Ishrana

Manje poznate moći jabuka će vas oduševiti: Šta mogu da učine u prevenciji raka i Alchajmerove bolesti

Priredio/la: Ma.R.

Jedna studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da su učesnici koji su jeli dve jabuke dnevno smanjili nivoe LDL (lošeg) holesterola i triglicerida, a to je samo deo njihovih dokazanih korisnih svojstava

Jabuke imaju brojne zdravstvene koristi i to nije ništa novo. Ono što jeste zanimljivo jesu rezultati istraživanja koja, pored dokazanih, ukazuju na neke nedovoljne poznate moguće zdravstvene koristi.

Jabuke su zdravlje, nisu nam to bez razloga govorile naše majke i bake

– Jabuke su povezane sa brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući poboljšano zdravlje creva i smanjen rizik od moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, bolesti srca i gojaznosti –  podseća Jessica Levinson iz Njujorka, dijetetičar i stručnjak za kulinarstvo.

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (US Department of Agriculture), jabuka srednje veličine je dobar izvor vlakana: sadrži 4,8 grama, uz  vitamin C i pregršt drugih vitamina i minerala. Evo 8 impresivnih zdravstvenih prednosti jabuka, zasnovanih na relevantnim istraživanjima.

1. Jabuke mogu smanjiti visok holesterol i krvni pritisak

Studije su povezale konzumaciju jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. To bi moglo biti posledica sadržaja rastvorljivih vlakana u jabukama, koja utiču na snižavanje holesterola.

Prema University of Illinois, rastvorljiva vlakna pomažu u sprečavanju nakupljanja plakova na zidovima krvnih sudova, smanjujući tako rizik od ateroskleroze, kao i bolesti srca. Takođe mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Jedna ranija studija je pokazala da je veći unos rastvorljivih vlakana povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanjima je ustanovljeno i da je redovna konzumacija jabuka u vezi sa 52 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Naime, studija objavljena u februaru 2020. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da su učesnici koji su jeli dve jabuke dnevno smanjili nivoe LDL (lošeg) holesterola i triglicerida.

2. Konzumacija hrane bogate vlaknima, uključujući jabuke, može pomoći varenju

Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, oba tipa vlakana (rastvorljiva i nerastvorljiva), važna su za varenje. I sreća je da jabuke sadrže oba tipa, potvrđuju naučnici sa Univerziteta u Ilinoisu. Rastvorljiva vlakna usporavaju varenje omogućavajući duži osećaj sitosti, uz usporavanje apsorpcije glukoze, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Istovremeno, nerastvorljiva vlakna pomažu hrani da bolje cirkuliše kroz digestivni sistem, sprečavajući zatvor.

Obavezno pojedite koru jabuke, jer ona sadrži većinu nerastvorljivih vlakana, sugerišu istraživači sa Univerziteta u Ilinoisu.

3. Jabuke su odlična opcija za jačanje imuniteta

Ishrana bogata rastvorljivim vlaknima pomogla je transformaciji ćelija imunskog sistema iz pro-upalnih u antiupalne, i one koje „rade“ za imunitet, kaže jedno veće ranije istraživanje. Druga studija, objavljena u maju 2018. u časopisu Immunity, otkrila je da ishrana bogata vlaknima pomaže u zaštiti od gripa, iako nije jasno da li su identični efekti kod ljudi.

Jabuke mogu da ojačaju imunitet pre svega svog sadržaja vitamina. Jedan veliki pregled više studija otkrio je da redovna konzumacija vitamina C ima brojne uloge u funkcionisanju imunskog sistema. Na primer, može da ojača epitelnu barijeru, branu protiv patogena i oksidativnog stresa iz okoline, poput zagađenja i radijacije.

4. Zašto su dobar izbor za osobe sa dijabetesom

Rastvorljiva vlakna u jabukama mogu pomoći da se uspori apsorpcija šećera u krvotok i time poboljša nivo šećera u krvi, prema podacima Mayo Clinic. Pored toga, ishrana bogata nerastvorljivim vlaknima može smanjiti šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Studija sprovedena na osobama sa dijabetesom tipa 2, objavljena u avgustu 2016. u časopisu Experimental and Therapeutic Medicine, otkrila je da redovna konzumacija rastvorljivih vlakana pomaže u smanjenju insulinske rezistencije i poboljšava nivo šećera i triglicerida u krvi.

5. Antioksidansi u jabukama mogu igrati ulogu u prevenciji raka

Iako ne postoji siguran način za prevenciju raka, jabuke mogu da odigraju igrati ulogu u borbi protiv ove bolesti, tvrdi dr Sarah Gold Anzlovar i objašnjava:

– Jabuke mogu da smanje rizik od određenih vrsta raka, a istraživači spekulišu da je to povezano visokim sadržajem antioksidansidanata, koji su u laboratorijskim studijama pokazali sposobnost da ograniče rast ćelija raka.

Pregled objavljen u oktobru 2016. u časopisu Public Health Nutrition otkrio je da je redovna konzumacija jabuka povezana sa smanjenim rizikom od određenih vrsta raka. Reč je o kolorektalnom karcinomu, raku usne duplje, jednjaka i dojke. Još jedna studija, objavljena u januaru 2019. u časopisu The Lancet, otkrila je da ishrana bogata vlaknima može pomoći u zaštiti od kolorektalnog i raka dojke, kao i dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

6. Kognitivno zdravlje i borba protiv Alchajmerove bolesti

Istraživanje objavljeno u avgustu 2020. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition daje zanimljive podatke. Otkriveno je da su odrasli stariji od 50 godina, koji su unosili male količine hrane bogate flavonoidima (poput bobica, jabuka i čaja), imali dva do četiri puta veće šanse da razviju Alchajmerovu bolest i slične oblike demencije tokom 20 godina, u poređenju sa onima koji su jeli više flavonoida.

Pored toga, pregled objavljen u januaru 2020. u časopisu Biomolecules otkrio je da flavonoid kvercetin, koji se nalazi u jabukama, štiti neurone od oksidativnog oštećenja i sadrži još neke anti-Alchajmer komponente. Ipak, istraživači naglašavaju da je porebno još kliničkih studija.

7. Dobro varenje, još bolje zdravlje

Jabuke sadrže vrstu skroba koja se naziva pektin. Pektin je prebiotik, a oni hrane dobre bakterije u našim crevima. Ovo kažu lekari the Cleveland Clinic. Takođe poboljšavaju funkciju imunskog sistema, stimulišu proizvodnju hormona i pomažu telu da apsorbuje određene minerale, poput kalcijuma i fosfora. Istraživači su otkrili i da sveže ubrane organske jabuke imaju raznovrsniju i specifičniju koloniju dobrih bakterija.