Ukoliko ste alergični na gluten ili jednostavno želite da se hranite zdravije, možete da kombinujete razna brašna od celih zrna
Domaći hleb sa začinskim biljem ćete napraviti lako, uz malo umeća i mašte. Ukoliko imate celijakiju ili jednostavno želite da se hranite zdravije, birajte bezglutenska brašna i ona od celih zrna. U procesu mešanja različitih vrsta, ne zaboravite da je heljdino brašno najteže teksture, i da ne treba da čini više od 50 odsto mešavine sa drugim kombinacijama.
Potrebno:
Priprema:
Zagrejte šolju bademovog mleka, pa u njoj rastvorite kvasac i šećer. Promešajte. Potom dodajte 5 kašika lanenog brašna i dobro promešajte. Pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom do 10 minuta. Dodajte so, maslinovo ulje, ostatak bademovog mleka i origano. Mešajte dok se smesa ne ujednači, zatim dodajte ostalo brašno. Umesite meko testo, uvijte ga u čistu krpu i ostavite na toplom 20 minuta.
Stavite papir za pečenje u pleh, a testo razvaljajte u tanku koru. Istapkajte ga prstima i premažite maslinovim uljem, pa pospite semenkama. Ostavite na toplom još dvadesetak minuta, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.
Potrebno:
Priprema:
Ovaj domaći hleb sa začinskim biljem je tvrd, i nećete moći da pojedete mnogo. Međutim, ima duži vek trajanja. U kiselu vodu dodati maslinovo i bundevino ulje, kao i sirup od agave. Polako dodavati kašiku po kašiku odabranih tipova brašna, pa sodu bikarbonu i zrnevlje. Na kraju dodajte majčinu dušicu. Zagrejati rernu na 220, a peći na 200 stepeni najduže do 45 minuta.
Potrebno:
Priprema:
Umesite testo od namirnica navedenih u receptu. Treba da bude srednje meko, i nemojte brinuti ako je lepljivo. Na kraju se dodaju sušeni paradajz, laneno seme i masline. Ako želite, i preko njega možete posuti razno zrnevlje.
Pecite u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
Priprema:
Umutite jaja i dodajte so. Izmrvite sir, pa dodajte istopljeni maslac i pavlaku za kuvanje. Zatim, prašak za pecivo, pa kokosovo brašno, laneno seme i ruzmarin. Smesa treba da bude srednje gusta. Idealno je da se peče u posudi sa papirom za pečenje. Pospite fokaču suvim origanom i suncokretom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-30 minuta.