Namirnice koje ne povećavaju nivo šećera u krvi korisne su naročio za ljude koji imaju sklonost ka dijabetesu ili već imaju ovaj zdravstveni problem. Većina hrane koju koristimo u svakodnevnoj ishrani puna je šećera, što predstavlja i jedan od razloga za višak telesne težine. Postoje namirnice koje možemo jesti sa manje bojazni da ćemo dobiti kilograme, ali i da će nam „skočiti“ šećer u krvi.
Orašasti plodovi su idealne namirnice za zdravlje srca i pluća. Oni obiluju dobrim masnoćama i dragocenim antioksidansima, koji su veoma važni za zdravlje organizma u celosti.
Oni su zbog svoje nutitivne vrednosti poželjni kao zdrava užina. Sadrže malu količinu šećera, a puni su vlakana. Šaka badema, lešnika, pistaćija ili bilo kog drugog orašastog voća pravi su izbor za zdravu i hranljivu užinu.
Nisko masne vrste poput svežeg sira, rikota sira ili mocarele su izbori sa visokim sadržajem proteina koji pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi. Možete bezbrižno da uživate u četvrtini šolje svežeg sira sa pola šolje voća, komadiću sira sa malo masti ili rikoti namazanom na krekere od celog zrna.
Humus ima ugljene hidrate, ali telo ih polako vari. To znači da se ne apsorbuju tako brzo kao drugi ugljeni hidrati i da neće povećati nivo šećera u krvi. Slanutak u humusu čini da je pun vlakana i proteina koji će vas zasititi.
Umućeno belance je dobro za brz unos proteina u organizam. Ili tvrdo skuvajte nekoliko belanaca, čuvajte ih u frižideru i možete ih pojesti za užinu.
Pomešajte malo svežeg voća u običan jogurt sa niskim sadržajem masti za slatku poslasticu koja sadrži malo ugljenih hidrata i odličnu užinu pre treninga.
Kokice su niskokalorične i sadrže vrlo malo šećera, zbog čega predstavljaju dobar izbor grickalica. Uz malo soli, to je savršena slana užina za popodne.
Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutrijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala. Samo 100 g avokada sadrži vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3. Uz to, sadrži i 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti, ne sadrži holesterol i natrijum, a ima i veoma mali procenat zasićenih masti.
Zgnječite avokado, dodajte malo belog luka i malo soka od limete i uživajte u zdravom obroku.
Tuna je bogata hranjivim sastojcima, jer sadrži minerale poput kalijuma, selena i magnezijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B kompleksa i omega-3 masne kiseline koje su od ključnog značaja za zdravu ishranu, a sadrži i minimalne količine šećera. To je čini savršeno zdravim obrokom.