Zdravlje

Rak grlića materice leče 3D brahiterapijom

Piše: Ljubica Petrović

– Brahiterapija je invazivna metoda radioterapije, kojom se izvor jonizujućeg zračenja doprema direktno u tumor ili u njegovu neposrednu blizinu - kaže za portal eKlinika dr Olivera Ivanov, radijacioni onkolog

Doc. dr Olivera Ivanov, načelnica Odeljenja radijacione onkologije Instituta za onkologiju Vojvodine, kaže da je princip funkcionisanja brahiterapije je postavljanje specijalnih aplikatora, cevčica ili igala direktno u tumor ili u telesne šupljine, preko kojih se radioaktivni izvor koji je ujedno i lek, doprema u organe koje treba da budu ozračeni.

Brahiterapija – direktno zračenje u tumor

Kako naša sagovornica objašnjava, brahiterapija nadopunjuje spoljašnju zračnu terapiju u smislu mogućnosti isporučivanja vrlo visoke doze zračenja, direktno u tumor, bez neželjenog ozračivanja okolnih tkiva.

Brahiterapija se primenjuje kod karcinoma ginekološke regije, kod grlića i tela materice i to je najčešće, ali i kod karcinoma dojke, završnog dela debelog creva – rektuma, karcinoma pluća, jetre, tumora glave i vrata i drugih – navela je dr Ivanov.

Brahiterapija nezamenjiva kod pojedinih karcinoma

Institut za onkologiju Vojvodine je u rangu sa evropskim centrima, ima veliki broj pacijenata i veliko iskustvo u lečenju, te je to jedan od razloga što je izabran da bude rukovodilac projekta „BrachyTerra“, koji je počeo 1. juna i traje do 1. decembra. Dr Ivanov je predsednica projekta i regionalni trener za implementaciju 3D brahiterapije.

Ovako visoka doza zračenja ne može da se primeni drugim metodama bez većih komplikacija po pacijenta. Zbog toga je brahiterapija nezamenjiva u lečenju pojedinih vrsta karcinoma – ocenjuje dr Ivanov.

Onlajn kurs edukacije lekara

Cilj projekta je i edukacija lekara koji se bave brahiterapijom u uvođenju najsavremenijih tehnika brahiterapije grlića materice, sa ciljem što kvalitetnijeg lečenja pacijentkinja.

To je onlajn kurs koji se odvija pod pokroviteljstvom  vodećih svetskih stručnjaka iz oblasti brahiterapije grlića materice-profesora Umesh Mahantshetty iz Indije, Primoz Petrič iz Švajcarske, Ina Schulz iz Nemačke i drugih . U program edukacije uključeni su lekari svih pet brahiterapijskih centara u Srbiji, a u pitanju je međunarodni projekat pa su tu i lekari iz Crne Gore, Severne Makedonije i Republike Srpske – kazala je dr Ivanov.

Bolje preživljavanje pacijentkinja

Koliko je to bitno govori činjenica da je u Evropi po učestalosti javljanja karcinoma grlića materice Crna Gora na prvom, a Srbija na petom mestu, a po smrtnosti je Crna Gora prva, a Srbija druga u Evropi – ispričala je dr Ivanov.

Očekivani rezultat projekta je da uvođenjem kvalitetnije terapije može direktno da se utiče na bolje preživljavanje pacijentkinja sa rakom grlića materice u Srbiji, što je jedan od ciljeva projekta. Svi učesnici u projektu će dobiti međunarodni sertifikat o završenom kursu, a dr Ivanov napominje da je „BrachyTerra“ nevladina organizacija, te da je učestvovanje u kursu besplatno

Otkriva se u uznapredovalom stadijumu

Ovaj karcinom se najčešće otkriva u uznapredovalom stadijumu i odmah se primenjuje radioterapija, jer daje bolju usperšnost lečenja u poređenju sa hirurgijom. Zato je bitno da radioterapija bude kvalitetna, jer to je definitivno lečenje pacijentkinje.

U pitanju je 3D brahiterapija, koja se planira na osnovu CT i MR snimaka. Osim aplikatora postavljaju se i igle, čime se obuhvata cela tumorska masa. Projekat je uvođenje te 3D intersticijalne brahiterapije, što podrazumeva plasiranje igala. Time se zračenje doprema u ceo tumor i žena bude izlečena, jer se tretira cela tumorska masa – istakla je dr Ivanov.

Rutinske tehnike u Institutu za onkologiju Vojvodine

Prema njenim rečima, te tehnike se u Institutu za onkologiju Vojvodine sprovode rutinski i zato je Institut i trening centar Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA i dolazi im lekari, fizičari i tehničari na obuku. Dr Ivanov napominje i kako se ova metoda radi u Beogradu, ali ne i u drugim centrima u Srbiji, Nišu, Kladovu i Kragujevcu, kao ni u susednim zemljama koje su se priključile projektu. Upravo to je jedan od razloga visoke smrtnosti žena od karcinoma grlića materice u regionu.

Opreme ima, potrebna edukacija lekara

– Radijacioni centri u Srbiji su dobili potrebnu opremu, ali im treba edukacija. Cilj je da lekari nauče da rade i da svuda bude isti kvalitet lečenja obolelih – istakla je dr Ivanov. U Institutu se godišnje uradi oko 300 brahiterapija, a dr Ivanov navodi da su pacijentkinje sve mlađe.

HPV vakcina efikasna i bezbedna

Apelujem na roditelje da deci daju HPV vakcinu, koja je bezbedna i efikasna. U januaru ove godine su objavljeni podaci da one zemlje koje su počele vakcinaciju pre deset godina, među vakcinisanim devojčicama nema ni jedna obolela od raka grlića materice – naglasila je dr Ivanov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.