Naslovna / Zdravlje

Parovi koji se bez zadrške maze i ljube su srećniji, zdraviji i mnogo manje pod stresom

Priredio/la: M.R.|15:00 - 17. 10. 2021.

Pozitivni efekti maženja su, na primer, smanjenje  nivoa kortizola – hormona stresa, što bitno utiče na regulaciju krvnog pritiska

Maženje, zagrljaj, partnerr Pronađite vreme za nežne zagrljaje i maženje, i vaš partner i vi bićete zdraviji Foto: Shutterstock

Pored toga što je jedan od načina iskazivanja ljubavi, bliskosti, emocija… i toga da vam je osoba sa kojom se mazite važna, maženje ima brojne koristi za zdravlje – podstiče lučenje hormona zadovoljstva i sreće, utiče na bolje samopouzdanje, čini nas seksualnijim i poželjnijim, i razvija poverenje u partnerskom odnosu. Kada smo psihički stabilniji i pozitivni, to utiče i na naše kompletno zdravlje, uključujući i dobar krvni pritisak. Potreba da nekoga zagrlite, pomazite i da uživate u ovom činu je potpuno prirodna i iskonska, što se ogleda i u kontaktu koji maženjem ostvaruju mama i beba.

Smanjenje stresa znači i zdravije srce

Kada se mazite sa nekim do koga vam je stalo, vaše telo oslobađa hormon zvan oksitocin poznat kao „hormon ljubavi“, koji vas smiruje i utiče na to da se bolje nosite sa stresom. Više ćete se smejati, odvratiti pažnju sa nekog problema ili dobiti dodatnu, jaču volju da ga rešite.

Pozitivni efekti maženja smanjuju nivo kortizola -hormona stresa, što bitno utiče na regulaciju krvnog pritiska. Što je pritisak bolje regulisan, to je i vaše srce zdravije. Iako neki naučnici tvrde da žene imaju više koristi od maženja, drugi odgovaraju argumentima da zdravstveni benefiti važe za oba pola.

Dodir i maženje mogu da ublaže bol

Nakon neke povrede ili traume, maženje može da vam pruži mnogo više od moralne podrške. Naime, dokazano je da oksitocin, koji se luči kada ste na ovaj način sa nekim bliski, može da pomogne i u blokiranju signala bola. Ova činjenica je uslovila i istraživanja modaliteta infiltriranja oksitocina u lekove protiv bolova.

Zagrljaj tera i prehladu

Bliski kontakti i zagrljaji ljudi kojima verujete mogu na neki način da vas zaštitite i od virusa, posebno ako ste pod velikim stresom, i pomognu da lakše savladate infekciju. Ako ste već bolesni, više maženja može da spreči pogoršanje simptoma, budući da će to što ćete se osećati bolje u zagrljaju podrške, sigurno uticati i na jačanje vašeg imuniteta.

Jačanje partnerskog odnosa

Nivo oksitocina, čuvenog hormona ljubavi raste u vašoj krvi ako grlite partnera. Parovi koji se bez zadrške maze i ljube jednostavno su srećniji, zdraviji i mnogo manje pod stresom.

Maženje umesto sredstva za spavanje

Ako se mazite pred spavanje, bićete opušteniji, rasterećeniji, i spremniji za uspavljivanje. I ovde pomaže oslobađanje oksitocina koji ima umirujuče efekte. Neki parovi čak i zaspe zajedno.

Prirodna veza između vas i vaše bebe

Roditelji koji se maze sa svojom bebom, osećaju jaču povezanost i bolje prilagođanje njihovim potrebama. Ako bebu više mazite, verovatno će manje plakati, bolje dojiti i zdravije spavati. Maženje kod porodilja može ublažiti osećaj stresa ili tuge koji može da se pretvori u postporođajnu depresiju, a očevi se na ovaj način mogu više uključiti u deo koji nekako prirodnije pripada mami i bebi.

Bebe bolje napreduju i zdravije su ako je mamin dodir tu

Maženje može povećati nivo kiseonika kod bebe, smiriti i ujednačiti disanje i ublažiti bol. Takođe je dokazano da za bebe koje su prevremeno rođene, prisustvo roditelja povećava šanse za preživljavanje za više od trećine. Takođe, maženjem beba dobija signale koji pomažu u razvoju mozga, smanjuju verovatnoću infekcija i drugih stanja poput hipoglikemije ili hipotermije.

U redu je zagrliti i svog psa, ali..

Mnoge osobe grle svoje ljubimce jer osećaju bliskost i potrebu, ali ne možemo da znamo šta, recimo, psi, o tome „misle“. Jezik tela životinje ne možemo uvek proceniti adekvatno, kao ni pretpostaviti neke njihove reakcije, pa ovaj čin može biti i opasan. Razmislite o tome da privrženost svom psu pokažete igrom ili nekom poslasticom – u redu je iskazivati mu ljubav na različite načine i on će vam uzvratiti, ali nemojte zaboraviti da ništa ne može da zameni ljudski dodir razumevanja, podrške ili ljubavi.

Gde su granice – može li tehnika da zameni zagrljaj?

U jednoj studiji od ispitanika je zatraženo da zagrle jastuk u obliku čoveka sa ugrađenim telefonom i razgovaraju tako sa partnerom. Rezultati su, ipak, bez obzira na sve, pokazali da je došlo do smanjenja hormona stresa. Tehnologija napreduje, istraživanja traju, ali svi se nadaju da tehnika nikada neće ni biti u prilici ni da pokuša da zameni onaj pravi, iskreni zagrljaj i osećaj kada vas mazi neko ko vam je drag, a vi mu uzvraćate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo