Želja za solju normalan je povremeni osećaj koji može da se javi zbog dosade, stresa ili dehidracije. Ipak, stalna žudnja za slanom hranom može ukazivati na neki drugi osnovni problem, kao što je neželjeni efekat lekova ili neko drugo zdravstveno stanje.
Zašto žudimo za solju
Bez obzira na to da li je naša žudnja za solju povremena ili česta, možda je doživljavamo iz različitih razloga.
– Dosada
Nije neuobičajeno da imamo intenzivnu želju za slanom hranom kada zbog dosade tražimo utehu u hrani. Istraživanja pokazuju da posezanje za određenom hranom kada nam je dosadno može stimulisati centar za nagrađivanje u mozgu, uzrokujući porast nivoa dopamina. Jedenje iz dosade može biti emocionalno ponašanje u ishrani ili obrazac, a za mnoge ljude, grickalice po izboru su slane, zašećerene ili kombinovane.
– Dehidracija
Našem organizmu potreban je natrijum kao elektrolit da bi pravilno funkcionisao. Dehidracija nastaje kada nivoi elektrolita nisu u savršenoj ravnoteži. Tada možemo da osetimo žudnju za solju da bismo ovu neravnotežu ispravili.
Isti deo mozga koji kontroliše glad kontroliše i žeđ. Neka istraživanja navode da bi naše telo moglo da žudi za slanim grickalicama kada nam je voda zaista potrebna.
– Hronični stres
Doživljaj stresa uzrokuje da nadbubrežne žlezde oslobađaju kortizol i druge hormone povezane sa apetitom, što može izazvati želju za slanom, masnom ili slatkom hranom. Stresne situacije takođe mogu dovesti do emocionalnog jedenja da bismo se smirili, tako da naša omiljena slana hrana takođe može postati obrazac u situacijama hroničnog stresa.
– Nedostatak sna
Nedostatak sna može povećati verovatnoću da ćemo posegnuti za hranom koja stvara zadovoljstvo. Istraživanja pokazuju da nedostatak sna povećava želju za visokokaloričnom hranom, uključujući slanu, slatku i pikantnu.
Kada postoji nedostatak sna, hormonski signali podstiču deo mozga koji „nagrađuje” da nas podstakne da posegnemo za slanom užinom.
– Prekomerno znojenje
Ljudi koji se mnogo znoje, bilo zbog vežbanja ili izlaganja toploti, mogu da žude za slanom hranom. Ovo je odgovor tela na rebalans nivoa elektrolita natrijuma, koji je neophodan za celokupno funkcionisanje. Ako je to razlog zbog koga žudimo za solju, možda ćemo osetiti i druge simptome kao što su žeđ i umor.
– PMS
Predmenstrualni sindrom (PMS) odnosi se na fizičke i emocionalne znake koji su prisutni nedelju ili dve pre menstruacije. Promene u žeđi i apetitu, uključujući želju za slanom hranom, uobičajene su tokom ovog perioda. Ovome može da doprinese blaga dehidracija koja se može desiti tokom PMS perioda.
– Migrena
Ako imamo migrene, postoji niz simptoma koji se mogu javiti tokom perioda pre početka napada migrene. Istraživanja pokazuju da je tokom faze prodroma jedan od simptoma žudnja za slanom hranom. To bi moglo da bude zato što bi konzumiranje slane hrane moglo da pomogne u ublažavanju i povlačenju migrene.
– Lekovi
Određeni lekovi koji utiču na nadbubrežne žlezde (organe koji proizvode hormone za metabolizam, imuni sistem i još mnogo toga) mogli bi da nas nateraju da poželimo slane grickalice. Neki od tih lekova su sledeći:
- tramadol
- antifungalni lekovi
- glukokortikoidi
- inhibitori kontrolnih imunoloških tačaka
- inhibitori protein kinaze
Uvek se obratite lekaru pre nego što prestanete da uzimate bilo koji lek za koji sumnjate da može da izazove žudnju za solju.
– Nedostatak natrijuma
Kod ljudi koji imaju nedostatak natrijuma, može se javiti žudnja za solju. Ovaj uobičajeni nedostatak elektrolita (hiponatremija) može pokrenuti mozak da proizvodi signale apetita za so. Ovo mogu da izazovu razni uzroci, uključujući dijareju, povraćanje, srčanu insuficijenciju, uzimanje diuretičkih lekova, određene bolesti bubrega i još mnogo toga.
Koja stanja mogu izazvati žudnju za solju
Stalna žudnja za solju takođe može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.
– Adisonova bolest
Adisonova bolest retko je genetsko stanje koje nastaje kada nadbubrežne žlezde ne proizvode dovoljno kortizola. Bez ovog hormona, telo može brzo da izgubi natrijum. Simptomi Adisonove bolesti uključuju žudnju za solju, umor, hiperpigmentaciju i drugo.
– Barterov sindrom
Retko genetsko stanje, poznato kao Barterov sindrom, utiče na sposobnost bubrega da reapsorbuje so i druge elektrolite, što dovodi do gubitka ovih hranljivih materija kroz mokrenje. Ovaj prekomerni gubitak soli dovodi do intenzivne želje za konzumiranjem slane hrane i drugih simptoma kao što su dehidracija, umor, grčevi, slabost i lomljive kosti.
– Cistična fibroza
Još jedan genetski poremećaj poznat kao cistična fibroza (CF) uzrokuje nakupljanje guste sluzi u organima tela. Ovo sprečava transport natrijuma kroz telo, ometajući rast i izazivajući druge probleme. Osobe sa CF mogu da žele slanu hranu jer lako gube natrijum. Ovaj poremećaj obično se dijagnostikuje ubrzo nakon rođenja.
– Anemija
Neka istraživanja navode da se anemija zbog nedostatka gvožđa (stanje koje se razvija kada telo ne proizvodi dovoljno gvožđa za stvaranje crvenih krvnih zrnaca) može manifestovati intenzivnom žudnjom za soli. Različiti uzroci mogu dovesti do razvoja anemije zbog nedostatka gvožđa, uključujući gubitak krvi, bolest bubrega, određena zdravstvena stanja i genetiku. Ako je ovo razlog žudnje za solju, mogu da se osete i simptomi kao što su umor, vrtoglavica i hladne ruke i stopala.
Kada treba zatražiti pomoć
Nije neuobičajeno da povremeno osetimo žudnju za omiljenom slanom hranom. So (u obliku natrijuma) neophodna je za funkcionisanje tela, tako da to nije nužno loše osim ako redovno ne konzumiramo previše natrijuma u obliku prerađene ili bezvredne hrane.
Međutim, ako se stalno borimo sa nagonom za slanim grickalicama tokom dužeg perioda, možda je vreme da odemo kod lekara. Treba da obratimo pažnju ako imamo druge neobične simptome, koji mogu ukazivati na zdravstveno stanje ili poremećaj u ishrani.
Kako da ukrotimo ovu žudnju ali bez soli
Postoji niz različitih ukusa koji mogu zadovoljiti našu želju za solju bez dodavanja previše natrijuma u naš dnevni unos. Kada kuvamo, trebalo bi so da zamenimo drugim začinima, kao što su beli luk, začinsko bilje, crni biber, sirće ili limun.
Jedan od predloga za slanu (ali zdravu) domaću užinu jeste da leblebije pečemo na maslinovom ulju i pospemo ih soju. Konzerve tunjevine možemo da isperemo da bi se eliminisao deo dodatog natrijuma.
Ako posežemo za gotovim ili upakovanim grickalicama, treba da proverimo nutritivne nalepnice da bismo videli koliko imaju soli. Stručnjaci smatraju da proizvodi sa manje od 140 mg natrijuma po porciji mogu biti bezbedan izbor.