Domaći hleb sa začinskim biljem je zdrav, ukusan i aromatičan

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ukoliko ste alergični na gluten ili jednostavno želite da se hranite zdravije, možete da kombinujete razna brašna od celih zrna

Domaći hleb od celih zrna sa aromatičnim začinima ima i produženi vek trajanja, posebno ako je bez kvasca Foto: Shutterstock

Domaći hleb sa začinskim biljem ćete napraviti lako, uz malo umeća i mašte. Ukoliko imate celijakiju ili jednostavno želite da se hranite zdravije, birajte bezglutenska brašna i ona od celih zrna. U procesu mešanja različitih vrsta, ne zaboravite da je heljdino brašno najteže teksture, i da ne treba da čini više od 50 odsto mešavine sa drugim kombinacijama.

Posna pogača od lanenog brašna sa origanom i semenkama

Potrebno:

  • laneno brašno (3 šolje)
  • integralno pšenično brašno (2 šolje)
  • bademovo mleko (2 šolje)
  • kvasac (20 grama)
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike origana
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • razne semenke (golice, lana, suncokreta, susam)

Priprema: 

Zagrejte šolju bademovog mleka, pa u njoj rastvorite kvasac i šećer. Promešajte. Potom dodajte 5 kašika lanenog brašna i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom do 10 minuta. Dodajte so, maslinovo ulje, ostatak bademovog mleka i origano. Mešajte dok se smesa ne ujednači, zatim dodajte ostalo brašno. Umesite meko testo, uvijte ga u čistu krpu i ostavite na toplom 20 minuta.

Stavite papir za pečenje  u pleh, a testo razvaljajte u tanku koru. Istapkajte ga prstima i premažite maslinovim uljem, pa pospite semenkama. Ostavite na toplom još dvadesetak minuta, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

Tvrdi mešani hleb sa majčinom dušicom

Potrebno:

  • izaberite tri od ovih vrsta brašna (ražano, laneno, proseno, ovseno, speltino, integralno pšenično - po 150 grama)
  • razne semenke (golica, suncokret, lan)
  • kisela voda (2 čaše)
  • soda bikarbona (1 kašika)
  • maslinovo ulje (1 kašika)
  • budevino ulje (1 kašika)
  • agava sirup (1/2 kašike)
  • eterično ulje majčine dušice (do 5 kapi, ili pola šake osušene majčine dušice)

Priprema:

Ovaj domaći hleb sa začinskim biljem je tvrd, i nećete moći da pojedete mnogo. Međutim, ima duži vek trajanja. U kiselu vodu dodati maslinovo i bundevino ulje, kao i sirup od agave. Polako dodavati kašiku po kašiku odabranih tipova brašna, pa sodu bikarbonu i zrnevlje. Na kraju dodajte majčinu dušicu. Zagrejati rernu na 220, a peći na 200 stepeni najduže do 45 minuta.

Hleb od ražanog brašna sa maslinama, čilijem i sušenim paradajzom

Potrebno:

  • ražano brašno (500 grama)
  • integralno pšenično brašno (200 grama)
  • mineralna voda (3 čaše)
  • maslinovo ulje (3 kašike)
  • laneno seme (1-2 kašike)
  • origano (po želji)
  • sušeni paradajz (nekoliko komada iseckati)
  • masline bez koštica (10 - 15 komada iseckati)
  • so (1 kašičica)
  • smeđi šećer (1 kašika)

Priprema:

Umesite testo od namirnica navedenih u receptu. Treba da bude srednje meko, i nemojte brinuti ako je lepljivo. Na kraju se dodaju sušeni paradajz, laneno seme i masline. Ako želite, i preko njega možete posuti razno zrnevlje.

Pecite u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40-45 minuta.

Fokača sa ruzmarinom od kokosovog brašna po keto pravilima

  • 3 jaja
  • kokosovo brašno (300 grama)
  • maslac  (30 grama)
  • sir (50 grama)
  • nemasna pavlaka za kuvanje (150 ml)
  • prašak za pecivo (1 kašičica)
  • mleveno laneno seme (2 kašike)

  • ruzmarin (prstohvat)
  • semenke suncokreta i origano (za posipanje)

Priprema:

Umutite jaja i dodajte so. Izmrvite sir, pa dodajte istopljeni maslac i pavlaku za kuvanje. Zatim, prašak za pecivo, pa kokosovo brašno, laneno seme i ruzmarin. Smesa treba da bude srednje gusta. Idealno je da se peče u posudi sa papirom za pečenje. Pospite fokaču suvim origanom i suncokretom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.