Šest zdravih i moćnih napitaka koji jačaju imunitet i popravljaju raspoloženje
Zdravlje creva često je u senci, iako sve više istraživanja pokazuje da od stanja našeg mikrobioma zavisi mnogo toga – od varenja i imuniteta do raspoloženja i nivoa stresa. I dok probiotici u hrani nisu više novost, možda će vas iznenaditi da i određeni napici mogu snažno da podrže zdravlje creva – ali i celog organizma
Fermentisani sokovi, bujon od kostiju i sok od višnje mogu da nahrane vaš mikrobiom i ojačaju imunitet, varenje i – raspoloženje. Možda zvuči neobično, ali kada je u pitanju celokupno zdravlje – fizičko i mentalno – naša creva su često glavna u toj priči. Kada podržimo varenje na pravi način, istovremeno možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, pa čak i umanjiti hronične upale u organizmu.
– Raznovrsne bakterije u crevima su ključ za zdrav mikrobiom creva. Među opcijama koje mogu doprineti dobrom zdravlju mikrobioma, nalaze se i određeni napici koji ne samo da hrane dobre bakterije, već sadrže i važne vitamine i minerale – kaže dijetetičarka Ešli Baumol iz bolnice Lenox Hill u Njujorku.
Kako pomoći dobrim bakterijam da budu brojnije
Baš kao i hrana bogata probioticima, i pića koja vole creva najčešće su fermentisana – jer upravo taj proces pomaže dobrim bakterijama da prežive, umnožavaju se i obavljaju svoju korisnu ulogu. Ali važno je da uvođenje ovakvih napitaka bude postepeno, upozorava nutricionistkinja specijalizovana za zdravlje creva Adijana Kastro.
– Ako prebrzo povećate unos fermentisanih napitaka, može doći do nadimanja i probavnih smetnji. Počnite sa 30 do 60 ml dnevno, pa polako povećavajte do 120–180 ml – savetuje ona. – Nema čudotvornog pića koje rešava sve, ali ako ih redovno konzumirate, mogu značajno doprineti otpornijim crevima.
U nastavku otkrivamo 6 napitaka koje bi svako od nas trebalo da uvrstiti u svakodnevnu rutinu, a koje možemo nabaviti već pri sledećoj poseti prodavnici.
1. Kefir
Izgleda kao razređeni jogurt, ali kefir se fermentiše na drugačiji način – pomoću posebnih „zrnaca“ koja sadrže bakterije i kvasce. Oni razgrađuju mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu, čime se stvaraju korisne bakterije i osvežavajuće blago kiselkaste a ponekad i blago gazirane arome.
– Zbog toga što se količina laktoze tokom fermentacije smanjuje, kefir je odličan izbor i za ljude koji imaju intoleranciju na mleko – kaže dijetetičar Adrian Ernandez. I dodaje da su bakterije iz kefira povezane sa smanjenjem simptoma kod upalnih bolesti creva, dijabetesa i čak nekih oblika raka.
2. Vodeni kefir
Ako ne podnosite mleko ili ste vegan, probajte vodeni kefir – koji se sve češće nalazi u frižiderima prodavnica zdrave hrane. Pravi se fermentacijom japanskih kristalnih zrnaca u zaslađenoj vodi, kokosovoj vodi ili voćnom soku. Japanski kristali, poznati i kao Tibicos ili vodeni kefir, predstavljaju lekovitu gljivu koja je nezaobilazna kada je u pitanju očuvanje zdravlja. Ovi kristali, poznati i kao biserne suze, kaspijske morske alge ili samo vodeni kristali, imaju svoje korene na Kavkazu, gde su vekovima bili korišćeni za pravljenje napitka koji je pridonosio dugovečnosti i zdravlju lokalnog stanovništva.
– Dobija se blago sladunjav, osvežavajući napitak sa mehurićima, bez kofeina i bez sastojaka životinjskog porekla – kaže dijetetičar Ernandez – Osim što jača mikrobiom, može dati i blagi prirodni energetski podsticaj.
3. Kvas od cvekle
Ova slana fermentisana tečnost potiče iz Istočne Evrope i pravi se jednostavno – od sveže cvekle, morske soli i vode. Tokom fermentacije razvijaju se probiotske kulture koje pozitivno utiču na mikrobiom.
Pored toga, cvekla sadrži betalaine, snažne antioksidante koji smanjuju upalu u digestivnom traktu, kao i kalijum (važan za rad mišića u crevima) i magnezijum, koji može pomoći u borbi protiv stresa – čestog uzročnika problema sa varenjem.
4. Bujon od kostiju
Za razliku od obične supe, ovaj bujon se kuva od kostiju (ne od mesa) i to satima – minimum 8. Tokom tog dugog kuvanja iz kostiju se oslobađaju kolagen i minerali poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i cinka.
– Bujon je prava hranljiva infuzija za creva, naročito ako imate osetljiv stomak – ističe Ernandez. – Glutamin, aminokiselina koja se prirodno nalazi u bujonu, pomaže u obnavljanju i očuvanju sluzokože creva i smanjuje digestivne tegobe.
5. Sok od nar
Osim što je ukusan, sok od nara obiluje polifenolima i antioksidantima (vitamini C i E) koji neutrališu štetne slobodne radikale – molekule koji mogu oštetiti crevnu sluznicu.
– Kada se fermentišu u crevima, polifenoli iz nara podstiču stvaranje kratkolančanih masnih kiselina koje smanjuju upalu i jačaju crevnu barijeru – objašnjava Ernandez. A ako tražite inspiraciju za zdravu verziju bezalkoholnog koktela, sok od nara je idealan sastojak.
6. Sok od višnje
Slično kao i nar, sok od višnje (nezaslađeni) bogat je antocijanima, antioksidantima koji imaju snažno protivupalno dejstvo i takođe pomažu pri proizvodnji korisnih masnih kiselina za creva.
Pored toga, sadrži vitamin A i gvožđe – nutrijente povezane sa zdravim mikrobiomom. Nedostatak gvožđa, prema nekim istraživanjima, može biti povezan sa većim rizikom od zapaljenskih bolesti creva, jer negativno utiče na imunitet.
Zdravlje počinje u crevima
Dobri mikroorganizmi u crevima imaju moć da utiču na varenje, imunitet, pa čak i na naše raspoloženje. Iako nijedno piće nije čarobni lek, ova fermentisana i hranljiva pića mogu biti jednostavan način da ojačate svoj mikrobiom iznutra.
Savet: počnite postepeno – prvo mala količina dnevno, pa vremenom povećavajte. Vaša creva će vam biti zahvalna!