Ishrana

Letnje voće na tanjiru: Zdrave salate koje će nas osvežiti

Priredio/la: S.St.M.

Možemo da oljuštimo letnje voće i da u njemu uživamo ili da ga koristimo za pravljenje ukusnih salata.

Leto donosi raznovrsno voće koje ne samo da je užitak za nepce, već je i prepuno hranljivih materija neophodnih za zdravlje. Uključivanje ovog voća u svakodnevne obroke može poboljšati blagostanje, nudeći sve, od poboljšane hidratacije do jačanja imunološkog sistema. Sve što treba da uradimo jeste da letnjem voću dozvolimo da postane centar naše pažnje. Najbolji način da to uradimo jeste da napravimo voćnu salatu. Recepti za letnje voćne salate sa kojima možemo da eksperimentišemo ne iziskuju mnogo vremena. Potrebno je samo 10 minuta da za dve osobe pripremimo ukusnu i zdravu voćnu salatu.

Omiljeno letnje voće

Mango je verovatno jedno od omiljenog letnjeg voća mnogih ljudi. Često hvaljen kao „kralj voća”, mango je poznat po jačanju imuniteta, poboljšanju zdravlja očiju i probave zbog sadržaja vlakana, kaže dijetetičar Manvi Lohia. Ovo sočno voće dobar je izvor karotenoida, grupe jedinjenja poznatih po tome što žutom voću daje boju. Namirnice poput manga koje sadrže karotenoide mogu pomoći u jačanju pravilnog funkcionisanja imunog sistema, navodi se u istraživanju objavljenom u Applied Sciences 2021.

Lubenica je još jedno voće koje treba jesti tokom leta zbog visokog sadržaja vode. Sto grama lubenice ima 91,4 grama vode, podatak je koji navodi Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država. Pošto ima visok sadržaj vode, savršena je za održavanje hidratacije u vrelim letnjim mesecima. Sadrži i likopen, koji podržava zdravlje srca i zaštitu kože od ultraljubičastih zraka, kaže Lohia.

Recepti za zdrave letnje voćne salate

Recepti za voćne salate koje vam nudimo zahtevaju jednostavne metode pripreme i lako dostupne sastojke.

1. Salata od manga i mešavine zelenih salata

Sastojci:

  • 1 zreo mango (očišćen i isečen na kockice)
  • 2 šolje mešane zelene salate
  • ½ crvenog luka (tanko isečen)
  • ¼ šolje feta sira (izmrvljen)
  • ¼ šolje pečenih badema (iseckan)
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • sok jedne limete
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  • U velikoj činiji za salatu pomešajte mango, mešanu zelenu salatu i crveni luk.
  • Preko ove mešavine dodajte izmrvljeni feta sir i seckane bademe.
  • U maloj činiji umutite jednake delove maslinovog ulja i soka od limete; začinite solju i biberom po ukusu.
  • Pre serviranja, preliv sipajte preko salate od manga.

2. Pikantna salata od lubenice i krastavca

Sastojci:

  • 2 šolje lubenice (isečene na kockice)
  • 1 krastavac (narezan na kolutove)
  • ½ kašičice crvenog čilija u prahu
  • soli po ukusu
  • 2 kašike listova nane (iseckana)
  • sok od jedne limete

Priprema:

  • U činiji pomešajte lubenicu narezanu na kockice i krastavac narezan na kolutove.
  • Pospite crveni čili u prahu i so preko voća.
  • Dodajte sok od limete i lagano promešajte da se sve izmeša.
  • Pre serviranja ukrasite seckanim listovima nane.

3. Tropska salata od papaje

Sastojci:

  • 1 srednja papaja (oljuštena, očišćena od semena i narezana na kockice)
  • 1 šargarepa (isečena žilijen, na tanke i jednake tračice)
  • ½ paprike (tanko narezane)
  • ¼ šolje korijandera (iseckan)
  • sok od jedne limete,
  • 1 kašika meda
  • prstohvat tucane paprike
  • soli po ukusu

Priprema:

  • U posudi pomešajte papaju isečenu na kockice, šargarepu žilijen i narezanu papriku.
  • U maloj činiji umutite sok od limete, med, tucanu papriku i so da napravite preliv.
  • Sipajte preliv preko mešavine voća i dobro promešajte.
  • Odozgo pospite seckani korijander kako bi salata dobila svežinu.

4. Slatka i začinjena salata od manga

Sastojci:

  • 1 mango (oljušten, izvađena koštica i isečen žilijen)
  • ¼ šolje crvene paprike (tanko narezane)
  • ¼ šolje pečenog kikirikija (zgnječenog)
  • ½ kašičice tucane paprike
  • sok od jedne limete
  • soli po ukusu

Priprema:

  • U činiji pomešajte pripremljen mango i crvenu papriku.
  • Dodajte zdrobljeni kikiriki i tucanu papriku da biste dobili hrskavu i pikantnu teksturu.
  • Pomešajte sok od limete i so i prelijte salatu.
  • Sve pomešajte i ohladite pre serviranja.

5. Salata od ličija (azijska trešnja) i bobičastog voća

Sastojci:

  • 1 šolja ličija (oljuštenog i bez koštica)
  • 1 šolja mešanog bobičastog voća (jagode, borovnice, maline)
  • ½ šolje grčkog jogurta
  • 2 kašike meda
  • nekoliko listova mente za ukras

Priprema:

  • U velikoj posudi pomešajte liči i mešano bobičasto voće.
  • U posebnoj maloj posudi pomešajte grčki jogurt i med dok ne dobijete glatku teksturu.
  • Prelijte mešavinu jogurta preko voća.
  • Ukrasite listovima sveže nane i poslužite ohlađeno – idealno za osvežavajući užinu.

6. Salata od avokada, spanaća i jagoda

Sastojci:

  • 2 šolje svežeg spanaća (opranog i osušenog)
  • 1 avokado (očišćen, bez koštice i isečen na kriške)
  • 1 šolja jagoda (narezanih)
  • 1/4 šolje pekan oraha (pečenih)
  • 2 kašike balzamiko sirćeta
  • 1 kašika meda
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • sol, i biber po ukusu

Priprema:

  • Spanać rasporedite na veliki tanjir ili u činiju za salatu.
  • Preko spanaća poređajte narezan avokado, jagode i pečene pekan orahe.
  • U malu činiju stavite med, balzamiko sirće, so, maslinovo ulje i biber i promešajte da napravite preliv.
  • Prelijte preliv preko zdrave salate, a zatim poslužite.

7. Tropska salata od ananasa i kokosa

Sastojci:

  • 2 šolje svežeg ananasa (isečenog na kockice)
  • 1 šolja kokosovih ljuspica (pečenih)
  • 1 banana (narezana na kolutove)
  • 1/2 šolje makadamija oraha (iseckan)
  • sok od jedne limete
  • 2 kašike kokosovog mleka

Priprema:

  • Pomešajte ananas, banane i makadamija orahe u velikoj činiji za salatu.
  • Izmešajte sok od limete i kokosovo mleko u maloj posudi da napravite preliv.
  • Prelijte preliv preko mešavine voća i lagano promešajte.
  • Odozgo pospite pečene kokosove ljuspice i odmah poslužite.

Ovi recepti za salatu nisu samo jednostavni za pripremu, već i ističu najbolje ukuse voća, poboljšavajući vašu letnju ishranu svojim zdravstvenim prednostima.