Avokado je podjednako hranljiv koliko i ukusan, a prepun je vitamina i hranljivih materija. Ovo voće može da se pohvali vitaminima C, E, K1, B6 i folatom, plus esencijalnim mineralima poput kalijuma i bakra. Ima malo šećera, puno je vlakana i ima visok sadržaj mononezasićenih masti, poznatih kao „dobre” masti. Pored ovoga, odličnog je ukusa i ima raznovrsnu upotrebu.
– Avokado je odličan dodatak zdravoj ishrani. Postoje stotine varijanti koje možete izabrati, od velikih do malih i hrapavih do glatkih — kaže registrovani dijetetičar Julia Zumpano. Zajedničko im je to što imaju veliku okruglu košticu, kremasto zeleno meso i mnoštvo hranljivih materija zbijenih u zgodno pakovanje u obliku kruške.
Ali, ne treba preterivati. Avokado je prepun hranljivih materija, ali je i prepun kalorija. Oko trećine avokada srednje veličine (50 grama) ima oko 75 kalorija. A ceo veliki avokado može dodati više od 400 kalorija našoj dnevnoj ishrani.
Kao i u većini stvari, kaže Zumpano, umerenost je ključna.
– Sve dok obraćate pažnju na veličinu porcija, avokado je veoma zdrava hrana koju možete uključiti u svoju ishranu.
Bez obzira na to da li dodajete parče avokada u salatu ili na sendvič ili ga koristite kao sastojak u nekom komplikovanijem receptu, Zumpano kaže da avokado ima mnogo koristi za naše zdravlje.
Bogat „dobrim” mastima
Tačno je da avokado ima mnogo masti, ali to ne znači da treba da ga izbegavamo! Srednji avokado ima 22 grama masti, što uključuje 15 grama mononezasićenih masti, poznatih kao „dobre” masti.
– Avokado je bogat mononezasićenim mastima koje su zdrave za srce i pomažu u snižavanju LDL ili „lošeg” holesterola. Nizak nivo LDL smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara – kaže Zumpano.
Američko udruženje za srce kaže da većina masti koje jedemo treba da bude mononezasićena ili polinezasićena, potvrđujući da avokado zadovoljava zahteve zdrave ishrane.
Avokado čak može da zameni manje zdrave masti u kućnoj kuhinji:
– Ako koristite avokado da zamenite druge masti, uživaćete u ukusu i hranljivim sastojcima, a smanjićete zasićene masti – kaže Zumpano.
Pun vitamina
Avokado ih ima mnogo!
Sadrži malo šećera
Iako je većina voća bogata prirodnim šećerima, avokado je veoma nisko rangiran na toj skali.
– Ceo avokado ima manje od 1,5 grama šećera, za razliku od jedne srednje jabuke koja ima oko 19 grama – ističe Zumpano.
Bogat vlaknima
Avokado je dobar izvor vlakana, što je vrsta ugljenih hidrata koje telo ne može da razgradi. Potrebna su nam i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, a avokado ima i jeda i druga.
– Vlakna mogu da snize nivo holesterola i šećera u krvi, da pomognu kod redovne probave i da pomognu da se osećamo sito i zadovoljno nakon obroka – navodi Zumpano. Većini odraslih treba 25 do 35 grama vlakana dnevno, u zavisnosti od starosti i pola. Pola avokada daje oko 7 grama.
Prepun je kalijuma
– Avokado sadrži više kalijuma nego banane – otkriva Zumpano. Pola velikog avokada obezbeđuje oko 485 mg kalijuma, dok cela banana daje oko 420 mg. (Većini odraslih treba 2.600 do 3.400 mg dnevno.)
Ovaj esencijalni mineral koristan je za kontrolu krvnog pritiska i zdravlje srca. Nizak nivo kalijuma u krvi može da poveća krvni pritisak, rizik od kamena u bubregu, pa čak i da izvuče kalcijum iz kostiju.
Povećava unos bakra
Bakar je zapravo esencijalni mineral u tragovima koji je našem telu potreban da bi pravilno funkcionisalo. Većina ljudi ga ne dobija dovoljno kroz ishranu, ali pola avokada obezbeđuje 20 odsto dnevne preporučene količine.
– Bakar pomaže telu da metaboliše gvožđe i igra važnu ulogu u zdravom imunološkom i nervnom sistemu – objašnjava Zumpano.
– Savršeno zreo avokado je malo čvrst, ali nije tvrd. Ako nije zreo, a jedva čekate da ga pojedete, čuvajte ga u papirnoj kesi na pultu dok ne popusti kada ga stisnete – kaže Zumpano.
Zreo, ali ne previše zreo avokado ima ograničeno trajanje, pa ga treba odmah iskoristiti, a jedna od ideja jeste da ga stavite na tost. Ako treba da ga čuvate nekoliko dana, samo ga držite u frižideru.
– Možete čak i da zamrznete kriške avokada ako mislite da ih nećete iskoristiti na vreme. Onda možete lako da ih ubacite u smuti – predlaže Zumpano.
Jedan od svetski najpoznatijih umaka je svakako gvakamola.
Sastojci:
Priprema:
Brauni od avokada – zdrav desert za ljubitelje čokolade
U ovom receptu tajni sastojak je avokado, koji produbljuje ukus čokolade i dodaje kremast ukus.
Sastojci:
Priprema: