Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne Foto: Shutterstock
Za pripremu više vrsta domaćeg sladoleda, koji mogu da konzumiraju svi, pa i deca, trudnice, kao i osobe sa dijabetesom (uz konsultaciju sa lekarom), glavni sastojak su banane, sezonsko voće, malo koštunjavog voća i crna čokolada, a preporučljivo je i da pustite mašti na volju. Poneka šipka vanile ili cimeta mogu da posluže i kao dekoracija i kao sastojak, a ako vam sve ovo nije dovoljno slatko, dodajte steviju (prirodni zaslađivač, sa minimumom emulgatora). Najveća prednost ovakvog načina pripreme je što sladoled ne sadrži dodati šećer i štetne veštačke boje, zaslađivače, konzervanase, aditive i emulgatore, među kojima je i opasni karagenan, koji se nalazi u većini sladoleda.
Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne, a dovoljno su slatke da mogu da zadovolje sve ukuse.
Sastojci:
Priprema:
Banane oljuštite i iseckajte na kolutiće, pa ih stavite u zamrzivač na dva sata. Sezonsko voće po izboru (borovnice, jagode, aroniju, maline, višnje, kupine) ne morate da zamrzavate, samo ga iseckajte. Kada se banane zamrznu, izvadite ih i stavite u blender. Možete da dodate i neki sastojak po želji, samo vodite računa da ne bude previše tečne strukture (izbegavati sokove), da masa bude kompaktna i kremasta, a ne razvodnjena, bez obzira na dodatno zamrzavanje, što bi to posle pretvorilo u čist led.
Sve treba ponovo staviti u frižider i držati do sat vremena, posle čega možete da poslužite svoj ukusni, domaći sladoled.
Sastojci:
Priprema:
Prilično je jednostavna: iseckajte banane, ubacite u blender ili „secka“ i sve izmiksajte. Možete i da izgnječite banane i mešate ručno, dok masa ne postane kompaktna. Sipajte u posude pa zaledite, a sasvim je dovoljno da u zamrzivaču sve stoji najduže sat i po vremena. Ako će sladoled konzumirati i deca, možete da izbegnete kafu, koristite kakao.
Sastojci:
Priprema:
Izgnječite banane, dodajte bademovo mleko i sjedinite. Zatim dodajte čia semenke i med po želji (napominjemo da banane daju izuzetnu slatkoću), i kakao. Važno je sve dobro izmešati da se čia semenke razdvoje od grudvica banane i kakao praha. Možete samo da rashladite u frižideru, najbolje preko noći, a možete i da zamrznete sve na dva sata. Za dekoraciju koristite koštunjavo ili sezonsko voće.