Naslovna / Ishrana

Ovo je najbolji način da pobedite anemiju

Priredio/la: eKlinika|7:00 - 15. 12. 2020.

Promene u ishrani su najbolji način na koji ćete nivo gvožđa u krvi vratiti u normalu

simptomi anemije grafika Najčešća vrsta je anemija je ona koju prati nedostatak gvožđa Foto: eKlinika/Shutterstock

Anemija se događa kada u organizmu nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca. Stanje je uglavnom uzrokovano gubitkom krvi, propadanjem crvenih krvnih zrnaca ili nesposobnošću vašeg organizma da ih dovljno stvori.

Nedostatak gvožđa

Najčešća vrsta je anemija je ona koju prati nedostatak gvožđa. Crvene krvne ćelije sadrže protein zvan hemoglobin. Hemoglobin je metaloprotein koji sadrži gvožđe (Fe) i nalazi se u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima). Bez dovoljno gvožđa, vaše telo ne može da stvori hemoglobin koji mu je potreban u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca za slanje krvi bogate kiseonikom kroz telo.

krvna zrnca

Od anemije pati skoro četvrtina svetske populacije Foto: Pixabay

Perniciozna anemija

Nedostatak folata i vitamina B12 takođe može da utiče na sposobnost vašeg tela da stvara crvene krvne ćelije. Ako vaš organizam ne može pravilno da obradi B12, možda ćete razviti pernicioznu anemiju.

Ishrana bogata gvožđem, vitaminima B i vitaminom C, kao što je prikazano u donjem planu, veoma je važna ukoliko bolujete od anemije. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom i o upotrebi suplemenata u terapiji.

Plan ishrane za anemiju

Planovi lečenja anemije često zahtevaju promene u ishrani. Najbolji plan ishrane u slučaju anemije uključuje hranu bogatu gvožđem i drugim vitaminima neophodnim za proizvodnju hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca. Takođe treba da sadrži hranu koja pomaže vašem telu da bolje apsorbuje gvožđe.

Postoje dve vrste gvožđa u hrani: hemsko gvožđe i nehemsko gvožđe.

Hemsko gvožđe se nalazi u mesu i morskim plodovima. Nehemsko gvožđe se nalazi u biljnoj hrani i hrani obogaćenoj gvožđem. Vaš organizam može da apsorbuje obe vrste, ali hem gvožđe se lakše apsorbuje.

Preporučena dnevna doza gvožđa je 10 miligrama (mg) za muškarce i 12 mg za žene.

Iako su planovi lečenja anemije individualni, većini je potrebno 150 do 200 mg elementarnog gvožđa dnevno. Ukoliko ste anemični, verovatno ćete morati da uzimate gvožđe na lekarski recept ili suplemente  dok se nivo u krvi ne stabilizuje.

U svoju ishranu dodajte ovu hranu kako biste povećali unos gvožđa:

Lisnati zeleniš

Lisnati zeleniš je jedan od najboljih izvora nehemskog gvožđa. Na svoj spisak ishrane dodajte:

  • spanać
  • kelj
  • maslačak
  • blitva

Neko lisnato povrće poput blitve takođe sadrži folate. Ishrana sa malo folata može da izazve anemiju zbog nedostatka folata. Citrusi i pasulj su dobri izvori folata.

Ali, morate da posebno povedete računa kada se hranite lisnatim zelenišem. Neko povrće sa visokim sadržajem gvožđa poput spanaća i kelja, takođe sadrži puno oksalata. Oksalati mogu da se vežu za gvožđe sprečavajući apsorpciju nehemskog gvožđa.

Dakle, iako je korisno jesti zeleniš u borbi protiv anemije, nemojte svesti dijetu na samo nekoliko namirnica.

Vitamin C pomaže stomaku da apsorbuje gvožđe. Ako jedete lisnato povrće sa hranom koja sadrži vitamin C, poput pomorandže, crvene paprike i jagoda, to može da pokrenete povećanu apsorpciju gvožđa.

Meso

Svo meso, uključujući i živinsko, sadrži hem gvožđe. Crveno meso, jagnjetina i divljač najbolji su izvori. Živinsko meso ima nešto manje količine.

Ako jedete meso sa hranom koja sadrži nehemsko gvožđe poput lisnatog zeleniša, kombinujte sa voćem koje je bogato vitaminom  C – tako možete da povećate apsorpciju gvožđa.

Džigerica

Mnogi ljudi zaziru od iznutrica, ali ono su sjajan izvor gvožđa.

Džigerica je verovatno najpopularnija vrsta ovog mesa. Bogata je gvožđem i folatima. Neka druga mesa koja su bogata gvožđem su srce, bubrezi i goveđi jezik.

Morski plodovi

Neki plodovi mora imaju hemsko gvožđe. Morska hrana kao što su ostrige, školjke, rakovi i škampi su dobri izvori. Većina vrsta ribe sadrži gvožđe.

Ribe sa najvećim nivoom gvožđa su:

  • tunjevina u konzervi ili sveža
  • skuša
  • smuđ
  • losos

Iako su sardine u konzervi dobar izvor gvožđa, one takođe sadrže mnogo kalcijuma.

Kalcijum može da se veže za gvožđe i tako smanji njegovu apsorpciju.

Hranu bogatu kalcijumom ne treba jesti istovremeno sa hranom koja je bogata gvožđem.

Orašasti plodovi i semenke

Mnoge vrste orašastih plodova i semenki su dobar izvor gvožđa. Pritom, veoma su lepog ukusa i dostupni su u svakoj prilici. Neki od primera su:

  • seme bundeve
  • indijski orah
  • pistaći
  • pinjoli
  • suncokret

I sirovi i prečeni orasi imaju sličnu količinu gvožđa.

Bademi su takođe dobar izvor gvožđa. Sjajni su kao deo plana zdrave ishrane, ali pošto sadrže i mnogo kalcijuma, možda neće toliko povećati nivo gvožđa kao drugi orašasti plodovi.

Organizmu je dnevno potrebno 300 g voća

Ishrana treba da bude bogata voćem i povrćem Foto: Shutterstock

Ukoliko sledite plan ishrane za anemiju, upamtite ove smernice

  • Ne jedite hranu bogatu gvožđem u kombinaciji sa proizvodima koji blokiraju apsorpciju gvožđa. Tu spadaju kafa ili čaj, jaja, hrana bogata oksalatima i hrana bogata kalcijumom.
  • Jedite hranu bogatu gvožđem u kombinaciji sa hranom koja je bogata vitaminom C. Tu spadaju, između ostalog i pomorandže, paradajz i jagode.
  • Jedite hranu bogatu gvožđem u kombinaciji sa hranom koja sadrži beta karoten, a to su: kajsije, crvena paprika i cvekla.
  • Jedite raznoliku hranu sa hemskim i nehemskim gvožđem tokom dana kako biste povećali unos gvožđa.
  • Dodajte ishrani namirnice bogate folatima i vitaminom B12 kako biste pomogli proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo