Naslovna / Zdravlje

Bol u leđima povezan je sa povećanim rizikom od smrtnosti kod žena, rezultati su nove studije

Priredio/la: I. V.|17:00 - 24. 04. 2021.

Bolovi u leđima praćeni su ograničenjima u svakodnevnom životu i smanjenom fizičkom aktivnošću koja može da dovede do gojenja i razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti

bol-leža-rizik od smrti-žene Starist nije uvek preduslov za pojavu bolova u leđima Foto: Canva

Novo istraživanje rađeno na Boston Medical Center identifikuje povećani rizik od smrtnosti za žene sa bolovima u leđima, u poređenju sa ženama koje nemaju ovaj zdravstveni problem. Nalazi nove studije, objavljene u Journal of General Internal Medicine, otkrivaju da blagi bolovi u leđima (bolovi koji ne sprečavaju čoveka da vežba ili obavlja svakodnevne aktivnosti) utiču na dužinu nečijeg života, ali je rizik od smrtnosti povećan kod odraslih žena, sa jačim bolovima u leđima.

Neaktivnost je povezana sa većom smrtnošću

Studija Bostonskog medicinskog centra postavlja pitanje da li vremenom bolje tretiranje bolova i invaliditeta povezanim sa leđima može da produži život čoveka. Bolovi u leđima vodeći su uzrok invaliditeta širom sveta, a invaliditet i neaktivnost su uglavnom povezani sa većom smrtnošću. Nova studija je identifikovala potencijalne puteve između bolova u leđima i smrtnosti, uključujući ograničenja u svakodnevnom životu i smanjenu fizičku aktivnost koja može da dovede do gojenja i razvoja ili pogoršanja hroničnih stanja, kao što su kardiovaskularne bolesti. Bolovi u leđima takođe su povezani sa lošom ravnotežom i padovima, što za rezultat ima prelome, a takvi prelomi su povezani sa povećanim mortalitetom.

Najveći rizik od smrtnosti uočen kod žena

Ovo je prva studija i sistematski pregled literature o povezanosti bolova u leđima i smrtnosti, a istraživanje je praćeno metaanalizom smrtnosti od svih uzroka, u 11 studija, sa 81.337 sredovečnih i starijih odraslih. Istraživači naglašavaju da starost, u ovoj analizi, nije uticala na povezanost bolova u leđima i smrtnost, što je neočekivani rezultat, uzimajući u obzir prošla istraživanja koja pokazuju kako se uticaj bolova u leđima povećava sa godinama. Najveći rizik od smrtnosti povezan sa bolovima u leđima primećen je u studijama koje su uključivale samo žene, one koje su imale jači bol u leđima.

Efikasni nefarmakološki tretmani lečenja

Nefarmakološki tretmani koji se preporučuju za lečenje bolova u leđima uključuju akupunkturu, kiropraktiku, masažu i fizikalnu terapiju. Postoje dokazi da su ovi tretmani efikasni u lečenju bolova u leđima i smatraju se bezbednim. Ali, zna se da neki tretmani imaju potencijalno ozbiljne neželjene efekte, poput opioida za lečenje bolova. Mnogo ljudi širom sveta umrlo je zbog epidemije opioida, a bolovi u leđima među najčešćim su razlozima zbog kojih se opioidi prepisuju.

– Nadam se da će ova studija dovesti do boljih saznanja i uočavanja dugoročnih uticaja bolova u leđima (koji ograničavaju aktivnost) na celokupno zdravlje, ali i do istraživanja koja će poboljšati lečenje bolova u leđima tokom života pacijenata. Pravilno lečenje ovih bolova je veoma važno, posebno ako se  uzme u obzir da se epidemija opioida pogoršala, a pandemija covid 19 uticala na ljude koji traže medicinsku negu – ističe dr Eric Roseen, direktor Programa za integrativnu medicinu i zdravstvene razlike u Bostonskom medicinskom centru i docent porodične medicine na Boston University School of Medicine. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo