Medicinski informativni portal
Naslovna / Fitness

Savršeno zdrav način da izgubite do pet kilograma za tri nedelje: Treba ovako da hodate

Priredio/la: V. Marić Brajković
9:00 - 25. 11. 2020.

Prednost brzog hodanja je u tome što ne košta ništa, nije zahtevno, a predstavlja efikasan anaerobni trening kada traje duže od 20 minuta

 

hod uz more

Jutarnje hodanje daje najbolje rezultate Foto: Shutterstock

Hodanje nešto bržim tempom, uz prelazak na zdrav režim ishrane i spavanja, definitivno je siguran put da se dovedete u formu i da, naravno, izgubite višak kilograma.

Prednost ovakvog načina fizičke aktivnosti, koji je sve popularniji u svetu, jeste u tome što je dostupan svima – ne košta ništa, nije zahtevan, a svrstava se u grupu anaerobnog treninga kad traje duže od 20 minuta. Pri tome, na vazduhu ste, povećavate unos kiseonika, smanjujete stres, aktivirate sve grupe mišića, učvrstite mišiće butina stražnjicu i smanjite obim struka.

Fitnes instruktori su izračunali da je potrebno da redovno hodate najmanje tri nedelje, polubrzim tempom, i da za to vreme izgubite do pet kilograma.

To su, po danima, treninzi od tri puta po sat vremena brzog hoda i dva puta po polučasovna šetnja umerenijim tempom. Naravno, uz ovo je neophodna i zdrava ishrana.

Važno držanje tela 

Svi, normalno je, mislimo da znamo da hodamo, međutim uopšte nije svejedno kako ćete hodati. Potrebno je da se ispravite, ramena opustite i gurnete ih nazad, a i da uvučete stomak, što će vas automatski naterati da učvrstite mišiće leđa i stomaka.

Kako se pravilno gazi

Najbolje rezultate postići ćete ako hodate tako da prvo dotaknete tlo petom, a zatim čitavom dužinom stopala pre nego što se odgurnete prstima. Da biste ubrzali tempo hodanja, skratite korak i uključite i ruke, pa mašite njima napred-nazad.

Koliko koraka je dovoljno

Broj koraka možete da računate pomoću pedometra, jer sada imate bezbroj aplikacija koje besplatno možete da skinete i instalirate na mobilni telefon, a koje će brojati sve umesto vas. Optimalno je oko 10.000 koraka, ili sedam do osam kilometara, pa kad uđete u formu, povećajte na 15.000 (10–11 km).

Kako da odaberete obuću

Dobre patike su jedino što vam treba za ovu avanturu, s tim da to ne znači nužno da moraju da budu i skupe. Moraju dobro da drže stopalo jer na taj način štitite i kolena i donji deo leđa. Ne smeju da budu ni tesne, stopalo u njima treba da ima dovoljno mesta kad se proširi od hodanja.

Kada je najbolje hodati

Možete kad god imate vremena da hodate, ali jutarnje hodanje daje najbolje rezultate jer pokreće metabolizam i pomaže da sagorite više kalorija. Naravno, najtopliji ili najhladniji deo dana treba da izbegavate. To može da bude i vaša ruta do posla ili nazad, samo je bitno da uz sebe uvek imate flašicu s vodom.

Pravila postavljate sami

Tempo kojim hodate prilagodite danu i energiji koju imate. Najbolje bi bilo da počnete šetnjom, pa da ritam pojačavate. Kad možete, odmah hodajte brže, jasno vam je da ćete tad potrošiti više kalorija. Uzbrdice takođe teraju čitavo telo da se jače pokreće, a nizbrdice su dobre zbog promene mišića oslonaca. Uz hodanje takođe možete da uvodite lagane vežbe, poput čučnjeva.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Send this to a friend