Naslovna / Psihologija

Kako tuga može uticati na naše zdravlje

Priredio/la: S.St.M.|18:00 - 07. 04. 2024.

Postoje neki dokazi da tuga može uticati na sposobnost našeg tela da se bori protiv bolesti i infekcija, posebno ako traje duže vreme

tuga i zdravlje Tuga je povezana sa upalom, a neke studije pokazuju da što je tuga veća, to je upala ozbiljnija Foto Shutterstock

Tuga je jedna od četiri ljudske emocije i nikako je ne treba poistovećivati sa depresijom. Ona se javlja kao reakcija na gubitak nekoga ili nečega dragocenog, voljenog i važnog čemu pridajemo poseban značaj. 

Tuga utiče na dobar san

Tuga nas može sprečiti da redovno spavamo, što je potrebno našem umu i telu. Možemo da imamo problema da zaspimo ili ćemo se noću često buditi ili čak može da se desi da spavamo previše. Dobre navike spavanja mogu pomoći. Polako se opustite pre spavanja uz nešto mirno kao što je kupanje, knjiga ili vežbe disanja, i idite u krevet i budite se u isto vreme svakog dana.

Umor kao posledica tuge

Emocionalni danak tuge može nam oduzeti energiju. Da bismo zadržali snagu, obavezno treba dovoljno da jedemo, čak i ako nam se ne jede. I vežba ili nešto tako jednostavno kao što je kratka šetnja može zaista pomoći. Takođe je dobro ostati u kontaktu sa porodicom i prijateljima. A stručnjak za mentalno zdravlje ili grupa za podršku mogu nam dati osećaj povezanosti, zajedno sa načinima koji će nam pomoći da prebrodimo tugu.

Imuni sistem može da popusti

Postoje neki dokazi da tuga može uticati na sposobnost našeg tela da se bori protiv bolesti i infekcija, posebno ako traje duže vreme. Treba razgovarati sa lekarom ili stručnjakom za mentalno zdravlje ako imate problema da se pomirite sa svojim gubitkom.

Tuga je povezana sa upalom

Upala nastaje kada imuni sistem reaguje na nešto što vidi kao pretnju i čini da tkiva u telu oteknu. Može da ima uticaja u srčanim oboljenjima, artritisu, dijabetesu, astmi i možda karcinomu. Postoje dokazi da je tuga povezana sa upalom, a neke studije pokazuju da što je tuga veća, to je upala ozbiljnija. Vežbanje i ispravna ishrana mogu pomoći.

Anksioznost zbog gubitka i tuge

Događaji koji izazivaju tugu mogu učiniti da se osećamo kao da nemamo kontrolu nad svojim životom. Možemo da budemo zabrinuti za svoju finansijsku budućnost ili za to što smo ostali sami ili čak i zbog straha od mogućnost da izgubimo nekog drugog. Neka doza zabrinutosti je normalna, ali ako anksioznost traje duže od nekoliko meseci ili ometa normalan rad ili život u kući, možda je vreme da razgovarate sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Više kortizola nego obično

Kortizol ili hormonom stresa naš organizam može da oslobodi u krvotok više nego obično tokom 6 meseci nakon gubitka voljene osobe. Visok nivo kortizola tokom dužeg perioda može povećati šanse za srčana oboljenja ili visok krvni pritisak.

Poremećaj varenja

Tuga može da nas navede da prestanemo da jedemo po redovnom rasporedu ili da preteramo sa hranom. Hormoni stresa mogu da izazovu mučninu ili da uznemire stomak i ostatak digestivnog trakta. Mogu da se jave grčevi u stomaku, dijareja, zatvor, čirevi, pa čak i sindrom iritabilnog creva. Ako imate problema sa stomakom koji ne prestaju, lekar može pomoći da se pronađe način da ih lečite.

Mogući su veći bolovi

Tuga može povećati verovatnoću za pojavu bolova u zglobovima, leđima ili glavobolju. Deo razloga može biti napetost mišića uzrokovana hormonima stresa koje telo oslobađa kao odgovor na tugu. Ovo stanje bi trebalo vremenom da se poboljša, ali ako ne prestaje, lekar može da pomogne da se nađe rešenje.

Dugotrajan ubrzan puls

Ozbiljna tuga može da bude razlog da puls bude ubrzan čak 6 meseci. Ovaj ubrzan rad, koji može biti uzrokovan anksioznošću ili oslobađanjem kortizola, može povećati šanse za nastanak srčanih problema. U ovom slučaju treba se konsultovati sa svojim lekarom o dodavanju ili promeni leka, posebno ako već postoje problemi sa srcem.

Sindrom slomljenog srca

Iznenadni gubitak supružnika ili voljene osobe može izazvati potres intenzivnih emocija i pokrenuti hormone koji dovode do oštrog bola u grudima i problema sa disanjem. Srce možda neko vreme neće dobro pumpati krv. Može da se javi osećaj kao kod srčanog udara, ali obično ne oštećuje srce niti blokira arterije. Većini ljudi postaje bolje u roku od nekoliko dana ili nedelja.

Veći rizik od srčanog udara

U prvom danu tuge zbog gubitka nekog bliskog, šanse za srčani udar su veće od normalnog. One se smanjuju tokom prve nedelje, ali mogu ostati veće nego obično tokom prvog meseca. Pokušajte da se dovoljno naspavate i pazite na znake srčanog udara kao što su bol u grudima i stomaku, hladan znoj, mučnina i vrtoglavica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo