Kako treba čuvati limun da koncentracija vitamina C ostane stabilna
Kako bi se održala stabilna koncentracija vitamina C u limunu potrebno je na pravilan način čuvati plod ovog citrusa. Vitamin C, jedinjenje rastvorljivo u vodi, prirodni je antioksidans u mnogim biljnim proizvodima, posedujući važne nutritivne koristi za ljudsko zdravlje. Tokom prerade voća i povrća, ovo bioaktivno jedinjenje je sklono različitim načinima razgradnje, pri čemu se […]
Kako bi se održala stabilna koncentracija vitamina C u limunu potrebno je na pravilan način čuvati plod ovog citrusa. Vitamin C, jedinjenje rastvorljivo u vodi, prirodni je antioksidans u mnogim biljnim proizvodima, posedujući važne nutritivne koristi za ljudsko zdravlje. Tokom prerade voća i povrća, ovo bioaktivno jedinjenje je sklono različitim načinima razgradnje, pri čemu se temperatura i kiseonik prepoznaju kao glavni faktori odgovorni za ovaj gubitak hranljivih materija.
Stabilna koncentracija vitamina C zavisi od temperature i kiosenika
Zbog različitih načina razgradnje, vitamin C često se koristi kao indeks ukupnog pogoršanja kvaliteta proizvoda tokom obrade i skladištenja i rukovanja nakon obrade. Tradicionalne metode konzervacije, kao što su termička obrada, sušenje i zamrzavanje, često imaju veze sa značajnim gubitkom vitamina C. Kao alternativa, nove tehnike ili kombinacija različitih koraka konzervacije („prepreke“) su opširno istraživane u novijoj literaturi sa ciljem maksimiziranja zadržavanja vitamina C tokom celog životnog ciklusa proizvoda, od farme do trpeze.
Kako bi se sačuvala stabilna koncentracija vitamina C u plodu limuna savet je da se ovaj citrus čuva na hladnom mestu u zatvorenoj ili poluzatvorenoj posudi. Na taj način se plod štiti od gubitka vazduha i vlage. Niske temperature značajno usporavaju razgradnju vitamina C, pri čemu je skladištenje u frižideru optimalno za očuvanje njegovog sadržaja u poređenju sa skladištenjem na sobnoj temperaturi.
Iako je limun poznat po dugotrajnosti, pogrešno skladištenje može da dovede do gubitka vitamina C i kvarenja. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Heliyon, najbolji način čuvanja limuna je na temperaturi od oko 15°C na kojoj će koncentracija vitamina C ostati na stabilnom nivou, od 60,2 mg/100 mL, tokom čak 50 dana.
Vitam C je esencijalni nutrijent
Početkom 18. veka lekari su svedočili razornim posledicama skorbuta, bolesti koja je harala među pomorcima. Škotski lekar James Lind izveo je 1747. godine jedno od prvih kliničkih istraživanja kako bi pronašao lek za skorbut. Podelio je 12 bolesnih mornara na šest parova. Svaki par dobijao je različit dodatak uz uobičajenu hranu. Dok su neki dobijali pola litara jabukovače na dan, drugi 6 kašika sirćeta tri puta dnevno, samo je jedan par dobijao po dve pomorandže i jedan limun dnevno. Rezultati su bili očiti – samo je grupa koja je dobijala citrusno voće pokazala brzo i jasno poboljšanje. Jedan mornar je nakon šest dana bio sposoban za rad, dok je drugom zdravlje bilo znatno bolje. Ostale grupe nisu imale poboljšanja, a kod nekih su se simptomi i pogoršali. Ovo otkriće otvorilo je put mnogim istraživanjima o važnosti vitamina C kao esencijalnog nutrijenta.