Zdravlje

Želudac i hormoni noću ne spavaju: Kada je jutarnja mučnina znak za uzbunu?

Priredio/la: Ma.R.

Jutro je doba dana kada bi trebalo da smo najodmorniji i najenergičniji pa je prirodno da se zapitamo šta nam se dešava ako nam je odmah po buđenju "muka"

Jutarnja mučnina nije tako retka pojava, koja se obično izgubi kada ustanemo i krenemo u novi dan. Ukoliko postoji odstupanje od ovog obrasca u učestalosti pojave, intenzitetu i pojavi još nekih simptoma, potrebno je odreagovati.

Jutarnja mučnina: Preterivanje u hrani i piću, trudnoća, ili nešto treće?

Prve asocijacije koje nam najčešće padnu na pamet kada osetimo da nam se mučnina javila čim smo otvorili oči jesu hrana ili piće, posebno ako je iza nas neki događaj na kome to nismo mogli da izbegnemo. Moguće je i da je večera u uobičajenom režimu sadržala neku namirnicu sumnjivog kvaliteta ili roka trajanja. Kada su u pitanju mlađe žene, jedna od prvih logičnih misli je moguća trudnoća.

Međutim, postoji niz uobičajenih fizičkih procesa koji mogu da dovedu do toga da se javi jutarnja mučnina. Ukoliko ni jedan od ovih razloga nije posredi a mučnina se nastavi ili ponavlja, to ipak ne bi trebalo zanemariti.

Hormoni i želudac noću ne spavaju: Kada je jutarnja mučnina posledica neke uobičajene reakcije organizma

Bilo koja telesna reakcija je upozoravajući znak koji nam telo šalje da se u njemu događa neki proces, možda neuobičajen. Isto je sa mučninom. Čak i normalna aktivnost hormona može za posledicu da ima osećaj jutarnje mučnine. Pojedine kliničke studije kažu da je mogući razlog to što je kortizol, hormon stresa, ujutru na najvišem nivou.

Organ koji svoju senzitivnost takođe može da pokaže odmah po buđenju je želudac. U odnosu na to kada smo večerali, koje namirnice, koliki je vremenski razmak od poslednjeg obroka do odlaska u krevet, želudac ispunjava svoju funkciju varenja manje ili više lagodno. Međutim, i zbog prirode navika i zbog količine želudačke kiseline koju imamo, sadržaj sa nesvarenom hranom se ponekad vraća unazad. Ležeći položaj tome samo doprinosi. Gorušica, ili refluks kiseline je stanje koje izaziva mučninu, povraćanje, teskobu, bol u grudima. Osobe koje pate od gorušice najčešće imaju osećaj mučnine nakon obroka i ujutru.

Evo još nekih razloga zbog kojih može da se javi jutarnja mučnina.

Migrenske glavobolje

Jutarnje glavobolje često izazivaju mučninu, a migrenske su tipične za jutro. Mučnina i glavobolja mogu biti zasebne kao simptomi, a kod ljudi koji imaju hronične migrene,  često su i udružene.

Hronični umor, nesanica i poremećen cirkadijalni ritam

Neadekvatan san i nesanica česti su „okidači“ jutarnjih mučnina. Naš cirkadijalni ritam najviše se remeti ukoliko se probudimo naglo i ako spavamo neredovno. Kada nismo dovoljno naspavani trpi celo telo, umor nas iscrpljuje, a mučnina je njegov najčešći pratilac.

Nizak ili visok nivo šećera u krvi

Osobe sa dijabetesom ujutru obavezno moraju da provere nivo glukoze u krvi. Variranja su veoma česta, a rezultiraju nizom simptoma, među kojima je i jutarnja mučnina.

Psihičke poteškoće

Osobe koje su anksiozne ili depresivne često osećaju nalagodu, imaju mučninu, glavobolju, probleme sa apetitom. Mučnina je često i posledica stresa ili straha i kod osoba koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem i kod zdravih ljudi.

Dehidracija ili glad

Mučnina je vrlo čest pratilac dehidratacije ili gladi. Kada telo izgubi elektrolite ili neophodne hranljive materije, mučnina opominje da moramo da unesemo vodu ili hranu.

Zloupotreba alkohola i supstanci

„Burna noć“ i mamurluk kao posledica obavezno podrazumeva i mučninu. Upotreba psihoaktivnih supstanci, ali i faza odvikavanja takođe ima mučninu kao manifestaciju. Upotreba supstanci ali i neke bolesti poput dijabetesa mogu da dovedu do niza gastrointestinalnih problema a svi oni prouzrokuju i mučninu, često jutarnju.

Kako se sprečava jutarnja mučnina

Ukoliko uzrok nije neko medicinsko stanje ili trudnoća, ono što možemo da uradimo za sprečavanje jutarnjih mučnina jesu pre svega životne navike i higijensko – dijetetski režim života. To podrazumeva da redovno doručkujemo, ali i da odustanemo od obilnih obroka neposredno pre spavanja. Stručnjaci kažu da bi vremenski period od poslednjeg obroka do odlaska u krevet trebalo da bude najmanje dva sata.

Pre spavanja treba izbegavati alkohol, grickalice, šećer u visokim količinama. Obavezno unosite dovoljne količine tečnosti, pre svega vode. Odlazite na spavanje u isto vreme i dajte sebi minimum sedam sati kontinuiranog sna.