Ljudi širom sveta piju čaj. Postoje stotine sorti, od bele do crne i zelene do oolong. Svi oni prirodno imaju velike količine flavonoida, veoma korisnih po zdravlje. Smatra se da flavonoidi umanjuju upale i pomažu u zaštiti od stanja poput bolesti srca i dijabetesa.
Šoljica ovog biljnog napitka svakog dana verovatno vas neće vratiti u uske farmerke. Ali neka istraživanja pokazuju da vam čaj može pomoći da izgubite malo na težini kada ga uzimate kao deo izbalansirane ishrane… I razmislite o ovome: Ako zamenite jutarnju šolju kafe sa šlagom, čajem sa limunom, oduzećete skoro 300 kalorija od ukupnog dnevnog unosa.
Čajevi imaju vrstu flavonoida nazvanu katehini koji mogu unrzati metabolizam i doprineti bržoj razgradnji masti. A kofein u mnogim čajevima povećava potrošnju energije, zbog čega organizam sagoreva više kalorija.
Jednom kada izgubite kilograme, čaj vam može pomoći da održite liniju, jer ubrzava metabolizam, koji se često uspori nakon gubitka nekoliko kilograma.
Ovo je vrsta čaja koja se često služi u kineskim restoranima i od koje se pravi ledeni čaj. Ima jak, bogat ukus. Ali da li pomaže u gubitku kilograma, nije sigurno. Jedno istraživanje pokazuje da polifenoli u crnom čaju mogu pomoći u sprečavanju apsorpcije masti u crevima.
Pazite šta sipate u čaj. Pijenje crnog čaja na engleski način – sa mlekom – može da umanji njegove sposobnosti blokiranja masti.
Zeleni čaj obično nije fermentisan. Listovi se jednostavno pare, a zatim ručno usitne.
Posebno je bogat u najmoćnijoj vrsti katehina, mikronutrijentu epigalokatehin gala – EGCG. Neke studije su pokazale da su ljudi koji su uzimali ekstrakt zelenog čaja EGCG ili su pili zeleni čaj obogaćen katehinom izgubili umerenu količinu kilograma (oko kilogram za mesec dana).
Da biste dobili istu količinu ovih korisnih supstanci koja se koristila u istraživanju, trebalo bi da popijete oko šest do sedam šolja zelenog čaja svakog dana. Naravno, uz odgovarajuću ishranu, jer zeleni čaj ne može sam da daje očekivane rezultate. Ekstrakti zelenog čaja mogu biti i rizik po zdravlje, u velikim dozama povezani su sa oštećenjima jetre.
Ovaj čaj se pravi sušenjem listova čaja na suncu. Poput zelenog čaja, bogat je katehinima. U jednoj studiji, više od dve trećine ljudi sa prekomernom težinom koji su šest nedelja pili oolong čaj svakog dana izgubilo je više od dva kilograma i smanjilo masnoću na stomaku.
Ovaj čaj je najmanje obrađen i ima lagan, slatkast ukus. Jedna laboratorijska studija pokazala je da je beli čaj ubrzao razgradnju postojećih masnih ćelija i blokirao stvaranje novih. Da li će imati iste efekte u ljudskom telu, ostaje da se vidi.
Ako volite šoljicu čaja uz jutarnji tost ili popodnevnu užinu ili samostalno, uživajte. Konzumiranje je sigurno sve dok vas kofein ne čini nervoznim. A čaj će svakako da pomogne u zaštiti od raka, dijabetesa i bolesti srca.