Vitamini i suplementi

Kako omega-3 i omega-6 masne kiseline deluju na razne vrste karcinoma, objasnili su naučnici

Priredio/la: I. V.

Omega-3 masne kiseline posebno dejstvo imaju na tumore digestivnog trakta, a visok nivo omega-6 dovodi do niže stope 14 različitih karcinoma

Omega-3 i omega-6 masne kiseline, osim što snižavaju nivo holesterola, održavaju mozak zdravim i poboljšavaju mentalno zdravlje, mogu da imaju i zaštitna svojstva od razvoja karcinoma, tvrde naučnici sa . Novo istraživanje pokazuje da omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu da pomognu u odbrani protiv raznih vrsta raka.

Omega-3 i omega-6 masnih kiselina dovode se u vezu sa nižim stopama raka

Studija se oslanjala na podatke više od 250.000 ljudi i otkrila da viši nivoi omega-3 i omega-6 masnih kiselina imaju veze sa manjim rizikom od razvoja raka, a rezultati istraživanja objavljeni su u International Journal of Cancer.

– Viši nivoi omega-3 i omega-6 masnih kiselina dovedeni su u vezu sa nižim stopama raka. Ovi nalazi ukazuju da bi prosečna osoba trebalo da se fokusira da unese što više ovih masnih kiselina kroz ishranu – navodi Yuchen Zhang, vodeći autor studije sa University of GeorgiaUGA College of Public Health.

Učesnici sa višim nivoima omega-3 kiselina imali su niže stope raka debelog creva, želuca i pluća, pored niže stope drugih karcinoma digestivnog trakta. Visok nivo omega-6 doveo je do niže stope 14 različitih karcinoma, uključujući mozak, maligni melanom, bešiku…

Zdrave masti smanjuju rizik od razvoja 19 vrsta karcinoma

Studija se oslanjala na podatke iz istraživanja Velike Britanije o više od 250.000 ljudi koji su praćeni više od jedne decenije. Od tih učesnika, skoro 30.000 razvilo je neki oblik raka tokom perioda studije. Ranija istraživanja pokazala su veze između nivoa masnih kiselina i rizika od razvoja raka. Međutim, nijedna studija nije mogla da utvrdi da li omega-3 i omega-6 masne kiseline smanjuju stopu raka ili povećavaju verovatnoću preživljavanja dijagnoze raka. Važno je da prednosti visokog nivoa masnih kiselina nisu zavisile od drugih faktora rizika kao što su BMI, upotreba alkohola ili fizička aktivnost.

Riblje ulja, kao zamena za omega-3 i omega-6 masne kisleine, imaju niz zdravstvenih prednosti

Poznate kao „zdrave masti“ omega-3 i omega-6 masne kiseline neophodne su za ljudsko zdravlje. Prisutni su u masnoj ribi, orašastim plodovima, pa čak i nekim biljnim uljima kao što je ulje repice. Ali, većina ljudi verovatno ne jede dovoljno ove hrane kako bi dostigla preporučene količine. Zbog toga mnogi uzimaju dodatak ribljeg ulja jer je to jedan od najpopularnijih dijetetskih dodataka i to sa dobrim razlogom.

Prethodne studije pokazuju da suplementi omega-3 mogu da smanje rizik od razvoja visokog holesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. U ovoj studiji, na primer, istraživači su otkrili da visoki nivoi omega-3 mogu da budu u vezi sa nešto većim rizikom od raka prostate. Za žene je to laka odluka – preporučuje im se da jedu više omega-3 masnih kiselina.