Ishrana

Sva blagotvorna dejstva čokolade

Sigurno i vi uživate u ovoj poslastici. Pre nego što uzmemo još jednu kockicu otkrijmo kako je nastala i zašto je Kazanova upravo čokoladu smatrao najboljim eliksirom ljubavi

Malo je poznato ali 40 grama crne čokolade obezbeđuje 15 odsto dnevnih potreba za magnezijumom. Ista količina podmiruje 34 odsto dnevnih potreba za bakrom, čime efektivno potpomaže

Ovako je nastala čokolada

Jug današnjeg Meksika naselilo je pleme Maja oko 4. veka p.n.e., a kakao drvo koje su tamo zatekli smatrali su božanskim darom. U carstvu Maja, od kakao zrna je nastao napitak namenjen kraljevima i plemstvu, koji se služio tokom svečanosti i rituala. Gorkom napitku dodavali su čili papriku.

Asteci su kasnije koristili kakao na velikim nadmorskim visinama i tokom fizičkih napora. Zrna kakaa su toliko cenili da su ih koristili kao valutu.

Španski konkvistadori su podigli plantaže u Meksiku, Ekvadoru i Peruu. Godine 1580. u Španiji je osnovan prvi pogon za preradu kakao zrna, gde su po prvi put dodavani šećer i cimet. Čokolada se odatle proširila Evropom kao nova moda među visokim slojevima društva, obogaćena karanfilićem, vanilom i crnim biberom.

U procesu pravljenja napitka, problem je predstavljao kakao buter koji je ostajao na površini kao masna smesa. Tridesetih godina 19. veka, Holanđanin Van Houten je osmislio presu koja je rešila ovaj problem, što je omogućilo pojavu čokolade „koja se jede“.

Danas, mnogi uživaju u ovoj poslastici koja ne samo da brzo obnavlja energiju, već i štiti krvne sudove, sprečava moždani udar, ublažava predmenstrualni sindrom i pomaže u pobljšanju krvne slike. Osim toga, čokolada izaziva osećaj zadovoljstva i sreće i opušta mišiće.

Zanimljiva statistika

  • Nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu
  • Žene jedu duplo više čokolade od muškaraca!
  • Ima 600 elemenata koji joj daju ukus, vino samo 200
  • 400 kakao zrna treba da se napravi pola kilograma čokolade
  • 100 grama čokolade sadrži oko 550 kalorija
  • Tokom života prosečna osoba pojede 160 kg čokolade
  • Više od 7 milijardi čokoladnih kolaćića se pojede širom sveta svake godine
  • Više od 20 miliona kilograma čokolade se kupi svake godine u znak ljubavi
  • 50 miliona ljudi na svetu živi od industrije čokolade
  • Kakao zrna se suše sedam dana na suncu pre isporuke

Pripremite se na vreme

Redovnim konzumiranjem kakaoa povećava se otpornost kože na štetno UV zračenje, odlaže pojava iritacije i crvenila, pigmentacije i bora. Kakao stimuliše  mikrocirkulaciju – bolje je snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, povećava gustinu srednjeg sloja kože koji daje elastičnost i zategnutost. Povećava i hidriranost, sprečava gubitak vode.

Kako pripremiti toplu čokoladu

U maloj šerpi pomešajte 30 gr crne čokolade, 1 kašiku kakaa, 1 dl mleka i mešajte na tihoj vatri dok se čokolada ne otopi. Dodajte još 1dl mleka i prstohvat soli, nastavite da mešate. Potom dodajte 30 gr šećera. Kada čokolada postane gusta, sipajte je u šolju, možete da je ukrasite šlagom. Ništa slađe!