Žvakanje žvakaće gume svaki dan verovatno je jedna od navika o kojima možda ne razmišljamo, kao ni o pranju zuba, češljanju ili odlasku u toalet pre izlaska iz kuće. Ovo može biti navika koju automatski radimo, ali da li se ikada zapitamo da li je žvakaća guma bezbedna? I, šta se dešava ako žvaku žvaćemo svaki dan?
Žvakaća guma je napravljena od gumene baze, zaslađivača, ukusa i boja, navodi Science Direct. Žvakaća guma od koje mogu da se prave baloni veličine vašeg lica napravljena sa višom osnovom gume, što joj daje veću elastičnost. Zaslađivač u žvaki može biti veštački (poput šećernog alkohola) ili šećer. Ima ih raznih ukusa, od nane preko cimeta do voćnih i desertnih.
Mnogi ljudi žvake koriste da nakon obroka osveže dah.
Žvaka se može napraviti od različitih sastojaka. Generalno, smatra se bezbednim prehrambenim proizvodom. Međutim, najbolje je da prvo proverimo etiketu na našem omiljenom brendu, jer postoji nekoliko sastojaka na koje treba obratiti pažnju.
Šećer
Neke žvake prave se sa šećerom. Iako se čini da je reč o maloj količini, treba da znamo da dodate šećere iz žvake ne treba zanemarivati.
– Ako je u pitanju žvakaća guma zaslađena šećerom, ne treba da je žvaćete ceo dan, jer količina šećera može da se poveća – kaže Melissa Mitri, registrovani dijetetičar i vlasnica Melissa Mitri Nutrition. Ne treba zaboraviti da šećer u žvakama ulazi u sastav naše ukupne ishrane. Američko udruženje za srce preporučuje da muškarci ne unose više od 9 kašičica (36 grama) dodatog šećera dnevno, dok bi žene trebalo da se ograniče na 6 kašičica (25 grama dnevno).
Veštački zaslađivači
Ako nema šećera, žvakaća guma može sadržati šećerne alkohole, uključujući ksilitol, eritritol i sorbitol, između ostalih veštačkih zaslađivača. Iako su bezbedni u umerenim količinama, postoji izvesna zabrinutost.
– Ove zamene za šećer mogu imati štetan uticaj na zdravlje creva i nivo šećera u krvi. Takođe su previše slatke i kod nekih osoba mogu da izazovu veću žudnju za slatkišima – kaže Mitri.
Određeni aditivi
Mitri ukazuje na zabrinutost u vezi sa BHT (butilirani hidroksitoluen), konzervansom koji se koristi za sprečavanje oksidacije, i titanijum dioksidom, neorganskom hemikalijom koja se dodaje kao sredstvo za izbeljivanje žvakaćim gumama. Evropska agencija za bezbednost hrane nedavno je objavila da titanijum dioksid više nije bezbedan aditiv za hranu. Međutim, i dalje se smatra bezbednim u SAD, prema Upravi za hranu i lekove.
– Istraživanje je trenutno neubedljivo, ali možda ne bi bilo loše da izaberete žvaku bez ovih aditiva da biste bili bezbedni – savetuje Mitri.
Žvaka može biti zabavna. Slatka je, ukusna je, a pruža i nekoliko pogodnosti.
Može pomoći u regulisanju apetita
Bez obzira na to da li želite nanu, cimet ili voće, žvakaće gume pružaju prijatan slatkast ukus. A ponekad, želimo sladak ukus, a da ne posegnemo za šakom slatkiša.
– žvakanje žvake može biti posebno korisno ako obično posežemo za slatkišima sa visokim sadržajem šećera ili ih jedemo iz dosade – kaže Mitri. Nešto žvaćemo i to može biti pozitivno.
Žvaka može pomoći nekim ljudima da regulišu apetit, ali „ne bi trebalo da se smatra ‘magičnom pilulom’ za gubitak težine – kaže Mitri. Iako postoji nedostatak istraživanja, jedna ranija studija objavljena 2012. u Obesity otkrila je da redovno žvakanje žvaka tokom dva meseca nije dovelo do gubitka težine kod ljudi sa prekomernom težinom ili gojaznošću.
Može da poboljša opšte zdravlje zuba
Žvakaća guma može osvežiti naš dah, ali neće popraviti loše zdravlje zuba. Međutim, kako se navodi u meta-analizi iz 2019. objavljenoj u časopisu JDR Clinical & Translational Research, oni koji koriste žvake bez šećera imaju manje karijesa od onih koji ne žvaću (ili onih koji koriste druge stvari, kao što su pastile ili ispiranje). Kako objašnjava Američka stomatološka asocijacija (ADA), žvakanje žvakaće gume bez šećera posle obroka stimuliše protok pljuvačke, što pomaže u jačanju gleđi i ispiranju usta. Međutim, ADA takođe napominje da žvake sa šećerom mogu doprineti karijesu.
Može poboljšati nivoe anksioznosti
Iako svako može drugačije da doživi anksioznost i stres, neke stvari, poput fizičke aktivnosti i sna, mogu nam pomoći da se smirimo. Žvakaća guma je još jedna mogućnost. Prema meta-analizi iz 2022. objavljenoj u Journal of Healthcare Engineering, neke studije su pokazale da žvakaća guma može biti „jeftin, siguran i efikasan način, koji se dobro podnosi, za ublažavanje anksioznosti i stresa”. Međutim, potrebno je više randomizovanih ispitivanja da bi se ovo potvrdilo.
Postoji nekoliko potencijalnih neželjenih efekata koje treba da imamo na umu ako redovno i svakodnevno sa strašću žvaćemo žvake.
Može pojačati poremećene navike u ishrani
– Jedna stvar koju treba imati na umu jeste zašto se odlučujemo da žvaćemo žvaku i namera koja iza toga stoji – kaže Mitri. Recimo, iako žvakanje žvakaće gume može da pomogne da se u korenu suzbije žudnja za šećerom, ona kaže: „Ako žvaćete žvaku umesto da jedete da biste obuzdali apetit, to bi moglo dovesti do poremećenih navika u ishrani.”
Može povećati rizik od problema sa varenjem
Ako konzumiramo žvaku koja sadrži šećerne alkohole, treba da pazimo na gastrointestinalne probleme.
– Kod nekih osoba nakon konzumiranja ksilitola i drugih šećernih alkohola dolazi do pojave gasova, nadimanja i dijareje – kaže Mitri. FDA objašnjava da je razlog za ovo taj što ih telo ne apsorbuje u potpunosti, pa im je omogućeno da fermentišu u digestivnom traktu, što izaziva simptome.
Čak i ako nam ovi sastojci ne smetaju, gutamo više vazduha dok žvaćemo.
– Višak vazduha može izazvati neželjeno podrigivanje i nadimanje – objašnjava Mitri. Međutim, vedrija strana je ta što, kako napominje, žvakaća guma može osloboditi enzime i žuč u naš digestivni trakt, što kod nekih osoba može poboljšati varenje.
Može povećati želju za slatkim
Kada ste navikli da ceo dan imate sladak ukus u ustima, možda ćete poželeti nešto više toga. To je individualno, kaže Mitri, i dodaje da neki ljudi možda žude za više slatkiša kada često žvaću žvaku.
– To je zato što žvaka ne zadovoljava žudnju za slatkišima – kaže ona. Kolačić (ili bilo šta za čim zaista žudite) može se uklopiti u zdravu ishranu. Ili, možete umesto toga da pojedete bobičasto voće, preporučuje Mitri.
Odlučite se za žvaku koja ima malo šećera i alternativnih zaslađivača, kaže Mitri. Takođe treba kupovati one bez šećera napravljene sa ksilitolom kao zaslađivačem. Za oralno zdravlje, ADA savetuje žvakanje žvakaće gume bez šećera.
Kako se osećate nakon što ste žvakali žvaku? Da li osećate da su vam zubi čistiji i dah svežiji? Ili se osećate naduto, ali sa svežim dahom? Obraćanje pažnje na reakciju na žvakaću gumu može pomoći da se utvrdi da li i koliko često treba da je žvaćete za svoje dobro zdravlje.
– Ako je žvakaća guma navika koja vam pričinjava radost i na neki način donosi koristi, nema razloga da je izbacite iz svog života – smatra Mitri.