Lečenje zapaljenskih bolesti creva ne može biti isto za sve obolele: Zašto je personalizovani pristup prekretnica i za lekare i za pacijente

Priredio/la: Ma.R.

Istraživanja fokusirana na personalizaciju terapije kod pacijenata sa inflamatornim bolestima creva i rezultati čine značajnu prekretnicu u lečenju i kvalitetu života obolelih

Drugi TDM (Therapeutic drug monitoring) sastanak posvećen zapaljenskim bolestima creva i najnovijim dostignućima na polju njihovog lečenja održan je 18. oktobra u hotelu Crystal u Beogradu. Vodeći stručnjaci u ovoj oblasti predstavili su slučajeve iz prakse, koji su ujedno i nova velika nada za veliki broj pacijenata sa IBD bolestima.

Zapaljenske (inflamatorne) bolesti creva: Zabrinjavajuće činjenice i podaci

Inflamatorne bolesti creva (IBD) su hronična oboljenja koja mogu da dovedu do teških komplikacija, narušavajući kvalitet života. Istraživanja pokazuju da od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa boluje više 10 miliona ljudi širom sveta. Kod nas taj broj iznosi više od 12.000 pacijenata, pri čemu se iz godine u godinu beleži porast broja novoobolelih.

Pored upozoravajuće statistike, zabrinjava i činjenica da inflamatorne bolesti creva uglavnom pogađaju mlađe ljude, sa vrhuncem obolevanja između 20. i 30. godine života.

Foto: IBD Akademija/ustupljene fotografije

Zapaljenske bolesti creva, rana dijagnostika i pravilno lečenje: Zašto je TDM sastanak važan za lekare i za pacijente i šta je optYmAb projekat

S obzirom na to da su rana dijagnostika i pravilno lečenje ključni za postizanje remisije i izbegavanje komplikacija, dr Srđan Marković, specijalista interne medicine i gastroenterolog, osmislio je i organizovao još jedan važan događaj u gastroenterološkoj zajednici. Pored gastroenterologa iz svih referentnih centara za lečenje ovih bolesti, drugi TDM sastanak je okupio i buduće kolege gastroenterologe, kao i eminentne stručnjake sa Farmaceutskog fakulteta, koji zajedno sa dr Srđanom Markovićem, rade na optYmAb projektu.

Sastanak je sadržao dva panela. Prvi se bavio temom akutnog, teškog ulceroznog kolitisa, dok su u panelu svoje stanovište i najnovije smernice izneli spec. dr Tamara Knežević, spec. dr Mirjana Cvetković, a iz ugla pedijatra, spec. dr Nina Ristić.

Foto: IBD akademija/ustupljene fotografije

Dr Srđan Marković: O inovativnom proaktivnom pristupu i biološkoj terapiji

Drugi panel je bio posvećen perianalnoj formi Kronove bolesti. Najnovija saznanja predočili su spec. dr Ana Kalaba, spec. dr Stanko Petrović, a ponovo je spec. dr Nina Ristić iznela osnovne sličnosti i razlike, iz ugla pedijatra.

Dr Srđan Marković je istakao važnost dijagnostičkih testova i savremene terapije, sa ciljem unapređenja kvaliteta života pacijenata. U skladu sa tim, akcenat sastanka bio je na inovativnom proaktivnom pristupu potrebama inflamatornih bolesti creva, pre svega na inovativnoj biološkoj terapiji.

Foto: IBD akademija/ustupljene fotografije

O kakvoj terapiji je reč i kako utiče na simptome

U pitanju je terapija koja podrazumeva primenu leka Infliksimab proizvedenog rekombinantnom tehnologijom tako da podstiče imunološki odgovor tela u borbi sa akutnim, teškim ulceroznim kolitisom i fistuloznom formom Kronove bolesti. Na taj način se neprijatni simptomi, koji narušavaju kvalitet života, uspešno kontrolišu, te je i period remisije značajno produžen. Samim tim se primenom inovativne biološke terapije smanjuje potreba za hirurškim pristupom.

EXIT strategija i ciljevi optYmAb projekta: Personalizovani pristup u lečenju je prekretnica

Prof. dr Nataša Zdravković predstavila je EXIT strategije i merenje bioloških lekova u krvi (therapeutic drug monitoring). Zahvaljujući njima jasno se može videti značaj personalizovane medicine u terapiji inflamatornih bolesti creva.

Važan deo sastanka bila su aktuelna saznanja sa optYmAb projekta, koji je podržan od strane Fonda za nauku Republike Srbije. Prve rezultate predstavila je Prof. dr Katarina Vučićević, redovni profesor na Katedri za farmakokinetiku i kliničku farmaciju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Cilj optYmAb projekta jeste istraživanje fokusirano na personalizaciji terapije kod pacijenata sa inflamatornim bolestima creva tako da predstavljeni rezultati čine značajnu prekretnica u lečenju, što su potvrdili i prikazi serije slučajeva koje su izneli mlađe kolege, dr Đorđe Kralj, dr Mladen Maksić, dr Ivan Nagorni.