Prirodna pomoć može da deluje na zatvor, sindrom iritabilnog creva, GERB…

Vreme čitanja: oko 4 min.

Lekova, i bez recepta i na recept, koji ciljaju gastrointestinalne probleme, ima u izobilju, ali pacijenti sve više traže i prirodne načine za ublažavanje tegoba

Pacijenti sve više traže prirodne lekove Foto: Shutterstock

Prirodna pomoć polako postaje sve prihvaćenija i među pacijentima i među lekarima pa sve više njih uvodi prirodne lekove u lečenje nekih uobičajenih gastrointestinalnih tegoba. Poznato je koliko su česti gastrointestinalni problemi kao što su proliv, zatvor, nadutost, gorušica... Ali, uprkos njihovoj neprijatnosti, pacijenti nerado načinju tu temu sa svojim lekarima.

Za gastrointestinalne probleme od pomoći je „prirodna pomoć”

Gastrointestinalni problemi su problemi sa varenjem koji se manifestuju kao bol, grčevi, nadutost, dijareja, zatvor, mučnina, povraćanje... American Gastroenterological Association otkrila je da bi ljudi radije sa lekarima raspravljali o politici i nuklearnoj fizici nego što bi razgovarali o svojim probavnim tegobama. Međutim, u takvim situacijama nema mesta za stid i sram, jer svaki zdravstveni simptom zaslužuje pažnju. Lekova, i bez recepta i na recept, koji ciljaju gastrointestinalne probleme, ima u izobilju, ali pacijenti sve više traže i prirodne načine za ublažavanje tegoba. Prirodna pomoć polako postaje prihvaćenija i među lekarima. Učinci nekih od njih potkrepljeni su rezultatima naučnih istraživanja, dok za druge nema čvrstih dokaza, ali  pacijenti, a i lekari svedoče da deluju. Evo i nekih primera.

Sindrom iritabilnog creva

Za pacijente sa sindromom iritabilnog creva (IBS), skupom simptoma za koji ne može da se pronađe organska patologija, Američko gastroenterološko udruženje prvo preporučuje promenu načina života i ishrane, uključujući dijetu s niskim procentom fermentabilnih oligosaharida, disaharida, monosaharida i poliola (FODMAP), a to su kratkolančani ugljeni hidrati koje neke osobe teško vare. Na primer, pšenica, jabuke i mleko imaju visok procenat FODMAP, dok ovsene pahuljice, spanać i jaja imaju nizak nivo. ishrana sa niskim procentom FODMAP smanjuje određene teškoće u varenju ugljenih hidrata, a s obzirom na to da se smatra da u IBS važnu ulogu igra poremećaj crevne mikrobiote, cilj mera, poput promena u ishrani, omogućava obnavljanje mikrobiote.

Pacijentima s IBS, koji imaju problem sa zatvorom, lekari, na primer, preporučuju i sporo, duboko disanje. U studiji koja je upoređivala pacijente koji su pimenjivali vežbe dubokog disanja i kontrolnu grupu. Pokazalo se da je grupa koja je vežbala imala ublažene simptome, veći poriv za defekacijom, poboljšanja u konzistenciji stolice i češće je praznila creva.

Zatvor

Suve šljive i psilijum poznati kao pomoć kod zatvora, a nova istraživanja kažu da i kivi dosta pomaže. U američkom istraživanju, naučnici su 75 osoba s hroničnim zatvorom nasumično podelili u tri grupe. Tokom četiri nedelje članovi tih grupa svaki dan su jeli po dva zelena kivija ili po 100 grama suvih šljiva ili po 12 grama psilijuma. Učestalost pražnjenja creva podjednako se poboljšala u sve tri grupe, ali konzistencija stolice bila je bolja uz kivi i suve šljive. Nadutost se najviše ublažila u grupi ispitanika koja je jela kivi. Za održavanje redovne stolice i dalje vredi stari savet o povećanju unosa vlakana. Odraslima se predlaže da konzumiraju 25 do 35 grama vlakana dnevno.

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)

Za ljude koji imaju problem sa GERB lekari predlažu sirup od aloje, vodeći se rezultatima kineske studije koja je pokazala da je alojin sirup siguran i delotvoran i da smanjuje učestalost 8 glavnih simptoma GERB-a. To su gorušica, vraćanje kiseline, vraćanje hrane, nadutost, podrigivanje, disfagija, mučnina i povraćanje.

Prirodni lek protiv GERB je i jabukovo sirće. Savet je da se pomeša jednu kašika sirćeta sa 240 ml vode, a mešavina može da se pije bilo kada tokom dana.

I prilagođen način života može uveliko da smanji simptome GERB, slažu se stručnjaci. Tu se podrazumeva gubitak prekomerne telesne mase, spavanje na podignutom uzglavlju, smanjenje unosa kofeina i alkohola, kao i izbegavanje većih porcija u satima pre odlazak na spavanje.

Problem sa gasovima

Gasovi su normalan nusprodukt probavnog procesa, ali ako ih je previše i postanu problem, lekari savetuju pacijentima da provere da li jedu velike količine hrane za koju je poznato da stvara puno gasova poput pasulja, kupusa, brokuli, jogurta i slatkih pića. Preterano stvaranje gasova može da ukaže i na teško podnođenje nekih namirnica, a može da bude i nuspojava određenih lekova.

Fermentisana hrana, poput kiselog kupusa i jabukovog sirćeta, može značajno da utiče na mikrobiom i tako pomogne pacijentima s prekomernim gasovima i razvojem bakterija u tankom crevu. Objavljena istraživanja podržavaju pozitivan uticaj fermentisane hrane na mikrobiom te se navodi da fermentisanu hranu treba smatrati važnim elementom ljudske ishrane.

Lekari, na primer, svojim pacijentima koje muče gasovi predlažu bezalkoholni „koktel” - mešavinu jedne kašike jabukovog sirćeta, gazirane vode i kriške limuna. Druga mogućnost je da uz ručak ili večeru pojedu nekoliko kašika kiselog kupusa.

Mučnina, povraćanje, proliv

Đumbir je dobra prirodna pomoć kod mučnine i povraćanja, a i kod gasova. Preporuka je dodati ga u jela koja mogu da izazovu nadutost. Ulje mente može da pomogne kod proliva i grčeva koji ga često prate. Predlaže se uzimanje jedne ili dve kapsule ulja mente bez recepta jednom do tri puta dnevno. Rezultati istraživanja ovog dejstva su mešoviti, ali ima dokaza da menta ublažava simptome IBS.

(eKlinika.rs)