Ishrana

Ljute papričice sadrže kapsaicin – bioaktivno jedinjenje odgovorno za mnoge koristi po zdravlje

Priredio/la: J. M.

Kapsaicin je glavno bioaktivno biljno jedinjenje u čili papričici, odgovorno za njihov jedinstven, oštar i ljut ukus, ali i mnoge zdravstvene koristi

Čili papričice ili ljute papričice, kako ih mi zovemo, (Capsicum annuum) plodovi su biljaka paprike Capsicum, poznate po veoma ljutoj aromi. One su članovi porodice noćurka i postoji mnogo sorti čili paprike, a najpopularnije su kajenske i halapenjo. Čili papričice se prvenstveno koriste kao začin i mogu se kuvati, sušiti ili usitnjavati u vidu praha. Crvena paprika u prahu poznata je kao tucana, aleva paprika. Kapsaicin je glavno bioaktivno biljno jedinjenje u čili papričici, odgovorno za njihov jedinstven, oštar i ljut ukus, ali i mnoge zdravstvene koristi.

Nutritivne vrednosti ljute papričice

U jednoj 1 kašičici (15 grama) sirove, sveže, crvene čili paprike ima:
6 kalorija
88 odsto vode
0,3 grama proteina
1,3 grama ugljenih hidrata
0,8 grama šećera
0,2 grama vlakana
0,1 grama masti

Vitamini i minerali

Čili paprika bogata je raznim vitaminima i mineralima. Međutim, budući da se jedu samo u malim količinama, njihov doprinos u svakodnevnoj ishrani je minimalan. Ali, ljute paričice su bogate vitaminom C, moćnim antioksidantom, koji je važan za zarastanje rana i imunološku funkciju. U manjim količinama u papričici se nalaze i vitamin B6, koji igra važnu ulogu u metabolizmu.

Vitamin K1, takođe poznat kao filokinon, neophodan je za zgrušavanje krvi i zdrave kosti i bubrege, a njega takođe ima u ljutim papričicama. Kalijum – esencijalni mineral u ishrani koji ima različite funkcije, kao što je na primer ta da može da smanji rizik od srčanih oboljenja ako se konzumira u odgovarajućim količinama, takođe je sastojak papričice.

Bakar koji često nedostaje u zapadnoj ishrani, a bitan element u tragovima, važan za jake kosti i zdrave neurone takođe ćemo pronaći u papričicama. Crvena čili paprika je bogata beta karotenom, koji se u našem telu pretvara u vitamin A.

Ostala biljna jedinjenja

Čili paprika je bogat izvor ljutog kapsaicina. Takođe je veoma bogata antioksidativnim karotenoidima, koji su povezani sa brojnim zdravstvenim prednostima. Evo glavnih bioaktivnih biljnih jedinjenja u čili papričicama:
Kapsantin: Glavni karotenoid u crvenim čili papričicama – do 50 odsto ukupnog sadržaja karotenoida. Kapsantin je odgovoran za njihovu crvenu boju. Njegova snažna antioksidativna svojstva mogu se boriti protiv raka.
Violaksantin: Glavni antioksidans karotenoida u žutim čili papričicama, violaksantin čini 37–68% ukupnog sadržaja karotenoida.
Lutein: Najviše ga ima u zelenoj (nezreloj) čili papričici, a nivo opada sa sazrevanjem. Konzumacija luteina povezana je sa poboljšanjem zdravlja očiju.
Kapsaicin: Jedno od najviše proučavanih biljnih jedinjenja u čili papričici. Kapsaicin je odgovoran za njihov oštar (ljut) ukus i mnoge njihove zdravstvene efekte.
Sinapinska kiselina: Ovaj antioksidans ima niz potencijalnih zdravstvenih koristi.
Ferulinska kiselina: Slično kao i sinapinska kiselina, ferulinska kiselina je antioksidans koji može pomoći u zaštiti od raznih hroničnih bolesti.
Sadržaj antioksidanata u zrelim (crvenim) čili paprikama mnogo je veći nego u nezrelim (zelenim) paprikama.

Efekat na receptore bola

Uprkos svom „gorućem“ ukusu, čili paprika se odavno smatra zdravim začinom. Kapsaicin, glavno bioaktivno biljno jedinjenje u čili papričici, ima i neka jedinstvena svojstva. Vezuje se za receptore bola, izaziva peckanje, ali ne uzrokuje prave opekotine. Redovna konzumacija čili papričice (ili kapsaicina) može vremenom da desenzibilizuje receptore za bol i tako smanji našu sposobnost da osetimo „gorući“ ukus čilija. Takođe čini ove receptore bola neosetljivim na druge oblike bola, poput gorušice uzrokovane refluksom kiseline.

Jedno istraživanje je otkrilo da se, kada se dnevno davalo 2,5 grama crvene paprike ljudima sa gorušicom, bol bi se pogoršao na početku petonedeljnog tretmana, ali se vremenom smanjio. Ovo je potkrepljeno još jednom malom, studijom koja je pokazala da je 3 grama čilija svakog dana poboljšalo gorušicu kod ljudi sa refluksom kiseline. Ipak, efekat desenzibilizacije nije trajan, osećaj za bol se vraća posle najviše 3 dana nakon prestanka konzumiranja kapsaicina.

Papričica pomaže u gubitku težine

Gojaznost je ozbiljno zdravstveno stanje koje povećava rizik od mnogih hroničnih bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa. Neki dokazi ukazuju na to da kapsaicin može da podstakne gubitak težine smanjenjem apetita i povećanje sagorevanja masti. U stvari, studije pokazuju da 10 grama crvene ljute paprike može značajno da poveća sagorevanje masti i kod muškaraca i kod žena. Kapsaicin takođe može smanjiti unos kalorija. Studija na 24 osobe koje redovno konzumiraju čili otkrila je da uzimanje kapsaicina pre obroka dovodi do smanjenja unosa kalorija.

Negativni efekti

Čili paprika može imati negativne efekte na neke ljude, a mnogi pak ne vole ljut ukus. Kod nekih ljudi konzumiranje čili papričica može izazvati crevne tegobe. Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu, peckanje u crevima, grčeve i bolnu dijareju. Ovo je češće kod ljudi sa sindromom iritabilnog creva. Čili papričice mogu privremeno da pogoršaju simptome kod onih koji nisu navikli da ga redovno jedu.

Kada je reč o kanceru, dokazi o efektima čili papričica na rak su mešoviti. Posmatračke studije kod ljudi povezuju konzumaciju čili paprike sa povećanim rizikom od raka, posebno žučne kese i želuca. Osim toga, crveni čili u prahu je identifikovan kao faktor rizika za rak usta i grla u Indiji. Ali, treba imati na umu da opservacione studije ne mogu dokazati da čili paprika izaziva rak, samo što je veća verovatnoća da će je dobiti ljudi koji su jeli velike količine čili paprike. Potrebne su dodatne studije kako bi se utvrdilo da li je dugotrajan unos čili paprike ili suplemenata kapsaicina bezbedan.