Natrijum je mineral koji ima bitnu ulogu u odgovarajućoj distribuciji vode u telu, održavanju pritiska i funkcionisanju nerava i mišića. Hemijski, natrijum je komponenta soli, ali nije obična kuhinjska so. Stručnjaci kažu da su velike količine natrijuma, posebno iz soli štetne, ali i naglašavaju da nedovoljne količine natrijuma mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja tela. Kao i uvek, najbitnija je ravnoteža.
So je mineral neophodan za dobro funkcionisanje ljudskog organizma i regulaciju količine vode u različitim delovima tela. Velike količine soli mogu da utiču na povećanje krvnog pritiska i dovedu do niza potencijalno opasnih bolesti. Stručnjaci uglavnom savetuju opreznu upotrebu soli, ipak neka istraživanja tvrde da nedovoljne količine soli mogu oštetiti zdravlje.
Četiri studije objavljenje u časopisu The Lancet, pratile su više od 100.000 učesnika iz skoro 50 zemalja tokom četiri godine. Neki od ispitanika su imali hipertenziju, a neki normalne vrednosti krvnog pritiska. Istraživači tvrde da su osobe koje su unosile manje od manje od 3.000 mg natrijuma dnevno, bile u većem riziku od srčanog i moždanog udara ili srčane insuficijencije, u poređenju sa ljudima koji su konzumirali između 3.000 mg i 6.000 mg natrijuma dnevno. Te vrednosti su znatno više od preporučenih 2.300 mg, za zdrave odrasle osobe i 1.500 mg za ljude koji se leče od hipertenzije ili su u povećanom riziku od visokog krvnog pritiska.
Studija je bila pod detaljnom lupom javnosti. Smatra se da ovi podaci nisu otkrili vezu između uzroka i posledice i da su mnoga pitanja ostala bez odgovora. Ovo istraživanje je rasplamsalo kontroverze o upotrebi natrijuma. Slično ispitivanje od pre nekoliko godina, tvrdilo je da velike količine natrijuma mogu samo naneti štetu ljudskom zdravlju. Velika većina stručnjaka, kaže da je umerena upotreba natrijuma osnova zdravlja. Ljudskom organizmu potrebne su umerene količine soli, ali velike količine natrijuma posebno iz procesuirane hrane treba izbegavati.
Natrijum je esencijalni mineral, što znači da se potrebe za natrijumom moraju zadovoljiti putem ishrane. Ovaj mineral omogućava pravilan rad mišića i nerava, reguliše delikatnu ravnotežu tečnosti u telu i krvni pritisak.
Izrazi so i natrijum koriste se često kao sinonimi, ali one nemaju isto značenje. Natrijum je mineral kojim su prirodno bogate neke namirnice, a dodaje se i nekim prerađenim namirnicama. Natrijum je komponenta soli, koja se tehnički naziva natrijum hlorid. So se sastoji se od 40 odsto natrijuma i 60 odsto hlorida. Jedna kafena kašičica soli sadrži oko 2.300 mg natrijuma.
U savremenom svetu, oko 70 odsto natrijuma ljudi unesu u organizam upotrebom prerađene hrane, koja je najlošiji izvor ovog minerala. Na etiketama su navedene količine natrijuma, tako na primer, jedna šolja supe iz kesice može da sadrži više od 900 mg natrijuma. Četvrtina šoljice preliva za salatu može da sadrži skoro 700 mg, cela smrznuta pica obično ima više od 1.600 mg natrijuma. Čak i namirnice za koje ne bismo rekli da spadaju u slana jela, sadrže mnogo natrijuma. Kolač od borovnice, na primer, može da sadrži više od 750 mg natrijuma.
Natrijum je okidač za zadržavanje tečnosti u telu, usled čega dolazi do porasta vrednosti krvnog pritiska i pojave srčanih bolesti, oštećenja bubrega i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Procenjuje se da bi restrikcija unosa natrijuma, mogla oko 11 miliona ljudi zaštiti od visokog krvnog pritiska i sprečiti pojavu nekih od najtežih bolesti.
Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, često se naziva i „tihim ubicom“, jer može nastati bez jasnih simptoma bolesti. Stručnjaci kažu da je zato bitno redovno meriti vrednosti krvnog pritiska. Smatra se da i stanje prehipertenzije može ošteti srce. Redovno merenje krvnog pritiska posebno se preporučuje starijima od 65 godina.
Fizikom aktivnošću ili pri sparnom vremenu, putem znoja gubi se natrijum, koji je onda bitno nadoknaditi odgovarajućom ishranom. Nedovoljne količine natrijuma u organizmu mogu biti opasne, a stručnjaci kažu da se natrijum ne može nadoknaditi vodom, jer ona ne sadrži dovoljne količine minerala. Neki stručnjaci savetuju zato upotrebu elektrolita kojih ima u kalijumu (kelj, banane, pomorandže), natrijum hloridu ili soli u govedini, siru, maslinama. Elektrolita ima i u magnezijumu (pasulj, koštunjavo voće), kalcijumu (mlečni proizvodi, kajsije, smokve) i u fosforu (meso, žitarice)
Najbolji izvori natrijuma su celovita hrana i so. Stručnjaci naglašavaju da je bitno izbegavati natrijum iz prerađenih namirnica. Obroci se mogu začiniti i umerenim količinama soli, ali savet je da se prednost da začinskom bilju koje će obogatiti jelo zdravim antioksidantima.