Naslovna / Zdravlje

Noćne more su sve strašnije kako starimo. Ovo su 3 saveta da ih sprečite

Priredio/la: I. V.|20:00 - 14. 12. 2020.

Noćne more remete san, izazivaju stres, pojačavaju depresiju…

noćne more snovi Što smo stariji to će nas noćne more sve više „moriti“ Foto: Shutterstock

Noćne more nisu ni malo zabavne. Zastrašujuće su, probude nas, a prema novom istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Sleep Medicine, noćne more postaju sve češće kako godine prolaze a mi postajemo sve stariji.

Posledice noćnih mora

Ova studija, koju je sproveo tim istraživača u Koreji, imala je za cilj da noćne more posmatra posebno među starijim populacijama. Ispitano je 2.940 učesnika, prosečne starosti 63 godine, koji su popunili upitnike o noćnim morama, kao i o kvalitetu sna, stresu i depresiji. U uzorku osoba starijih od 50 godina, 2,7 odsto prijavilo je da doživljava noćne more. U grupi starijoj od 70 godina taj procenat skočio je na 6,3 procenata, što autori studije nazivaju „znatno većim“. A povrh toga, oni koji su iskusili noćne more imali su „znatno više problema sa spavanjem, veće samoubilačke ideje, bili su više depresivni i pod većim stresom, u poređenju sa grupom koja nije imala more, kaže se u istraživanju. Dodatna istraživanja takođe su ukazala na to da nesanica postaje sve prisutnija sa godinama, ističući značaj higijene spavanja, posebno za stariju populaciju.

3 saveta za bolje spavanje i protiv noćnih mora

Da kontrolišemo snove ne možemo, niti da biramo šta ćemo da sanjamo dok spavamo, ali, naučnici kažu da postoje preventivne mere koje možete da preduzmete kako biste mirnije spavali i izbegavali noćne more

1. Magnezijum pred spavanje
Da biste pomogli sebi da utonete u dubok san, probajte da uveče dodate magnezijum, kao tabletu ili prah, razmućen u čaši vode. U jednom ispitivanju pokazalo se da je magnezijum pomogao pacijentima da upravljaju simptomima nesanice, da brže zaspe i duže spavaju. Dodatna istraživanja takođe su pokazala da ovaj mineral može da pomogne i kod ublažavanja stresa. Lekari kažu da čak i osobe koje mogu same brzo da utonu u san, ali se ipak probude tokom noći, treba da uzmu magnezijum, neposredno pre spavanja kako bi se podržao stabilniji san.

2. Proverite termostat
Istraživanja pokazuju da previše zagrejana spavaća soba, odna dosta visoka temperatura, može da dovede do snažnog i košmarnog sna. Stručnjaci kažu da je optimalna temperatura za spavanje 18.5 ℃. To znači da spavaću sobu, pre odlaska na spavanje, treba dobro proluftirati,pustiti svežeg vazduha u nju, i ne zagrevati je previše, ukoliko je baš hladno.

3. Izbegavajte jelo pre spavanja
I na kraju, ako volite nešto kasno uveče da pregrizete i otkrijete da proživljavate noćne more, možda je vreme da se odreknete te loše navike. Istraživanja pokazuju da hrana koju jedemo, posebno pre spavanja, može da utiče na kvalitet našeg sna. Posebno je zanimljivo što utiče na pojavu nekih čudnih snova. Ali, na stranu to što se pojavljuju noćne more, ipak ne zaboravite da hrana pre spavanja može dovesti do gojenja, probavnih smetnji tokom spavanja i bezbroj drugih zdravstvenih problema.

Pripremite se za kvalitetan san

Niko ne želi da ga usred noći probudi ružan san. A ružni snovi i noćne more prekidaju nam koji je presudan za opšte zdravlje čoveka. S obzirom na to da znamo da će noćne more biti učestalije s godinama, važno je da preduzmemo korake, odnosno da se da se pripremimo za dobar san kako bismo mogli da prespavamo noć i pružimo svom telu dubok odmor koji mu je potreban.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
VESNA
19:02, 11. 10. 2023.
Odgovori

Moj sin ima 22 godine,pije melatonin koji mu je neurolog ukljucio na osnovu odlaska kod njega i onoga sto je sin izneo.
To traje vec oko 2 godine,svadja se u snu,ustane,pali svetlo,kao da ga nesto napada.Kao da se brani.Ocajna sam.Kazite kome da se obratim?Tesko,ne mogu da ga ubedim da odemo kod psihijatra“valjanog“ za pocetak.
Sta mi predlazete?Izgubio je dve godine na fakultetu,tako mogu da povezem to sto je mozda,samo mozda uzrokovalo.
Manje se druzi.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo