Naslovna / Vesti

Nesanica muči veliki broj Evropljana, a zbog čega ne spavaju Srbi otkriva novo istraživanje

Priredio/la: D. T.|13:00 - 07. 09. 2022.

Čovek jednu trećinu života provede u snu, nedostatak sna u dužem vremenskom periodu, ozbiljno i trajno može ugroziti i narušiti celokupno zdravlje

nesanica Nesanica je veći problem za žene koje su češće budne, njih 38 i odnosu na 29 odsto muškaraca Foto: Shutterstock

Nesanica muči čak 78 odsto Evropljana, tek svaki peti stanovnik Evrope noću spava bez prekida, a svaki treći navodi da lošije spava posle pandemije covid 19. Spavanje je poput vode i hrane, osnovna ljudska potreba. Čovek jednu trećinu života provede u snu, nedostatak sna u dužem vremenskom periodu, ozbiljno i trajno može ugroziti i narušiti celokupno zdravlje, upozoravaju stručnjaci.

Nesanica najveći problem za građane Belgije

Istraživanje kompanije STADA koje je obuhvatilo više od 30.000 ispitanika u 15 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija, tvrdi da čak 78 odsto Evropljana teško uspeva da prespava noć.

Nesanica je problem koji najviše muči građane Belgije, njih 46 odsto navodi da spava loše. Belgiju, sledi Velika Britanija u kojoj se na loš san žali 35 odsto građana. Loš san je problem koji ima 29 odsto građana Srbije, što je prema autorima istaživanja, ispod evropskog proskea koji iznosi 35 odsto. U Evropi najbolje spavaju Holanđani, njih 72 odsto opisuje svoj san kao dobar.

Svakodnevne brige, anksioznost, finansijski problemi

Uzrok za nesanicu su svakodnevne brige, anksioznost, finansijski problemi. Nesanica je veći problem za žene koje su češće budne, njih 38 i odnosu na 29 odsto muškaraca. Svakodnevne brige remete san 47 odsto Poljaka i 40 odsto Španaca. Oko 34 odsto građana Srbije loše spava zbog svakodnevnih problema, a čak 31 odsto zbog strahovanja i loših misli, što je iznad evropskog proseka koji iznosi 26 odsto.

Spavanje

Foto: STADA

Anksioznost, ipak, najviše muči Italijane, pa je čak 42 odsto njih noću budno zbog strahova i osećaja zebnje. Nesanica je problem i za 25 odsto Portugalaca koji ne spavaju zbog novčanih poteškoća. Britancima, 21 odsto, san remete urinarni problemi, Nemcima, 18 odsto, smeta buka, dok Francuzima 17 i Holanđanima 16 odsto san narušava hrkanje partnera.

Pilule ili kapi za spavanje odbija 53 odsto Evropljana

Žitelji Evrope su podeljeni kada je u pitanju upotreba preparata za spavanje. Pilule ili kapi za spavanje odbija 53 odsto Evropljana i jednako toliko građana Srbije. Najveći protivnici preparata za spavanje su građani Kazahstana, njih čak 69 odsto, Holanđani 61 odsto, Česi 61 odsto, Rumuni 60 i Austrijanci 60 odsto. Strah od moguće zavisnosti od ovih preparata posebno je naglašen u Češkoj 25 i Kazahstanu 24 odsto.

U isto vreme druga polovina Evropljana 47 odsto podržava upotrebu preparata za spavanje. U Srbiji 47 odsto građana pomenute preparate smatra korisnim, među kojima 26 odsto ističe da bi ih koristili isključivo uz preporuku lekara.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo