Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijanina Foto: Shutterstock
Rotkvice su najčešće dodatak u prolećnoj zelenoj salati, ali – postoji mnogo različitih načina za uživanje u ovom oštrom, osvežavajućem povrću, kao i nekoliko važnih razloga da mnogo češće budu redovni deo naše svakodnevne ishrane. One spadaju u red povrća iz porodice krstaša, one iste kojoj pripadaju kelj i brokoli, i imaju neke potencijalno impresivne zdravstvene koristi. Ima četiri važna razloga zbog kojih bi rotkvice što češće trebalo da se nađu na trpezi.
Što se tiče nutritivne vrednosti – 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana i 0,7 g proteina. To što sadrže samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nemaju masti, jasno ukazuje koliko su rotkvice zgodne kada rešite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – recimo, nakon zime. One obezbeđuju i oko 30 odsto dnevne vrednosti vitamina C koji jača imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.
Kao član porodice superhrane, kako ih doživljavaju vegetarijanci i vegani, rotkvice sadrže prirodne supstance koje sadrže sumpor. Pokazalo se da ova jedinjenja smanjuju upale, štite ćelije od sredstava koja uzrokuju rak i ometaju rast ćelija karcinoma. Jedinjenja u rotkvicama takođe su pokazala antibakterijsko delovanje, uključujući i bakterije Helicobacter pylori, koje su povezane s pojavom čira i rakom želuca.
Antioksidant je postao moderan termin koji označava hranu kao zdravu ili funkcionalnu. Dokazano je da antioksidanti igraju važnu ulogu u smanjenju upale i zaštiti ćelija od oštećenja, u odbrani od prevremenog starenja i bolesti. U opsežnom istraživanju iz 2019, objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su uočili da rotkvice, koje se u narodnoj medicini koriste od davnina, obezbeđuju nekoliko vrsta antioksidanata. Nalaze se u jestivom korenu povrća, kao i u izdancima, semenima i lišću. Naučnici veruju da prirodna jedinjenja mogu da zaštite od pojave određenih karcinoma, kao što je rak grlića materice, dojke, prostate, debelog creva, jetre i pluća. Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijanina, snažnog antioksidanta, veoma važnog za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i očuvanje zdravlja srca. A i antocijanin u ovom povrću ima još jednu bitnu ulogu – smatra se efikasnim u borbi protiv karcinoma.
Do 2060. godine predviđa se da će se broj odraslih sa dijagnozom dijabetesa gotovo utrostručiti. Istraživanje iz 2017. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, proučavalo je vezu između rotkvica i dijabetesa. Ovde je bilo uključeno konzumiranje soka, ekstrakta i klica korena rotkvica. Uočeno je da su zaštitni efekti verovatno povezani sa sposobnošću ovog povrća da poboljša antioksidativni odbrambeni mehanizam u telu i pozitivno utiče na promene glukoze izazvane hormonalnim poremećajima. Rotkvice takođe smanjuju apsorpciju glukoze u crevima i pospešuju unošenje glukoze, što smanjuje nivo šećera u krvi.
Osim što čuvaju zdravlje, rotkvice su dobre i za regulaciju telesne težine, jer sadrže visok procenat vode i prisustvo nesvarljivih ugljenih hidrata, a utvrđeno je da utiču i na smanjenje holesterola, što znači da su dobre za krv i za srce. S obzirom na to da su bogate kalijumom, koji smanjuje krvni pritisak, rotkvice se preporučuju svima koji imaju visok pritisak jer se njihovim dejstvom opuštaju krvni sudovi i olakšava protok krvi.