Nadimanje je problem sa varenjem koji karakteriše osećaj punoće, zatezanja ili oticanje stomaka. Ova senzacija može biti praćena gasovima, izazivajući nelagodnost ili bol. Često se dešava kada se gasovi nakupljaju u digestivnom traktu. Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nadimanja, a jedan od njih je naša ishrana. Za ovaj problem sa varenjem najviše se okrivljuju pasulj i povrće poput kupusa i karfiola. Ali i voće može izazvati nadimanje.
Kada nam je stomak pun i izaziva nelagodu, to znači da smo naduti. Možda smo naduti ako nam se čini da nam je stomak veći nego obično, ako imamo bolove u stomaku ili osećamo nelagodnost, ako stomak proizvodi zvuke ili imamo gasove više nego obično, navodi britanski National Health Service.
– Jabuke
Bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, jabuke se naveliko konzumiraju kao zdrava užina, ali mogu izazvati nadimanje kada se jedu u velikim količinama, kaže nutricionista Charu Dua. Jabuke sadrže visoke nivoe fruktoze i vlakana koja mogu da fermentišu u debelom crevu i mogu izazvati nadimanje i gasove, prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Nutrients.
– Lubenica
Lubenica, omiljena letnja namirnica, hidrira i bogata je vitaminima A i C. Sadrži visok nivo fruktoze i poliola (alkoholni šećeri), doprinoseći fermentaciji i proizvodnji gasova.
– Breskve
Breskve imaju zdravstvene prednosti, zahvaljujući vitaminima A i C, i sadržaju vlakana. Ali i one su bogate fruktozom, što dovodi do fermentacije i na kraju do nadimanja. Oko 100 grama breskvi sadrži 8,39 grama ukupnih šećera, uključujući fruktozu, podatak je Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.
– Šljive
Šljive su uobičajeno voće koje mnogi vole da jedu. Sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol, i vlakna, i oba mogu da izazovu nadimanje, kaže Charu Dua.
– Mango
Sa visokim sadržajem vitamina A i C i vlakana, mango je popularno letnje voće koje može da nam posluži i za pravljenje šejka od manga ili letnje salate. Mango ima visok sadržaj fruktoze, što dovodi do loše apsorpcije i proizvodnje gasova.
– Grožđe
Najšire upotrebljavano i kao sveže i kao sušeno (suvo grožđe), grožđe je osnovno voće u mnogim domaćinstvima. Bogato je vitaminima C i K i antioksidansima, kaže Dua. Sadrži fruktozu, koja kod ljudi može izazvati nadimanje.
– Banane
Bogate kalijumom i vlaknima, banane se često jedu kao užina ili tokom doručka. Oko 100 grama zrelih banana ima 4,62 grama ukupnih dijetnih vlakana, navodi USDA. Vlakna mogu fermentisati u crevima i proizvesti gasove i izazvati nadimanje.
– Kajsije
Bogate vitaminima A i C, kao i vlaknima, kajsije sadrže i sorbitol. To može dovesti do fermentacije i proizvodnje gasova, kaže Dua.
Nadimanju od voća bogatog vlaknima sklonije su osobe sa određenim gastrointestinalnim stanjima:
Da bismo smanjili nadimanje dok uživamo u ovom voću, trebalo bi da se pridržavamo sledećih saveta:
Takođe možemo da se odlučimo za neko drugo voće kao što su jagode, borovnice i pomorandže kako bismo sprečili nadimanje, a ipak i dalje imali hranljive koristi.
Kod lekara treba da odemo ako je nadimanje uporno, ozbiljno ili praćeno simptomima kao što su:
Takvi simptomi mogu ukazivati na osnovna stanja poput IBS-a, prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO) ili drugih gastrointestinalnih poremećaja, kaže Charu Dua.
Voće je neophodno za uravnoteženu ishranu, ali određene vrste mogu doprineti nadimanju. Ako znamo za koje je voće veća verovatnoća da će izazvati nadimanje i ako se potrudimo da kontrolišemo njegovo konzumiranje, to može da nam pomogne da uživamo u blagodetima voća bez neprijatnosti.