Naslovna / Zdravlje

Dobro kontrolisan krvni pritisak može da spreči pojavu mioma materice

Priredio/la: I. V. |13:00 - 23. 04. 2024.

Miomi materice su benigni, ali bolni tumori koji nastaju u uterusu i pogađaju oko 80 procenata žena do 50. godine života

krvni pritisak Miomi materice mogu da izazovu bol i krvarenje Foto: Shutterstock

Kada se krvni pritisak drži pod kontrolom to može da bude ključno za žene u prevenciji mioma materice, pokazuju nova istraživanja. Rezultati studije objavljeni su tokom ovog meseca u JAMA Network Open. Kao što je navedeno u studiji, miomi materice su benigni, ali bolni tumori koji nastaju u uterusu i pogađaju oko 80 procenata žena do 50. godine života.

Miomi materice mogu da izazovu bol i krvarenje

Nalazi studije pokazuju da su žene srednjih godina, koje su studijom praćene 17 godina, imale 37 procenata manje šanse da razviju ove bolne izrasline ako su držale pod kontrolom ili lečile visok krvni pritisak lekovima. S druge strane, „pacijenti sa novonastalom hipertenzijom imali su 45 odsto povećan rizik od novoprijavljenih mioma.

Miomi materice mogu da izazovu bol i krvarenje, ali trenutno ne postoje poznati načini za njihovo sprečavanje. U novoj studiji, koju je vodila Susannah Mitro, istraživač iz Kaiser Permanente u Oklandu, grupa naučnika analizirala je podatke u periodu od 1996. do 2013. za 2.570 žena koje su učestvovale u Studiji zdravlja žena širom SAD, počevši od 45. godine. Sve ove žene nisu imale prethodnu istoriju mioma kada su se pridružile studiji, ali u narednih 17 godina, 20 procenata je ipak dobilo dijagnozu mioma.

Kada se krvni pritisak drži pod kontrolom samnjuje se rizik od pojave mioma

Krvni pritisak žena je takođe praćen tokom studije. Istraživači su otkrili jake korelacije između pritiska i šanse žene za rast mioma materice. Na primer, one za koje je utvrđeno da imaju nedijagnostikovan, nelečeni visok krvni pritisak bile su 19 odsto sklonije miomima, dok su one sa lečenom hipertenzijom imali 20 procenata manji rizik, uočili su naučnici.

Žene koje su lečile visok krvni pritisak jednom određenom klasom lekova, nazvanih ACE inhibitori, doživele su pad od 48 odsto u riziku od razvoja fibroida, naglasili su istraživači. Tačne veze između krvnog pritiska i rizika od mioma materice nisu jasne, ali ako su veze uzročne, upotreba antihipertenzivnih lekova tamo gde je indikovana može da predstavlja priliku za sprečavanje … razvoja mioma u ovoj životnoj fazi visokog rizika“, istakli su istraživači.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snežaar
13:08, 23. 04. 2024.
Odgovori

Moj pritisak je 90/60 od kad znam za sebe, pa imam 2 miomčeta

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo