Dijabetes i so je kombinacija koja zadaje glavobolje i lekarima i pacijentima. Pacijentima je možda glavna „muka“ kako da se odreknu soli. Na nju niko ne misli, jer, kada im je dijagnostikovan dijabetes, prva briga pacijentima je verovatno kako će pratiti unos ugljenih hidrata. Dakle, misli se o krompiru, hlebu, testenini, pa čak i voću. Ali, zapravo postoji još jedan nutrijent koji bi svako ko ima dijabetes tip 2 trebao da ima na svom radaru, a to je so.
89 procenata odraslih unosi previše soli
Istina je da je ljudskom telu potreban so, jer so je neophodan elektrolit, mineral koji reguliše ravnotežu tečnosti u telu i pomaže u obezbeđivanju pravilne funkcije mišića i nerava. Problem je u tome što 89 procenata odraslih unosi previše soli. Ovi podaci su objavljeni u julu 2020. u American Journal of Hipertension. Kada se nivo izlučivanja soli poveća, povećava se rizik od visokog krvnog pritiska, a samim tim i šanse za razvoj srčanih bolesti, napominje Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).
Dijabetes i so komplikuju bolesti srca
Statistika koja povezuje dijabetes i srčane bolesti dovoljna je da natera svakoga da preispita upotrebu slanih proizvoda. Prema American Heart Association (AHA), odrasli s dijabetesom imaju do dva puta veću verovatnoću da će umreti od srčanih bolesti u poređenju s onima koji nemaju dijabetes. To se dešava zato što osobe s dijabetesom tipa 2 mogu da imaju određene faktore rizika koji ih čine sklonijima za kardiovaskularne bolesti. Ti faktori rizika su visoko krvni pritisak, visok LDL („loš“) holesterol, prekomerna težine i neaktivan načina života.
Odrasli sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali veću količinu soli povećali su rizik od kardiovaskularnih bolesti za više od 200 procenata, u poređenju sa onima koji su unosili minalnu količinu soli. Istraživači su zaključili da ograničavanje soli može da pomogne u sprečavanju komplikacija dijabetesa.
Koliko soli je bezbedno da jedete kada imate dijabetes tipa 2
So i natrijum mogu da izgledaju kao ista stvar, ali nisu. Natrijum se odnosi na prirodni element, koji je mineral. So, s druge strane, sadrži 40 procenata natrijuma po težini. Ipak, treba razmišljati o smanjenju količine soli ili natrijuma. I jedno i drugo će učiniti dobru stvar za srce. Smanjenje količine natrijuma koje se konzumiraju mogu da budu veliki faktor u smanjenju rizika od visokog krvnog pritiska, a time i srčanih bolesti.
Istraživanja su takođe otkrila da ograničavanje soli značajno snižava sistolni krvni pritisak (gornji broj) i dijastolni krvni pritisak (donji broj). American Diabetes Association preporučuje osobama sa dijabetesom da ograniče unos soli na 2.300 mg, što je 1 kašičica kuhinjske soli dnevno. A, na primer, samo 7 procenata ljudi sa dijabetesom ispunilo je ove smernice, objavljeno je u studiju u Nutrition & Diabetes, u junu 2020.
Za odnos dijabetes i so – što manje količine, to bolje
Neki stručnjaci preporučuju da se unos soli još više smanji. „Ljudi sa dijabetesom treba da se trude da konzumiraju samo 1.500 mg soli dnevno,” ili ¼ kašičice soli, kaže nutricionista Lori Zanini. Pošto se preporuke razlikuju od osobe do osobe, konsultujte se sa svojim lekarom da biste saznali koja granica je najbolja za vas.
Mnogim ljudima je teško da se fokusiraju na unos soli jer paze na unos ugljenih hidrata. Kada se prati više stvari može da dođe do zabune, ali je izvodljivo i prvenstveno korisno. „Ohrabrenje koje pružam svojim klijentima je da svi pojedinci mogu da imaju koristi od ishrane na ovaj način. Bez obzira da li imaju dijabetes ili ne. Ovo je jednostavno plan zdrave ishrane“, kaže Zanini. Iako postoje neke kontroverze oko toga da li zdrave odrasle osobe treba da prate unos soli, ovo je ipak ključno za osobe sa dijabetesom.
Glavni izvor soli nije iz slanika. U stvari, 70 procenata unosa soli pronađeno je u restoranima i prerađenoj hrani, prema studiji objavljenoj u maju 2017. u časopisu Circulation. „Najbolji savet je da jedete više kod kuće. Pripremanje obroka kod kuće i ograničavanje broja obroka svake nedelje drastično će smanjiti unos soli“, kaže Zanini. „Volim da kažem: „Ako dođe u kesi, kutiji ili na vrata, postoji velika šansa da će u toj hrani biti značajno veća količina soli“, dodaje ona.
Hrana koja krije so u situaciji kada se pazi na dijabetes i so
Ako se već niste izveštili, kupovina hrane sa malo soli u početku može da bude teška. Ali, nakon prvih nekoliko kupovina, poređenje deklaracija, biće lako. Ipak, so se može sakriti na nekim iznenađujućim mestima, poput ovih:
Marinirani sos
Jedna porcija može da sadrži više od 500 mg soli, prema izveštaju U.S. Department of Agriculture (USDA). Zanini preporučuje da se napravi kod kuće sos od svežeg paradajza. Može čak i da se eliminiše so ili koristi manje soli nego što recept predlaže.
Ovsna kaša
Kutija ovsenih pahuljica sa ukusom su šokantan izvor, koji sadrže oko 200 mg soli, prema USDA. Umesto da kupujete ove kutije, napravite sopstvenu ovsenu kašu kod kuće, aromatizujući je voćem ili orasima.
Određeni začini
Senf i kečap mogu da budu slane bombe. Ne morate nužno da se trudite da ih pravite kod kuće, ali Zanini predlaže da uporedite deklaracije na kutijama kako biste pronašli onu koja sadrži manje od 100 mg soli po porciji od 1 kašičice.
Hleb
Zbogom kupovni sendviči. Oni su jedan od glavnih izvora soli prema CDC. Pri kupovini treba otvoriti širom oči jer su velike razlike u količini soli između brendova. Ako možete hleb u sendviču zamenite omotom od zelene salate ili tostom od slatkog krompira. Kada kupujete hleb, odlučite se za vekne koje sadrže manje od 200 mg soli po kriški, savetuje Zanini.
Piletina
Još jedan potencijalni šok. Ali živina je takođe vrhunski izvor soli. Piletinu proizvođači poboljšavaju mešavinom soli i vode.Prema podacima iz USDA, 3,5 unci (100 g) „poboljšanog“ tamnog mesa piletine sadrži znatno više soli u poređenju sa živinom koja nije poboljšana. Evo još jednog slučaja kada želite da pročitate deklaraciju. Ako se navodi nešto poput „pilećeg bujona i morske soli“, to je crvena zastavica da je živina poboljšana.
Sir
Kriška čedar sira može da sadrži 150 mg soli, napominje USDA. Topljeni sirevi, poput američkog sira i kačkavalja su najslaniji. Švajcarska je jedan od velikih pobednika kada je u pitanju mala količina soli po komadu sira. Kriška sadrži samo 53 mg po komadu prema USDA. Takođe je utvrđeno da je mocarela ipak pri dnu na skali soli u odnosu na prethodno istraživanje.