Naslovna / Zdravlje

Korisni i jednostavni saveti za terapiju infekcije urinarnog trakta kod kuće

Sanja Stijović Mićković|13:00 - 06. 08. 2024.

Infekcija urinarnog trakta može biti bolna – na više načina. Promene životnih navika pomažu nam da se oporavimo, pa čak i sprečimo nove infekcije

urinarne infekcije Održavanje hidratacije, pražnjenje bešike i unos hranljivih materija iz određenog voća mogu pomoći u smirivanju nekih simptoma infekcije urinarnog trakta Foto Shutterstock

Uzimanje antibiotika je zlatni standard za lečenje infekcije urinarnog trakta (UTI), navode u Centri za kontrolu i prevenciju bolesti CDC. Uz to, i nekoliko stvari koje sami možemo da uradimo kod kuće mogu da nam pomognu da se oporavimo od infekcije i bolje se izborimo sa neprijatnim simptomima UTI. Uobičajeni simptomi, prema CDC, uključuju bol ili peckanje prilikom mokrenja, često mokrenje, grčeve u stomaku, krv u mokraći Važno je da budemo oprezni sa kućnim rešenjima i da se obavezno posavetujemo sa lekarom pre nego što bilo šta sami isprobamo.

Dovoljna količina vode i namirnice na bazi vode ispiraju bakterije

Jedna od prvih stvari koje treba da uradimo kada imamo infekciju urinarnog trakta jeste da pijemo puno vode, jer ona pomaže u ispiranju bakterija koje izazivaju infekciju, kažu u Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti digestivnog sistema i bubrega (NIDDK). NIDDK preporučuje da pijemo najmanje šest do osam čaša vode od 2,5 dl svakog dana.

Bol od UTI može da se ublaži toplotom

Upala i iritacija od UTI uzrokuju peckanje, pritisak i bol oko preponske regije, kaže dr Kandis Rivers, MD, urolog u Henry Ford Health System u Vest Blumfildu, Mičigen. Tople obloge mogu pomoći u ublažavanju nelagodnosti, napominje NIDDK. Temperatura ne sme da bude visoka, ne treba je primenjivati na kožu, a upotreba treba da bude ograničena na 15 minuta kako bi se izbegle opekotine.

Iz ishrane treba izbaciti materije koje iritiraju

Kada imamo UTI, kofein, alkohol, začinjena hrana, nikotin, gazirana pića i veštački zaslađivači mogu pogoršati simptome, ali to se razlikuje od osobe do osobe, kažu u Cleveland Clinic. Treba da biramo samo zdravu hranu, kao što su ugljeni hidrati bogati vlaknima koji su dobri za zdravlje probave, kaže dr Holly Lucille, naturopata u privatnoj praksi u Zapadnom Holivudu, Kalifornija.

Bešiku treba češće prazniti

Svaki put kada ispraznimo bešiku – čak i ako je to samo mala količina – oslobađamo je od nekih bakterija koje izazivaju infekciju. Dr Rivers zato savetuje da što češće idemo u toalet. Suplementi za dodatnu podršku mogu da koriste

Jedan potencijalni suplement koji pomaže u oporavku tokom UTI je probiotik, navodi se u pregledu prirodnih lekova za UTIDrugi pregled se slaže, napominjući da probiotici sa sojevima Lactobacillus i Bifidobacterium mogu pomoći u obnavljanju normalnih vaginalnih bakterija, posebno kada se uzimaju antibiotici (koji mogu poremetiti ovu ravnotežu), kao i u smanjenju rizika od ponovnih infekcija.

Uvek se obavezno konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da uzimate suplemente. Suplementi, lekovito bilje i drugi lekovi koje bi mogli da uzimamo mogu izazvati neželjene efekte ili mogu biti u interakciji jedni sa drugima, a efekti ponekad mogu biti ozbiljni.

Usvojite zdravije svakodnevne navike

Promene životnih navika važne su jer mogu da nam pomognu da se oporavimo od UTI i sprečimo drugu infekciju, navodi NIDDK.

  • prestanite da pušite
  • nosite široku pamučnu odeću i donji veš
  • obrišite se odozgo nadole
  • birajte samo proizvode za ličnu higijenu bez mirisa

Smanjite unos mesa i živine

Jedna studija povezuje kontaminiranu živinu i meso sa sojevima bakterija E. coli koji mogu izazvati UTI. Ovo istraživanje ne dokazuje da konzumiranje mesa ili živine izaziva UTI. Zapravo, neke E.coli mogu da žive u crevima bez izazivanja bilo kakvih problema. Međutim, bakterije iz creva mogu ući u urinarni trakt i izazvati infekciju. Ovaj rizik je veći kod žena nego kod muškaraca, jer žene imaju kraće uretre od muškaraca, što znači da bakterije brže stižu do bešike.

Efikasnost soka od brusnice na UTI

Sok od brusnice ili ekstrakt brusnice u obliku suplementa dugo se koristi kao kućni lek za UTI. Smatra se da „proantocijanidini u brusnicama mogu pomoći u sprečavanju infekcija mokraćne bešike tako što sprečavaju da se bakterije zalepe za zid bešike, kaže Sonya Angelone, konsultant za ishranu sa sedištem u San Francisku.

Neka istraživanja pokazala su da bi ovo moglo da funkcioniše, dok druge nisu pronašle nikakav efekat. Ažurirana meta-analiza u Cochrane bazi podataka sistematskih pregleda analizirala je 50 randomizovanih kontrolisanih studija i otkrila da uzimanje brusnice u obliku soka, tableta ili kapsula smanjuje broj UTI kod žena koje imaju ponavljajuće UTI, dece i onih koji su imali proceduru na bešici, za razliku od placeba ili bez lečenja.

Treba imati na umu da ovo pokazuje da se brusnica može koristiti za sprečavanje UTI kod ovih specifičnih grupa ljudi, a ne za lečenje ili ubrzavanje oporavka od UTI. U svakom slučaju, „ne škodi probati”, kaže Angelone. Samo treba izabrati nezaslađeni sok od brusnice (šećer u zaslađenim sokovima od brusnice može zapravo da hrani bakterijsku infekciju). Može da se pomeša sa gaziranom vodom ili običnim jogurtom, preporučuje ona.

Da li su banane dobre za UTI

Banane ni na koji način ne leče UTI, ali se smatraju hranom pogodnom za bešiku jer je najverovatnije neće iritirati, prema Urology Care Foundation.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo