Ishrana

Praziluk u ishrani umanjuje rizik od pojave dve vrste karcinoma

Priredio/la: I. V.

Praziluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata – jedinjenja sumpora, koja su korisna za zdravlje srca

Praziluk, sa svojim blagim ukusom nalik luku, dobar je izvor vitamina A, C i K, sadrži značajne količine flavonoida kempferola. Pripada istoj porodici povrća kao i luk, ljutika, mladi luk, vlašac i beli luk, ali ima mnogo blaži, donekle slatki ukus i kremastiju teksturu, kada je kuvan. Mnoge studije ukazuju da ovo povrće smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti – posebno karcinoma. Takođe se pokazalo da štiti kardiovaskularni sistem čuvajući zidove krvnih sudova.

Praziluk ima mnogo vitamina i minerala

Praziluk je odličan izvor vitamina A, koji poboljšava vid i podstiče imuni sistem, kao i vitamina K i mangana neophodnih za izgradnju kostiju. Takođe sadrži vitamin B6, za koji se čini da smanjuje homocistein u krvi, a povišeni nivoi ove aminokiseline dovode se u vezu sa većim rizikom od srčanih oboljenja, krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Bogat je hranljivim materijama, što znači da ima malo kalorija, ali mnogo vitamina i minerala. Praziluk je posebno bogat karotenoidima provitamina A, uključujući beta karoten. Telo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, imunološku funkciju, reprodukciju i ćelijsku komunikaciju. Takođe je dobar izvor vitamina K1, neophodnog za zgrušavanje krvi i zdravlje srca. Dobar je izvor mangana, koji smanjuje predmenstrualne simptome (PMS) i podržava zdravlje štitne žlezde.

Kako jedinjenja iz praziluka utiču na zdravlje srca?

Praziluk pripada familiji Allium u koju spadaju crni i beli luk. Nekoliko studija dovodi u vezu familiju Allium sa manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara i za praziluk se pokazalo da sadrži nekoliko korisnih jedinjenja za koje se smatra da smanjuju upalu i štite zdravlje srca. Na primer, kaempferol u praziluku ima antiupalna svojstva. Hrana bogata kaempferolom izaziva manji rizik od srčanog udara ili smrti usled srčanih bolesti. Štaviše, praziluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata – jedinjenja sumpora, koja su korisna za zdravlje srca jer utiču na smanjenje nivoa holesterola, krvni pritisak i mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka.

Može li praziluk da obezbedi zaštitu od karcinoma?

Praziluk zaista sadrži niz jedinjenja koja se smatraju antikancerogenim. Na primer, kaempferol u ovom povrću nosi manji rizik od hroničnih bolesti, posebno raka. Laboratorijska istraživanja  pokazuju da kaempferol može da se bori protiv karcinoma smanjujući upalu, uništavajući ćelije raka i sprečavajući njihovo umnožavanje. I alicin iz praziluka ima slična svojstva u borbi protiv raka. Štaviše, studije na ljudima pokazuju da oni koji redovno konzumiraju povrće iz familije Allium, uključujući praziluk, mogu da imaju do 46 procenata manji rizik od raka želuca od onih koji ga retko jedu. Slično tome, veći unos povrća iz ove biljne familije dovodi se u vezu sa manjim rizikom od kolorektalnog karcinoma.

Pre peruzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.