Ishrana

Rotkvice, čuvari zdravlja, sa važnim zaštitnim efektima

Priredio/la: eKinika

Za neke, možda nemaju neki zanimljiv, primamljiv ukus, ali rotkvice su toliko zdrave da se smatraju superhranom. Efikasne su i kod naglog porasta pritiska, jer baš one mogu da pomognu da se snizi

Rotkvice su najčešće dodatak u prolećnoj zelenoj salati, ali – postoji mnogo različitih načina za uživanje u ovom oštrom, osvežavajućem povrću, kao i nekoliko važnih razloga da mnogo češće budu redovni deo naše svakodnevne ishrane. One spadaju u red povrća iz porodice krstaša, one iste kojoj pripadaju kelj i brokoli, i imaju neke potencijalno impresivne zdravstvene koristi. Ima četiri važna razloga zbog kojih bi rotkvice što češće trebalo da se nađu na trpezi.

Rotkvice su niskokalorične, ali bogate hranljivim sastojcima

Što se tiče nutritivne vrednosti – 100 grama rotkvica sadrži 15 kcal, 233 mg kalijuma, 39 mg natrijuma, 3,4 g ugljenih hidrata, 1,6 g dijetetskih vlakana i 0,7 g proteina. To što sadrže samo 15 kalorija, ni gram proteina i uopšte nemaju masti, jasno ukazuje koliko su rotkvice zgodne kada rešite da dovedete liniju u red i skinete neki kilogram – recimo, nakon zime. One obezbeđuju i oko 30 odsto dnevne vrednosti vitamina C koji jača imunitet, kao i male količine vitamina B, kalijuma, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Sadrže jedinjenja koja štite zdravlje

Kao član porodice superhrane, kako ih doživljavaju vegetarijanci i vegani, rotkvice sadrže prirodne supstance koje sadrže sumpor. Pokazalo se da ova jedinjenja smanjuju upale, štite ćelije od sredstava koja uzrokuju rak i ometaju rast ćelija karcinoma. Jedinjenja u rotkvicama takođe su pokazala antibakterijsko delovanje, uključujući i bakterije Helicobacter pylori, koje su povezane s pojavom čira i rakom želuca.

Antioksidanti mogu da pomognu u borbi protiv karcinoma

Antioksidant je postao moderan termin koji označava hranu kao zdravu ili funkcionalnu. Dokazano je da antioksidanti igraju važnu ulogu u smanjenju upale i zaštiti ćelija od oštećenja, u odbrani od prevremenog starenja i bolesti. opsežnom istraživanju iz 2019, objavljenom u časopisu Nutrients, istraživači su uočili da rotkvice, koje se u narodnoj medicini koriste od davnina, obezbeđuju nekoliko vrsta antioksidanata. Nalaze se u jestivom korenu povrća, kao i u izdancima, semenima i lišću. Naučnici veruju da prirodna jedinjenja mogu da zaštite od pojave određenih karcinoma, kao što je rak grlića materice, dojke, prostate, debelog creva, jetre i pluća. Crvena boja rotkvica potiče od pigmenta antocijanina, snažnog antioksidanta, veoma važnog za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i očuvanje zdravlja srca. A i antocijanin u ovom povrću ima još jednu bitnu ulogu – smatra se efikasnim u borbi protiv karcinoma.

Rotkvice mogu da nas zaštite od dijabetesa

Do 2060. godine predviđa se da će se broj odraslih sa dijagnozom dijabetesa gotovo utrostručiti. Istraživanje iz 2017. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, proučavalo je vezu između rotkvica i dijabetesa. Ovde je bilo uključeno konzumiranje soka, ekstrakta i klica korena rotkvica. Uočeno je da su zaštitni efekti verovatno povezani sa sposobnošću ovog povrća da poboljša antioksidativni odbrambeni mehanizam u telu i pozitivno utiče na promene glukoze izazvane hormonalnim poremećajima. Rotkvice takođe smanjuju apsorpciju glukoze u crevima i pospešuju unošenje glukoze, što smanjuje nivo šećera u krvi.

Rotkvice regulišu telesnu težinu

Osim što čuvaju zdravlje, rotkvice su dobre i za regulaciju telesne težine, jer sadrže visok procenat vode i prisustvo nesvarljivih ugljenih hidrata, a utvrđeno je da utiču i na smanjenje holesterola, što znači da su dobre za krv i za srce. S obzirom na to da su bogate kalijumom, koji smanjuje krvni pritisak, rotkvice se preporučuju svima koji imaju visok pritisak jer se njihovim dejstvom opuštaju krvni sudovi i olakšava protok krvi.