Naslovna / Ishrana

Napitak s jagodama može da smanji nadutost i ubrza probavu

Priredio/la: I. V. |11:00 - 09. 06. 2023.

Nadutost stomaka je neprijatan osećaj, koji se javlja usled rastezanja creva i proizvodi osećaj  napetosti stomaka, kao i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad se javlja i bol. Ali, neki zdravi napici mogu da ublaže ovo stanje

napitak s jagodama Napitak od jagoda blagotvorno deluje na crevnu floru, pospešuje varenje i sprečava nadimanje stomaka Foto: Shutterstock

Napitak s jagodama može da ubrza probavu i smanji nadutost ukoliko se ovo voće bogato vlaknima pomeša sa biljkama bogatima eteričnim uljima. Jagode su veoma zdrave i korisne za celo telo jer su bogate vitamina A, B1 i B2, vlakanima, a sadrže i posebno visok nivo antioksidanata poznatih kao polifenoli.

Zašto se javlja nadutost i loše varenje?

Nadutost stomaka je neprijatan osećaj, koji se javlja usled rastezanja creva i proizvodi osećaj  napetosti stomaka, kao i osećaj punoće, glasno krkljanje u stomaku, a ponekad se javlja i bol. Nadut stomak obično se javlja zbog prekomerne proizvodnje gasa u digestivnom traktu usled nedovoljno sažvakane hrane, ali i zbog preterane upotrebe namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljenehidrate.

Razlozi zbog kojih se javlja otežano varenje i nadutost su brojni, a neki od najčešćih su greške u ishrani, funkcionalni ili organski poremećaji. Loše varenje i nadutost kod većine ljudi izaziva neredovna ishrana, obilni obroci, nedovoljno žvakanje hrane, kao i unošenje veće količine hrane koja nadima i gaziranih pića. Ukoliko čovek duže vreme ima ovako loše navike, metabolizam počinje da usporava, što dodatno pogoršava situaciju, pa nadimanje može da stvori još više problema.

Mešavinom svežeg voća i karminativa dobija se napitak s jagodama koji je blagotvoran za stomak

Poznato je da neki začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice mogu da umire creva i smanje nadutost. Takođe, biljke bogate eteričnim uljima, koje imaju blagotvorno i umirujuće delovanje na probavu nazivaju se karminativi. Karminativi su sredstva protiv nadutosti, koja podstiču creva na izlučivanje i upijanje, a time poboljšavaju varenje. Deluju blago antiseptički i spazmolitički i na taj način sprečavaju nepravilno vrenje i razvijanje gasova.

Međutim, dugotrajna primena karminativa može da izazove oštećenje crevne sluznice. U grupu karminativa spadaju  biljke s eteričnim uljima – plod anisa, beli luk, cviet kamilice, plod komorača, plod korijandra, plod kumina, list matičnjaka, koren odoljena… kao i njihove tinkture i eterična ulja. Kada se neki od karminativa pomešaju sa svežim jagodama bogatim vlaknima dobija se napitak od jagoda koji blagotvorno deluje na crevnu floru, pospešuje varenje i sprečava nadimanje stomaka.

Recept za napitak s jagodama protiv nadutosti

Kada se neke od biljaka iz grupe karminativa pomešaju sa kamilicom ili maslačkom, podstiče se stvaranje enzima potrebnih za efikasniju probavu hrane, a ujedno se i umanjuje dejstvo bakterija koje stvaraju gasove. Problem nadutosti može da se reši uz jednostavan napitak napravljen od zdravih sastojaka. 
Potrebni sastojci za napitak od jagoda:

  • šoljica ohlađenog čaja od kamilice ili maslačka
  • šoljica jagoda
  • šoljica komadića ananasa
  • jogurt s probiotičkim bakterijama
  • kašičica meda
  • šoljica kockica leda.

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete homogenu smesu. Napitak piti u jutarnjim satima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo