Vitamin D neophodan je za zdrave i jake kosti, snaži imuni sistem i odlična je zaštita od virusa. Nova istraživanja navode da bi ovaj vitamin mogao biti dobro sredstvo u borbi protiv dijabetesa. U nekoliko studija dokazano je da je nizak nivo ovog vitamina usko povezan sa skraćenim životnim vekom i verovatnoćom razvoja bolesti srca, dijabetesa, karcinoma, depresivnim stanjima, kao i infekcijama.
Ana Todorović, nutricionista- dijetetičar nam u novom ePodcastu priča koje namirnice imaju najviše vitamina D.
– Namirnice koje obiluju vitaminom D su masne ribe poput skuše, lososa, haringe ali ima ga i u žumancu jajeta, ceđenoj pomorandži i pečurkama.
U prošloj epizodi ePodcasta smo saznali Može li se sleep apnea izlečiti
Obično kažu da je dovoljno i 15 do 20 minuta provesti na suncu dnevno i u organizamu će biti dovoljno ovog dragocenog vitamina.
– Treba naglasiti da postoje određena zdravstvena stanja kod kojih je potrebno povećati dozu vitamina D. Međutim, to nikako ne treba primenjivati na svoju ruku, već potrebne doze propisuje lekar – kaže Ana Todorović.
Na kraju današneg ePodcasta Ana Todorović nam objašnjava koje vreme u toku dana je najbolje za uzimanje D vitamina.
Dipl. ing. Ana Todorović, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar iz oblasti Javno zdravlja, inženjeringa oprerativnog i strateškog menadžmenta radi u Savetovalištu Doma zdravlja Savski venac, u Beogradu. Poslednjih 14 godina rada, posvetila je savetovanjima vezanim za pravilnu ishranu, promenu navika i poboljšanja zdravstvenog stanja različitih populacionih grupa: dece, adolescenata, trudnica, dojilja, gojaznih, pacijenata sa dijabetesom i hipertenzijom.
Gledajte naše video priloge na „eKlinika“ youtube kanalu.