Dehidracija snižava krvni pritisak, a raste opasnost od moždanog udara: „Ne čekajte da ožednite“, savetuje doktor

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moždani udar se javlja kada dođe do prekida ili umanjenog dotoka krvi i kiseonika do određenih delova mozga. Dehidracija može doprineti razvoju ovog stanja na više načina

Foto : Shutterstock

Dehidracija, ili nedostatak vode u organizmu, može da bude stanje koje se neće manifestovati samo osećajem umora ili glavoboljom. Nedovoljne količine vode, posebno tokom vrelih letnjih dana, mogu da budu jak faktor rizika za pojavu moždanog udara, kaže neurolog dr Felipe De Los Rios La Rosa iz Baptist Health Miami Neuroscience Institute.

Dehidracija je jak faktor rizika kod jedne grupe pacijenata

Dehidracija može da bude okidač za pojavu moždanog udara, posebno kod pacijenata koji su u povećanom riziku, objašnjava dr De Los Rios.

– Moždani udar se javlja kada dođe do prekida ili umanjenog dotoka krvi i kiseonika do određenih delova mozga. Dehidracija može doprineti razvoju ovog stanja na više načina. Kada telo nema dovoljne količine vode, krv postaje gušća i veća je verovatnoća da dođe do stvaranja krvnih ugrušaka, koji mogu da blokiraju kritične arterije i izazovu moždani udar – objašnjava dr De Los Rios.

Posebno ranjive kategorije

Posebno ranjive kategorije su osobe koje su već pretrpele jedan moždani udar, ili imaju izražene faktore rizika kao što su:

  • povišen krvni pritisak
  • povišene vrednosti šećera, holesterola i triglicerida
  • hiperhomocisteinemija
  • poremećaji koagulacije krvi
  • poremećaji srčanog ritma, dilatativna kardiomiopatija, veštački zalisci
  • suženje karotidnih arterija

Doktori dodaju da su bitni faktori rizika i gojaznost, fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana, pušenje, konzumacija alkohola i loša kontrola stresa.

– Posebno osetljivi pacijenti su oni koji su već imali moždani udar, jer dehidracija može da bude okidač za sledeći, po pravilu teži, moždani udar. Savet svim pacijentima jeste da, posebno tokom dana sa izrazito visokim temperaturama vazduha, piju dovoljno vode – navodi dr De Los Rios.

Temperatura tela raste na 40 stepeni i preti opasnost

Ishemijski moždani udar je najčešći oblik moždanog udara i posledica je zapušenja krvnog suda zbog nastanka tromba (krvnog ugruška) na mestu oštećenog, najčešće aterosklerotičnog krvnog suda, kažu doktori.

U slučaju da se ovako ranjiv pacijent, ili osoba sa nekontrolisanim krvnim pritiskom, izlaže delovanju toplote i ne pije dovoljno vode, može da dođe do „toplotnog udara“. U tom stanju temperatura tela konstantno raste i doseže vrednosti od 40 stepeni ili više, a time se povećava rizik od ishemijskog moždanog udara.

Zašto je bitno da pijemo dovoljne količine vode?

Dovoljan unos vode nije samo dobra zdravstvena navika, već i način da se direktno zaštitimo od moždanog udara.

– Adekvatne količine tečnosti pomoći će nam da izbegnemo šlog, ali istovremeno na ovaj način možemo dobro da kontrolišemo krvni pritisak, održavamo optimalnu konzistenciju krvi i snabdevamo mozak hranljivim materijama i kiseonikom – objašnjava dr De Los Rios.

Kako da znamo da smo dehidrirali?

U slučaju da je osoba već imala moždani udar, dovoljne količine tečnosti imaju zaštitni efekat.

– Čak i ako dođe do drugog moždanog udara, dobra hidratacija može da pomogne da udar bude blaže prirode i da se pacijent lakše oporavi. Zato je bitno, posebno tokom letnjih dana, da pijemo dovoljne količine vode i kada ne osećamo žeđ. U trenutku kada osetimo žeđ, telo je već dehidriralo – kaže dr De Los Rios.

Iako su potrebe za vodom individualne, znaćemo da pijemo dovoljno ako je urin svetložute boje.

Kako da se zaštitimo?

Stručnjaci savetuju da povećamo unos tečnosti tokom fizičkih aktivnosti ili vežbanja na otvorenom, posebno po toplom vremenu i uz visoku vlažnost vazduha.

Potrebno je izbegavati prekomernu konzumaciju alkohola i kafe, jer kofein podstiče izbacivanje veće količine tečnosti iz tela, što dovodi do dehidracije.

Zdrava ishrana je takođe važna – preporučuje se unos namirnica koje sadrže veće količine vode, kao što su krastavci, zelena salata, lubenica i pomorandže.

– Adekvatna hidratacija nije samo zdrav način života, već i suštinski deo prevencije moždanog udara – smatra dr De Los Rios.