Naslovna / Ishrana

Šta kada tablete za spavanje ne pomažu, kako lečiti nesanicu na prirodan način

Priredio/la: D. T.|12:00 - 07. 04. 2022.

Nesanica i slabije pamćenje često su povezani, jer tokom noći, mozak obrađuje sećanja i sve što naučimo u toku dana

Tablete za spavanje Nesanica je složen problem koji se leči na više načina, pa i odgovarajućim načinom ishrane Foto: Shutterstock

Tablete za spavanje nekada su dobar način da se savlada nesanica. Doktori, ipak, naglašavaju da sa njihovom primenom treba biti veoma obazriv. Dugotrajna i neodgovarajuća upotreba može pogoršati stanje i usloviti zavisnost od tableta. Nesanica je kompleksan problem koji se leči na više načina, pa i odgovarajućom ishranom.

Hrana umesto tableta za spavanje

Uredne životne navike, kao na primer, odlazak na spavanje uvek u isto vreme ili izbegavanje veštačkih izvora svetlosti, mogu biti dobar način da savladamo nesanicu. Pored ovih oprobanih „trikova“, smatra se da i neke namirnice mogu biti odlična alternativa kada tablete za spavanje ne pomažu. Skoro 99 odsto osoba ne unosi ishranom sve neophodne namirnice, a nedovoljne količine nekih vitamina i minerala mogu biti uzrok umora, neispavanosti, nesanice i pojave apneje u snu.

Vitamin B1 i B2

Ovo su esencijalni vitamini koji su neophodni za energiju i izgradnju hormona sna – melatonina. U jednom istraživanju navedeno je da 70 odsto osoba pati od manjka vitamina B1 (tiamina), a čak 88 odsto od nedostatka vitamina B2 (riboflavina). Suplementacija ovim vitaminima kod osoba starijih od 65 godina dovodi do boljeg sna i sprečava nastanak umora. Izvori vitamina B1 i B2 su integralne žitarice, jaja, lisnato zeleno povrće, orasi. Dragocen izvor B1 vitamina je i meso.

Vitamini B6 i B12

Vitamini B kompleksa su neophodni za razvoj i funkcionisanje mozga, imunog sistema, izgradnju crvenih krvnih zrnaca, kardiovaskularno zdravlje. Vitamin B6 nam pomaže da se setimo snova, učestvuje u proizvodnji serotonina i melatonina, dva ključna hormona za zdrav, miran san i regulisanje raspoloženja.

Postoji jaka veza depresije i problema sa spavanjem. Nedostaci vitamina B6 i B12 mogu povećati rizik od depresije i povezanih poremećaja, kao što su nesanica, poremećaj cirkadijalnog ritma. Vitamina B6 i B12 ima u bananama, šargarepi, spanaću, krompiru, životinjskim proteinima kao što su mleko, jaja, sir i riba, džigerica.

Vitamin D

Vitamin D igra je bitan za zdravlje kostiju, jak imunitet, kontroliše upalne procese, ali snažno utiče i na naše raspoloženje. Nedavna istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa smanjenim kvalitetom i manjom sna, posebno kod starijih osoba od 50 godina.

Nedostatak vitamina D može povećati ozbiljnost simptoma kod pacijenata koji pate od apneje u snu. Smatra se da vitamin D može aktivirati dva gena koja kontrolišu 24-časovni cirkadijalni ritam. Sunčeva svetlost je glavni izvor vitamina D, i to bi moglo da objasni vezu između vitamina i naših navika kada je u pitanju spavanje. Studija iz 2012. procenila je da 50 odsto ljudi pati od nedostatka vitamina D usled nezdravog načina života. Tokom proleća i zime u nekim delovima sveta nema dovoljno izvora sunčeve svetlosti, pa se vitamin D mora nadoknaditi suplementima ili odgovarajućom ishranom. Telo proizvodi vitamin D kao odgovor na sunčevu svetlost, ali ovog vitamina ima dosta i u masnoj ribi, rubljem ulju, žumancima, pečurkama.

Vitamin E

Vitamin E snažno deluje na funkcionisanje naših ćelija i imuni sistem. Moćan je antioksidans i veruje se da može pomoći i kod problema sa spavanjem. Nesanica i slabije pamćene često su povezani, jer tokom noći, mozak obrađuje sećanja i sve što naučimo u toku dana.

Antioksidativna svojstva vitamina E mogu očuvati zdravlje mozga i sprečiti pojavu slabijeg pamćenja, usled umora. Istraživanja ukazuju da je nedostatak vitamina E uobičajen kod pacijenata sa sleep apnejom. U kombinaciji sa vitaminom C i vitamin E, može uticati na bolje disanje i kvalitet sna, bitno je navesti da ovaj vitamin dobro deluje i na nivo hormona testosterona. Vitamina E ima u orasima i semenkama, spanaću, brokoliju, paradajzu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ax
17:54, 07. 04. 2022.
Odgovori

Malo više aktivnosti, rada, a stim i umora i spava se kao beba.

Melatonin
11:44, 10. 04. 2022.
Odgovori

Melatonin

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo