osim toga, možete da napravite đumbir čaj s malo meda, limuna i vruće vode. Đumbir je odličan i u sokovima jer ima oštar, svež ukus koji se dobro slaže s voćem poput pomorandži, limuna i ananasa.
Kim
Kim je bogat izvor minerala poput gvožđa i mangana, a njegova svojstva su poboljšanje probave, smanjenje nadutosti i podrška imunom sistemu. Takođe se koristi kao prirodni lek za smanjenje simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS). Prema istraživanju objavljenom u Journal of Ethnopharmacology, kim ima antimikrobna svojstva i pomaže u smanjenju gasova i nadutosti.
Odličan je dodatak mesnim ćuftama, humusu, čorbama i varivima. Može se dodati u prženo povrće i meso, a dobro ide u pripremi pirinča ili kao začin za hleb i peciva od testa. U prženo povrće ili salate dodajte malo kima za intenzivniji ukus, a u varivima može da posluži kao osnovni začin za poboljšanje ukusa.
Crni biber
Crni biber je bogat izvor piperina, koji poboljšava apsorpciju drugih hranjivih materija, poput kurkumina i vitamina B. Osim toga, piperin ima protivupalna svojstva, podstiče metabolizam i može da pomogne u sagorevanju masti. Prema studiji objavljenoj u Planta Medica, piperin poboljšava biološku delotvornost drugih jedinjenja poput kurkumina, čime pojačava njihov efekat. Crni biber je neizostavan u gotovo svakoj kuhinji. Dodaje se supama, čorbama, salatama, umacima, ribljim specijalitetima, testeninama, jelima od mesa... Kako biste maksimalizovali njegovu korist, uvek dodajte crni papar nakon što ste skuvali jelo, jer kuvanje može da smanji njegovu snagu i ukus.
Bosiljak
Bosiljak je bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. Njegova eterična ulja imaju antimikrobna, protivupalna i antioksidativna svojstva. Koristi za smanjenje stresa i teskobe, a može da podrži i zdravlje srca. Prema istraživanju objavljenom u Phytomedicine, bosiljak može da smanji stres i anksioznost i podržava ravnotežu hormona u telu.
Sveži bosiljak odlično ide u salate, pice, testenine, rižoto....a najlepši je pesto sos do bosiljka. Dodaje se u voćne, ali i u alkoholne osvežavajuće napitke zbog svežeg ukusa. Po ugledu na žitelje Mediterana, koji se najzdravije hrane, sveži bosiljak dodajte paradajz salati posutoj maslinovim uljem. Uz komad sira ili hleba, ovo može da bude kompletan obrok ili užina. Sveži bosiljak je najbolji u salatama, dok su sušeni listovi odlični za kuvanje umaka ili variva.