Naslovna / Zdravlje

Kada se svrab dlanova javlja kao simptom upozorenja na ova stanja

Priredio/la: D. T.|15:00 - 29. 01. 2024.

Ekcem na rukama često se zapaža kod osoba koje obavljaju poslove tokom kojih se ruke dugotrajno izlažu delovanju vlage i jakih hemikalija

svrab dlanova Foto: Shutterstock

Svrab dlanova je neprijatan simptom i uglavnom je posledica ekcema ili pranja ruku suviše agresivnim higijenskim sredstvima. Svrab dlanova je bezopasan simptom, ipak u nekim situacijama može da ukaže i na mogućnost postojanja ozbiljnijih zdravstvenih problema. Bolesti jetre, dijabetes, reakcija na lekove, neurološki poremećaji mogu da budu praćeni svrabom dlanova.

Ekcem

Svrab dlanova uglavnom se javlja kao posledica ekcema, zapaljenskog stanja koje se manifestuje svrabom i crvenim pečatima na koži​. Podtip ekcema ruku poznat kao dishidrotični ekcem karakterističan je po svrabu i sitnim plikovima koji se javljaju na rukama, a ponekad i na stopalima. Ekcem na rukama često se zapaža kod osoba koje obavljaju poslove tokom kojih se ruke dugotrajno izlažu delovanju vlage i jakih hemikalija. Svab dlanova čest je kod  osoba koje rade u ugostiteljstvu, bave se uslugama čišćenja, rade kao frizeri, automehaničari, kod zdravstvenih radnika. Ekcem je stanje koje ima i genetsku predispoziciju.

Alergijske reakcije

Svrab dlanova najčešće je posledica izlaganja kože iritantima ili hemikalijama, koje na kraju dovode do pojave alergijeke reakcije, poznate kao kontaktni dermatitis. Ove reakcija obično se javlja 24 do 48 sati, od kontakta sa nekim iritantom, na primer, metalom ili prstenom. Javlja se i nakon upotrebe parfema, lateks rukavica, sapuna, dezinfekcionih sredstava, antiseptika ili antibakterijskih sredstava, posle kontakta sa zemljom ili prašinom, hlorom.

Moguće je da se rekacija neće javiti posle prvog ili drugog izlaganja iritantu, ali nakon dužeg kontakta organizam će početi da oslabađa histamine koji izazivaju svrab.

Dijabetes

Dijabetes je bolest koja se mora redovno kontrolisati lekovima, određenim načinom ishrane, redovnom fizičkom aktivnošću. Ukoliki se bolest ne drži pod kontrolom dolazi do neprijatnih skokova šećera u krvi koji mogu da dovedu do isušivanja kože i na kraju svraba. Svrab dlanova se često dovodi u vezu sa postojanjem dijabetesa. Studija iz 2021. godine navodi da je svrab simptom koji se javlja kod  35, 8 odsto pacijenta sa dijabetesom. Osećaj svraba može da se širi na celo telo ili da bude skoncentrisan na noge, torzo, glavu.

Dijabetička neuropatija teška je komplikacija dijabetesa, usled visokih nivoa  glukoze u krvi. Najčešće zahvata nerve nogu i stopala. Pre nego što dođe do ovog oštećenja, telo oslobađa citokine koji izazivaju svrab. Dijabetes je bolest koja, u težim slučajevima, oštećuje jetru i bubrege, a ove komplikacije se isto mogu ispoljiti svrabom. Moguće su i alergijske reakcije na lekove za kontrolu dijabetesa. Preporuka je da pacijenti sa dijagnozom dijabetesa obavezno potraže lekarsku pomoć, ako osete svrab. Iritirana koža, što svrbi, sklona je infekcijama, a dijabetes je bolest koja slabi mogućnost organizma da se odbrani od delovanja infekcija.

Lekovi

Svrab se može javiti i kao neželjena reakcija na neke lekove. I blage rekacije na novi lek mogu se manifestovati svrabom. U ovom slučaju histamini koji su medijatori zapaljenja i pokretači akutnih alergijskih reakcija, u nešto većem broj skupljaju se na dlanovima ili stopalima.

U slučaju nuspojave na lek, savet je da se konsultujemo sa stručnjakom, pre nego što prestanemo sa upotrebom leka. Moguće je da će nuspojave biti samo prolaznog karaktera.

Ciroza

Autoimuni poremećaj poznat kao primarni bilijarni holangitis, ili primarna bilijarna ciroza jetre, može da se manifestuje simptomima svraba na  dlanovima. Moguća je i pojava mrlja na dlanovima, mučnina, bolovi u kostima, dijareja, tamni urin, žutiva. Primarna bilijarna ciroza je češća kod žena, javlja se i bez poznatog uzroka.

Neurološki poremećaji

Neurološki pormećaji, kao što su disfunkcije nerava ruke i sindrom karpalnog tunela mogu da izazovu svrab dlanova. Sindrom karpalnog tunela posledica je pritiska na središnji nerv šake koji se ispoljava osećajem utrnulosti, slabošću šake i ruke, svrabom dlanova, bolom. Simptomi se obično javljaju tokom noći.​

Kako se leči svrab dlanova?

Hladna i vlažna tkanina koja se drži između dlanova 5 do 10 minuta može da ublaži svrab. Topikalni kortikosteroidi mogu da umanje osećaj svraba i crvenila na dlanovima. Mogu se kupiti u slobodnoj prodaji ili na lekarski recept. Kreme koje hidriraju kožu su takođe dobar način da se ukloni svrab. Savet je da se koriste obavezno posle pranja ruku.

Prevencija

Svrab dlanova se može sprečiti izbegavanjem sredstava koja iritiraju kožu , kao što su sintetičke rukavice, savet je da se ruku peru mlakom vodom, nikako suviše hladnom ili vrućom, blagim sapunima (bez dodataka jakih mirisa). Zaštitne kreme treba koristiti neposredno posle pranja ruku.

Odgovarajuće kreme i izbegavanje iritanata mogu u velikoj meri barem da ublaže neprijatne simptome. U slučaju da je svrab dlanova praćen jako otežanim disanjem preprouka je da odmah zatražimo lekarsku pomoć, jer ovi simptomi mogu da prethode i anafilaksiji teškoj i životno ugrožavajućoj alergijskoj reakciji.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo