Vitamini i suplementi

Da li vitamin B12 i magnezijum mogu da se uzimaju zajedno

Kad god se magnezijumom uzima u vidu dodatka ishrani uvek je najvažnije voditi računa o dozi ovog minerala

Vitamin B12 i magnezijum dva su hranljiva sastojka od vitalnog značaja za naše zdravlje. Vitamin B12, ili kobalamin, vitamin je sa mnogo važnih uloga, uključujući proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca i promovisanje zdravlja mozga. Magnezijum je multifunkcionalni mineral važan za naš nervni sistem, kosti i krvni pritisak.

Prednosti vitamina B12

Vitamin B12, jedan od članova veće grupe vitamina B, uključen je u sintezu DNK i raznih proteina. Takođe igra važnu ulogu u nervnom sistemu, koji uključuje mozak, kičmenu moždinu i nerve (potreban je za formiranje zaštitne barijere oko nervnih završetaka). Takođe je ključan za pomoć telu da sintetiše zdrava crvena krvna zrnca, koja prenose kiseonik po telu. Ovaj vitamin takođe je uključen u proces izvlačenja energije iz hrane.

Održavanje odgovarajućih nivoa može izbeći nedostatak vitamina B12 koji, kada je ozbiljan, može da izazove probleme sa nervnim sistemom koji dovode do simptoma kao što su smanjen osećaj dodira, trnci u stopalima (periferna neuropatija), problemi sa ravnotežom, kognitivni poremećaji ili psihoze. Neuobičajen, ozbiljan nedostatak takođe uzrokuje simptome povezane sa anemijom (nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca), poput umora.

Prednosti magnezijuma

Magnezijum je uključen u stotine hemijskih reakcija u telu i ovaj mineral ključan je za sintezu DNK i proteina. Magnezijum je takođe važan za signalizaciju nerava i mišića, uključujući i u srcu.

Ozbiljan nedostatak magnezijuma može dovesti do problema kao što su depresija, umor i slabost mišića. U ekstremnim slučajevima, nedostatak može dovesti do napada ili potencijalno opasnih po život nepravilnih srčanih ritmova (aritmija).

Prednosti uzimanja vitamina B12 i magnezijuma zajedno

I vitamin B12 i magnezijum su izuzetno važni i treba da ih unosimo u dovoljnim količinama putem ishrane. Ako to nije moguće, lekar može da preporuči uzimanje njihovih suplemenata da bi se povećali ili održali nivoi i sprečili eventualni nedostaci.

Uopšteno govoreći, osobe koje imaju deficit jednog vitamina ili minerala mogu da budu više sklone nedostacima drugih.

Nije bilo istraživanja o efektima specifične kombinacije suplemenata. Međutim, na osnovu činjenice da hranljive materije mogu da utiču na iste sisteme, uzimanje ova dva suplementa zajedno može imati veći uticaj od uzimanja samo jednog ako su njihovi nivoi niski.

Na primer, uzimanje vitamina B12 i magnezijuma zajedno može smanjiti umor više nego uzimanje bilo kog od njih samostalno. Dovoljno vitamina B12 i magnezijuma može imati pozitivne efekte na srce i kardiovaskularni sistem. Unos i jednog i drugog takođe je važan za optimalno funkcionisanje mozga i nervnog sistema.

Kako uzimati kombinaciju vitamina B12 i magnezijuma

Obično se i vitamin B12 i magnezijum uzimaju u obliku tableta. Dostupne su i druge opcije, poput praha i tečnosti. Ako je nam je dijagnostifikovan nedostatak B12, lekar može da preporuči seriju injekcija vitamina B12.

Magnezijum je dostupan u različitim oblicima, uključujući magnezijum citrat, magnezijum oksid i magnezijum hlorid. Vitamin B12 takođe se prodaje u različitim oblicima sa „kobalaminom” kao sastavnim delom imena, kao što je slučaj sa cijanokobalaminom.

Vitamin B12 i magnezijum možemo uzimati zajedno ili u različito doba dana. Magnezijum možemo da uzimamo posle obroka da bismo smanjili rizik od stomačnih tegoba.

Ova dva hranljiva sastojka mogu da se uzimaju i u jednom proizvodu, ali treba znati da suplementi kombinovanih proizvoda često uključuju i druge vitamine iz grupe B – poput B6 i folata – zbog načina na koji ovi različiti vitamini B utiču jedni na druge. Magnezijum i B12 takođe se često uključuju kao deo multivitamina, mada obično u prilično malim dozama.

Koliko brzo ćemo primetiti rezultate zavisi od toga koliko su niski bili nivoi. Na primer, ako uzimate B12 zbog ozbiljnog deficita, poboljšanje simptoma trebalo bi da se primeti vrlo brzo. Međutim, neke vrste neuroloških oštećenja usled ozbiljnog nedostatka možda neće biti u potpunosti reverzibilne.

Doziranje suplemenata vitamina B12 i magnezijuma

Doziranje suplemenata vitamina B12 i magnezijuma koje uzimate može zavisiti od vaših godina, eventualnih zdravstvenih stanja koje imate i trenutnih nivoa. Testovi krvi mogu otkriti ozbiljne deficit B12 i magnezijuma, ali nisu tako efikasni u otkrivanju blažih nedostataka.

Doziranje takođe može zavisiti od količine svakog nutrijenta koji unosite putem ishrane.

Uključujući izvore hrane i sve suplemente, za adekvatan unos vitamina B12 smatra se 2,4 mikrograma (mcg) dnevno za osobe starije od 14 godinaTokom trudnoće, adekvatan unos je nešto veći – 2,6 mcg. Količine uključene u suplemente mnogo su veće, u rasponu od 500-3.000 mcg. Lekar će odrediti koju dozu treba da uzimate i koliko dugo.

Za magnezijum, preporučen dnevni unos je 400 miligrama (mg) za muškarce uzrasta 19-30 godina i 310 mg za žene u istoj starosnoj grupi. Za osobe starije od 31 godine, preporučena dnevna količina magnezijuma je 420 mg za muškarce i 320 mg za žene. Mnogi suplementi bez recepta sadrže oko 250-300 mg magnezijuma.

Da li je bezbedno uzimati vitamin B12 i magnezijum zajedno

Za većinu ljudi, bezbedno je da uzimaju i vitamin B12 i magnezijum. Međutim, pogotovo sa magnezijumom, morate biti pažljivi s dozom. Osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, kao što su teška bolest bubrega ili Adisonova bolest, možda će čak morati da izbegavaju dodatke magnezijuma.

Potencijalne interakcije sa lekovima

Koliko je poznato, vitamin B12 i magnezijum nemaju direktnu interakciju jedan s drugim. Uzimanje jednog ne utiče na količinu ili efikasnost drugog.

Suplementi vitamina B12 nemaju nikakve poznate interakcije sa lekovima. Međutim, lekovi i suplementi mogu biti u interakciji sa vitaminom B12 koji se unosi putem ishrane. Određeni lekovi, kao što je lek za dijabetes metformin, mogu otežati apsorpciju vitamina B12 iz hrane koja se konzumira. Određeni suplementi takođe mogu biti u interakciji sa vitaminom B12 u ishrani. Ovo uključuje vitamin C, koji može uništiti dijetetski B12.

Magnezijum može da stupi u interakciju sa lekovima ili suplementima. U nekim slučajevima, magnezijum može da smanji efikasnost leka ili da poveća rizik od neželjenih efekata. U drugim slučajevima, uzimanje određenog leka može otežati organizmu da apsorbuje magnezijum.

Neke za magnezijum važne interakcije sa lekovima uključuju sledeće:

  • antacidi koji sadrže magnezijum
  • određeni antibiotici, kao što su tetraciklin hlorid, gentamicin ili ciprofloksacin
  • lekovi za osteoporozu, kao što su bisfosfonati kao što je alendronat
  • neki lekovi za visok krvni pritisak, kao što su blokatori kalcijumskih kanala kao što je amlodipin
  • litijum, za bipolarni poremećaj
  • visoke doze vitamina D ili kalcijuma

Ako i dalje nastavite da uzimate ove lekove ili suplemente, trebalo bi da razgovarate o potencijalnim interakcijama sa svojim lekarom.

Možemo li da imamo previše vitamina B12 ili magnezijuma

Naučni konsenzus je da je verovatno nemoguće predozirati se vitaminom B12. Bezbedan je, a u slučaju viška vitamina B12, vaše telo može da ga ukloni kroz urin.

Moguće je imati previše magnezijuma. Uzimanje previše magnezijuma može izazvati ozbiljne simptome toksičnosti magnezijuma, posebno u ekstremno visokim dozama (više od 5.000 mg dnevno). Toksičnost magnezijuma može izazvati slabost mišića, otežano disanje, nizak krvni pritisak, povraćanje ili čak problem sa električnim ritmom srca.

Ako se odlučite za uzimanje suplementa magnezijuma, proverite dozu. Preporučuje se uzimanje ne više od 350 mg dnevno u suplementima, iako možda unos putem hrane može biti malo veći. Osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, poput bolesti bubrega, takođe bi trebalo da budu opreznije.

Neželjeni efekti uzimanja kombinacije vitamina B12 i magnezijuma

Naučnici nisu proučavali da li uzimanje vitamina B12 i magnezijuma zajedno može dovesti do dodatnih neželjenih efekata. 

Mnogi ljudi ne primećuju nikakve neželjene efekte uzimanja vitamina B12. Međutim, veća doza tokom dužeg perioda može povećati verovatnoću nuspojava. Najmanje jedan izveštaj naveo je potencijalne neželjene efekte kao što su nesanica, glavobolja i osećaj ubrzanog rada srca (lupanje srca) pri visokim dozama.

U visokim dozama, magnezijum može izazvati toksičnost. Međutim, čak i u razumnijim dozama može izazvati simptome kao što su dijareja, mučnina i uznemireni stomak.