Naslovna / Ishrana

Zimske čorbe koje podižu energiju i imunitet

Priredio/la: J. M.|13:00 - 01. 02. 2021.

Jednu obožavaju Rusi, drugu Italijani. Obe sadrže naš omiljeni začin, okrepljuju i štite od prehlada i virusa

Kiseli kupus, domaći kuvani paradajz, beli luk – riznica zdravlja Foto: Shutterstock

U zimskim danima, ništa ne vraća energiju i ne štiti od prehlada kao topla čorba. Jedan tanjir čorbe može da bude ceo obrok, jer ona treba da bude bogata ukusima i hranljivim sastojcima. Rusi imaju svoju čorbu od kiselog kupusa i kuvanog paradajza, a Italijani od luka i žumanaca. Obe su zdrave, jačaju imunitet i okrepljuju, pa izaberite koja vam više odgovara.

Ruska lekovita čorba

Čorba šči, u raznim delovima Rusije nalazi se vekovima na trpezi. Glavni sastojak joj je kiseli kupus, kome se dodaju beli luk i meso. Čorba je puna zdravih namirnica, a idealna je za zimske dane, jer jača imunitet i vraća energiju.

Sastojci: 200 grama mlevene junetine, 200 grama kuvanog paradajza, domaćeg, ako imate, ako ne može i onaj iz konzerve. Potrebno vam je još i dve šargarepe, jedan crni luk, tri-četiri čena belog luka, dve kašičice sirćeta, pola glavice kiselog kupusa, so, biber, lovor, ulje.

Priprema: Na ulju propržite meso, dodajte seckani luk i šargarepu. Kada meso bude gotovo, dodajte paradajz i pustite da se krčka i nalijte vodom. Kupus isecite na kocke, pa ga dodajte u supu, stavite list lovora, beli luk (iseckan na kocke) i sirće, začinite solju i biberom. Neka se sve krčka oko pola sata, sve dok kupus ne omekša.

Ovu supu Rusi jedu uz ražani hleb i pavlaku, ali pošto je sama po sebi kiselkasta, lepa je i bez pavlake.

Italijanska kašika zdravlja

Italijanska čorba od svežeg belog luka dobra je i za najmlađe jer podiže imunitet. Osvežava, a ukusna je i slatkasta.

Sastojci: tri glavice belog luka, dve šargarepe, 800 mililitara pileće supe, najbolje domaće, tri žumanceta, parmezan, suva majčina dušica, peršun i biber, maslinovo ulje, tri kriške starog prepečenog hleba.

Priprema: Zagrejte maslinovo ulje i propržite polutke čena belog luka (jedan čen ostavite, trebaće vam) i sitno seckanu šargarepu (može i rendana). Nalijte sve supom kada povrće omekša, dodajte majčinu dušicu i pustite da krčka dvadesetak minuta. Stavite u blender pa onda izblendirano vratite na vatru. U činiji pomešajte žumanca i tri kašike parmezana sa dve kašike maslinovog ulja. Smanjite vatru i dolijte mešavinu jaja, pažljivo mešajući. Začinite solju i biberom, pospite peršunom. Hleb natrljajte preostalim čenom belog luka, isecite ga na kockice i propržite na maslinovom ulju. Pospite supu krutonima i poslužite. Prijatno.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo