Ishrana

Jutarnja kafa štiti srce i smanjuje rizik od smrtnosti za 16 odsto: Evo zašto je važno u koje vreme pijete kafu

Priredio/la: I. V.

Naučnici tvrde da nije važno samo da li pijemo kafu ili koliko kafa dnevno popijemo, već je mnogo važnije doba dana kada pijemo kafu

Jutarnja kafa pokazala se kao bolji zaštitinik srca i čuvar od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na sve ostale šoljice crnog napitka koje se ispijaju tokom dana. Prema istraživanju objavljenom u European Heart Journal, ljudi koji piju kafu ujutru imaju manji rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim bolestima i niži ukupni rizik od smrtnosti u poređenju sa onima koji piju kafu tokom celog dana.

Kafa smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti

Istraživanje je vodio dr Lu Qi, predsedavajući HCA Regents i profesor na Tulane University, koji podseća da dosadašnja istraživanja pokazuju da ispijanje kafe ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, a izgleda da smanjuje rizik od nekih hroničnih bolesti, kao što je dijabetes tipa 2.

– S obzirom na efekte koje kofein ima na naša tela, želeo sam da vidim da li doba dana, kada pijemo kafu, utiče na zdravlje srca – ističe dr Qi.

Studija je uključila 40.725 odraslih osoba, koje su učestvovale u američkoj nacionalnoj anketi o zdravlju i ishrani (NHANES) između 1999. i 2018. godine. U okviru ove studije, učesnici su se izajšnjavali o vrsti hrane i pića koje su konzumirali dnevno, uključujući i da li su pili kafu, koliko i kada. Istraživanje je takođe uključilo podgrupu od 1.463 osobe od kojih je zatraženo da popune detaljan dnevnik hrane i pića za celu nedelju. Istraživači su uspeli da uporede ove informacije sa podacima o smrti i uzroku smrti u periodu od 9 do 10 godina.

Jutarnja kafa za 16 odsto smanjuje rizik od smrtnosti

Oko 36 odsto ljudi u studiji pili su jutarnju kafu, što znači da su primarno pili kafu pre podne, 16 procenata njih je pilo kafu tokom celog dana (ujutro, popodne i uveče), a 48 odsto ispitanih nisu pili kafu. U poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu, oni koji piju jutarnju kafu imali su 16 odsto manje šanse da umru od bilo kog uzroka i 31 procenat manje šanse da umru od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, nije došlo do smanjenja rizika za one koji piju kafu tokom celog dana u poređenju sa onima koji ne piju kafu.

– Ovo je prva studija koja testira vremenske obrasce ispijanja kafe i zdravstvene rezultate. Naši nalazi pokazuju da nije važno samo da li pijete kafu ili koliko pijete, već je važno doba dana kada pijete kafu. Mi obično ne dajemo savete o vremenu u našim smernicama za ishranu, ali bi možda trebalo da razmišljamo o tome u budućnosti. Studija nam ne govori zašto ispijanje kafe ujutru smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Moguće objašnjenje je da konzumiranje kafe popodne ili uveče može poremetiti cirkadijalne ritmove i nivoe hormona kao što je melatonin. A to, zauzvrat, dovodi do promena u kardiovaskularnim faktorima rizika kao što su upalni procesi i krvni pritisak – naglašava dr Qi.

Zašto je jutarnja kafa „zdravija“, odnosno zašto je važno doba dana kada se pije kafa?

– Zašto bi doba dana ispijanja kafe bilo važno? U jutarnjim satima obično dolazi do značajnog povećanja simpatičke aktivnosti dok se budimo i ustajemo iz kreveta. Taj efekat nestaje tokom dana i dostiže najniži nivo tokom spavanja. Moguće je da ispijanje kafe popodne ili uveče remeti cirkadijalni ritam simpatičke aktivnosti – ističu autori.

Naučnici potvrđuju da mnogi ljudi, koji piju kafu tokom celog dana, pate od poremećaja sna. U ovom kontekstu, zanimljivo je da kafa potiskuje melatonin, važan posrednik u mozgu koji izaziva san.

– Sve u svemu, sada moramo da prihvatimo značajne dokaze da će ispijanje kafe, posebno u jutarnjim satima, verovatno biti zdraviije. Dakle, pijte kafu, ali to radite ujutru – savetuju naučnici.