6 zdravstvenih super koristi celera: Ne bacajte listove i pulpu, i oni mogu doprineti prevenciji čira
Celer je dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su ključna za pravilno varenje
Celer je biljka koja pripada istoj porodici kao šargarepa i peršun. Ima duge, čvrste, bledo zelene, vlaknaste stabljike koje rastu u vezicama od otprilike osam do deset komada. Stabljike se na vrhu sužavaju u listove. Iako većina ljudi listove baca, oni su takođe jestivi i zdravi.
Šta od korisnih sastojaka sadrži celer: Malo kalorija i masti, ali i proteina
Porcija od 80 g sirovog celara sadrži:
- 6 kcal/24 kJ
- 0,4 g proteina
- 0,2 g masti
- 0,7 g ugljenih hidrata
- 1,2 g vlakana
- 256 mg kalijuma.
1. Celer može da doprinese zdravlju srca
Iako celer sadrži veliku količinu vode, bogat je vitaminima i mineralima, uključujući kalijum i kalcijum, koji su važni za zdravlje srca. Takođe sadrži folat i vitamin K, koji su nam potrebni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i efikasno zgrušavanje krvi.
Pored vitamina i minerala, celer je izvor zaštitnih biljnih jedinjenja zvanih flavonoidi, koji blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. Ishrana bogata vlaknima, poput one koja uključuje celer, povezuje se sa manjim rizikom od srčanih bolesti.
2. Pomoć funkciji varenja i prevencija čira na želucu
Celer je dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su ključna za pravilno varenje. Jedno ranije laboratorijsko istraživanje u kome je korišćen ekstrakt celera, ukazalo je da njegovi fitonutrijenti mogu pomoći u zaštiti sluznice organa za varenje i time smanjiti rizik od nastanka čira na želucu.
3. Potencijalno može da smanji upalu
Zbog sadržaja fitonutrijenata, istraživanja na životinjama sugerišu da celer može imati protivupalno dejstvo. To ga čini potencijalno korisnim za hronična upalna stanja, poput artritisa. Međutim, većina dosadašnjih istraživanja rađena je na životinjama u laboratoriji, pa su potrebna dalja ispitivanja na ljudima.
4. Bolje pamćenje, zaustavljanje starenja i depresije
Laboratorijska studija iz 2017. godine otkrila je da ekstrakt celera može zaustaviti kognitivni pad povezan sa starenjem i depresijom. Druga istraživanja o neuroprotektivnim efektima celera pokazala su pozitivne rezultate kod miševa sa demencijom i Alchajmerovom bolešću. I ovde je većina istraživanja sprovedena na životinjama, pa su potrebne dodatne studije na ljudima.
5. Pomoć u regulaciji šećera u krvi
Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu (GI) i visokom sadržaju vlakana, celer može biti koristan onima koji žele da drže šećer u krvi pod kontrolom. Studije dokazuju da može biti efikasan u smanjenju nivoa glukoze u krvi.
6. Manje kilograma zbog veoma malo kalorija
Celer je niskokalorična namirnica, bogata i vodom i vlaknima, što ga čini dobrim dodatkom planu mršavljenja. Ipak, treba znati da popularna tvrdnja da je celer „hrana sa negativnim kalorijama” nije tačna jer kada se jede u celosti njegov sadržaj vlakana i vode može doprineti osećaju sitosti. Tako se smanjuje potreba za dodatnim kalorijama, barem kratkoročno.
Koje su koristi soka od celera?
Sok od celera sadrži malo šećera, a doprinosi unosu vitamina i minerala, uključujući vitamine A, C, K, folat i kalijum. Kada se konzumira kao deo raznovrsne, uravnotežene ishrane i u skladu sa preporukama (do 150 ml soka dnevno), može doprineti hidrataciji.
Nakon ceđenja, ne bacajte pulpu i vratite je u sok kako biste zadržali vlakna koja pogoduju zdravlju creva.
Da li je celer bezbedan za sve kategorije ljudi?
Za većinu ljudi celer je zdrava namirnica, ali neki mogu biti alergični. Blaže reakcije mogu biti svrab u ustima ili na jeziku, kijanje ili curenje iz nosa.
Celer sadrži visoku količinu oksalata, pa možda nije pogodan za osobe sa kamenom u bubregu ili drugim problemima sa bubrezima. Ako imate slične tegobe, konsultujte se sa lekarom.
Osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) ponekad se savetuju da ograniče unos celera, jer on sadrži manitol, vrstu ugljenih hidrata poznatu kao FODMAP, koji može fermentisati u crevima i pogoršati simptome. Ipak, za većinu ljudi celer je koristan dodatak raznovrsnoj, uravnoteženoj ishrani i može doprineti zdravlju na više načina. Najbolje ga je konzumirati kao celovitu sirovu biljku uz povremeno pijenje soka.
Ako niste sigurni da li je celer dobar izbor za vas zbog osetljivog digestivnog sistema, posavetujte se sa lekarom ili registrovanim dijetetičarom.