Naslovna / Ishrana

Određeno voće pomaže da brže zaspimo ako ga jedemo sat vremena pred spavanje

Priredio/la: I. V. |11:00 - 06. 02. 2023.

Efikasnost sna može da se poveća i određenom hranom, odnosno voćem koje je bogato prirodnim hormonima zaduženim za kvalitet i dužinu sna

voće Određeno voće, koje se pojede sat vremena pre spavanja, može značajno da poveća efikasnost sna Foto: Shutterstock

Određeno voće, koje se pojede sat vremena pre spavanja, može značajno da poveća efikasnost sna, pokazale su istraživanja. Pojedino voće moglo bi da bude jedini izvor melatonina u ishrani – hormona koji se dovodi u vezu sa ciklusom spavanja i buđenja. Takođe, pojedino voće sadrži i triptofan – aminokiselinu poznatu i kao „prirodni hipnotik“.

Nutritivne vrednosti kivija i višanja poboljšavaju kvalitet i trajanje sna

Zdravstveneno stanje čoveka i radne obaveze mogu ozbiljno da ugroze kvalitet sna, ali ovi problemi mogu da se ublaže pravilnim promenama načina života. Brojne kliničke ustanove podstiču konzumaciju voća kako bi čovek lakše zaspao i kako bi se poboljšalo trajanje i kvalitet sna. Jedinstvene nutritivne vrednosti višanja i kivija, na primer, pokazali su se korisnim u poboljšanju ukupne efikasnosti sna – od samog kvaliteta sna do njegove dužine.

Tako, na primer, časopis Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition među prvima je istakao koliko kivi ima dobrobiti za zdrav i kvalitetan san. Prema istraživanju objavljenom u ovom časopisu, kivi sadrži mnoštvo medicinskih jedinjenja koja sadrže antioksidante i serotonin. Oba molekula su se pokazala korisnima u lečenju poremećaja spavanja, pomažu u poboljšanju početka, trajanja i kvaliteta sna. Zaključak studije izvučen je nakon što su naučnici sproveli istraživanje na uzorku od 24 ispitanika, starosti između 20 i 55 godina. Svi učesnici su konzumirali kivi sat vremena pre spavanja, svake noći tokom perioda od četiri nedelje, tokom kojih su se procenjivali različiti parametri sna.

Kivi je voće koje sadrži glavni hormon odgovoran za izazivanje sna

Nakon četiri nedelje, učesnici studije pokazali su smanjeno vreme takozvane brzine usnivanja za 42 odsto, odnosno bilo im je potrebno mnogo manje vremena da utonu u san kada legnu u krevet. Takođe se pokazalo uvećanje ukupnog vremena spavanja (trajanje sna) za 13,4 odsto, a uvećana je i efikasnost spavanja za 5,41 procenat. Istraživači su zaključili da konzumacija kivija može da poboljša početak, trajanje i efikasnost spavanja kod odraslih, posebno onih koji imaju neki poremećaj sna.

Iako su dalja istraživanja, kako navode istraživači, sasvim opravdana kako bi se potvrdili zabeleženi efekti, postoje uverljiva objašnjenja za delotvornost kivija koji podstiče san. Prvo, pokazalo se da sadržaj serotonina u kiviju igra jedinstvenu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja. To je zato što je serotonin hemijska preteča melatonina, glavnog hormona odgovornog za izazivanje sna.

Pojedino voće sadrži i „prirodni hipnotik“

Klinički psiholog i stručnjak za medicinu spavanja dr Michael Breus naglašava da kivi nije jedina hrana koja potencijalno podstiče san.

– Postoji niz drugih vrsta hrane koja može da nam pomogne da bolje spavamo. Hrana bogata magnezijumom i kalijumom pomaže u podsticanju opuštanja i cirkulacije, a hrana bogata kalcijumom pomaže u povećanju nivoa melatonina. U tu hranu spadaju tamno lisnato zeleno povrće, banane, orašasti plodovi, semenke, citrusi, paradajz… Još jedno voće, koje podstiče spavanje je višnja – naglašava dr Breus.

Studija, koju su vodili naučnici sa Louisiana State University, pokazala je da je kiseli sok od višanja produžio vreme spavanja starijih osoba, koje su patile od nesanice, za 84 minuta. Istraživači su takođe otkrili da proantocijanidin u soku od višanja, nazvan procijanidin B2, povećava dostupnost triptofana – aminokiseline koja se često nalazi u hrani bogatoj proteinima, a poznat je i kao „prirodni hipnotik“. Ranije je utvrđeno da triptofan povćava nivo melatonina i serotonina u telu, a oba hormona imaju važnu ulogu u regulisanju sna.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Anelija Dimitrova
0:11, 07. 02. 2023.
Odgovori

Puno vam hvala!

Ruzica
21:43, 11. 02. 2023.
Odgovori

Lepi saveti

Milana
22:55, 12. 02. 2023.
Odgovori

Hvala kivi mi je pomogao zaista

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo