Koren rena sadrži skoro 5 puta više vitamina C nego najpoznatiji citrusi – limun i pomorandža. Tu su i brojni drugi sastojci koju deluju kao prirodni antibiotici, eterična ulja i jedinjenje singirin, zbog koga ima tako intenzivan miris i ljutinu. Čak i male količine korena ove biljke dovoljne su za stimulisanje apetita i poboljšavanje rada creva, a jaka antioksidantna svojstva čine ga moćnim saveznikom u borbi protiv upala, alergija i pada imuniteta.
Pomaže varenje teške i masne hrane
Kod nas se najviše koristi kao sos ili krem, kao dodatak masnoj hrani, prvenstveno pečenom mesu ili pečenju. Ren pomaže organizmu da tu tešku hranu lakše svari, uz to dodatno čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor i podiže energiju. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima. Zbog niskog sadržaja glukoze, preporučuje se i osobama sa dijabetesom.
Pored korena, može se koristiti i mladi list, sveža biljka s cvetovima. Oni su bogati askorbinskom kiselinom (C vitamin) i beta karotenom, a od minerala najviše ima kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, sumpora, gvožđe i fosfor. Ren sadrži sastojke koji deluju kao prirodni antibiotici – glikozid, morozin, sinigrin, glutamin, glukoza, kalijum, kiseli sulfat. Sadrži i malu količihu ugljenih hidrata, belančevina, kao i dobre masti.
Čistač krvi pomaže kod gihta, reume i prehlade
Ren se od davnina koristi protiv bolova u leđima, za čišćenje krvi i mokraće. Zbog diuretičkih svojstava može da pomogne kod izbacivanja kamena i peska iz bubrega. U narodu se još koristi i kao lek protiv bolesti pluća, reumatoidnih bolova, gihta, kijavice, kod upale sinusa i za izbacivanje nakupljenog sekreta iz respiratornih organa, protiv skorbuta i infekcija usta.
Izaziva pojačanu sekreciju želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa, a sok rena uništava koli bakterije, kao i dizenterije i salmonele, uz mnoge druge gljivice i parazite. Ren utiče na bolji rad jetre, podstiče rad srca i bolju cirkulaciju.
Ko ne bi trebalo da ga koristi
Iako ima brojna korisna svojstva, u njegovom konzumiranju treba biti umeren. Ne preporučuje se osobama s akutnim upalama unutrašnjih organa, već postojećim problemima u radu creva, kao ni trudnicama. Prekomerna upotreba rena može da izazove skok krvnog pritiska i da pojača krvarenje. Ren je poznat i kao jak diuretik, pa se ne preporučuje kada imate stomačne viruse ili dijareju. Zbog moći da utiče na pojačano izbacivanje tečnosti iz organizma, a zbog opasnosti od dehidratacije, trebalo bi da izbegavaju i osobe koje se pojačano znoje.
Recept za smesu od rena koja pomaže kod astme
Priprema:
- 4 supene kašike rendanog rena pomešajte sa šoljom jabukovog sirćeta i kuvajte na tihoj vatri
- kada ren omekša procedite i dodajte med po želji
- sve kuvajte još malo na laganoj vatri dok se masa ne zgusne
- ostavite da se ohladi i držite zatvoreno u frižideru
Doziranje: ujutru i uveče uzimati po jednu supenu kašiku
Pomoć kod upaljenih sinusa
Maske od rena za čišćenje kože i jačanje korena kose
Ren je dobar i za izbeljivanje kože, uklanja pigmentne fleke, mrlje i pege. Isceđeni sok od korena rena držite utapkanog vatom na koži lica do pet minuta, a onda isperite.