Antioksidansi štite ćelije od oksidativnog delovanja slobodnih radikala, koji se dovode u vezu sa nizom bolesti, kao što su dijabetes, bolesti srca i rak. Ukoliko se bolest pojavi ona se ne može lečiti određenim načinom ishrane, ali, namirnice bogate antioksidansima, kao što su voće i povrće, integralne žitarice… mogu da nas zaštite od nekih oblika karcinoma, kao što je, na primer, rak dojke.
Brokoli, karfiol, kelj i kupus bogati su vitaminima A i C. Antioksidansi u ovom povrću pomažu u neutralizaciji toksina i kancerogena koji mogu izazvati rak dojke, smatraju neki stručnjaci. Najbolje je povrće kuvati na pari kako bi se iz njega izvukao maksimum hranjivih sastojaka. Neka istraživanja tvrde da osobe koje se leče od raka dojke treba da crpu antioksidanse iz celovite hrane, jer primena nekih suplemenata može biti rizična tokom lečenja raka dojke.
Laneno seme je bogato omega-3 masnim kiselinama i lignanom, biljnim jedinjenjem sastavljenim od vlakana i antioksidansa fitoestrogena. Lignana ima najviše u lanenom semenu. Istraživači smatraju da fitoestrogen cilja na receptore estrogena i sprečava razvoj raka dojke koji je posledica pojačane stimulacije estrogena. Savet je da se laneno seme doda u jogurt, ovsene pahuljice, salate, supe, smutije, mafine.
Kurkuma je začin koji su ljudi vekovima koristili za suzbijanje upalnih stanja. Neka istraživanja tvrde da kurkuma može biti dobra zaštita od raka dojke. Kurkumin, aktivno jedinjenje u kurkumi, može zaustaviti metastaze raka dojke i smanjiti nuspojave hemioterapije. Ovo je ipak nalaz samo laboratorijskih studija i stručnjaci tvrde da je potrebno uraditi više istraživanja kako bi se utvrdile moguće prednosti korišćenja kurkume. Antioksidansi u ovam začinu imaju moćno dejstvo, začin se može dodati u supe, kajganu ili toplo mleko.
Karotenoidi su prirodni pigmenti koji paradajzu i šargarepa daju boju. Telo karotenoide pretvara u vitamin A, koji štiti zdravlje očiju, utiče na elastičnost kože. Iako je potrebno više istraživanja, ima studija koje kažu da možda postoji veza između karotenoida i manjeg rizika od nekih oblika raka dojke. Antioksidansi iz paradajza ili šargrepe su uvek dobar izbor za zdravlje i vitalnost.
Riblje ulje ima dosta vitamina D i omega-3 kiselina, koji preveniraju pojavu raka. Laboratorijska istraživanja pokazuju da omega-3 može zaustaviti rast krvnih sudova unutar tumora. Potrebno je ipak, više istraživanja da bi se sa sigurnošću znalo da li riblje ulje može smanjiti rizik od raka. Savet je da se koriste losos, tunjevina, sardina, inćun i skuša, koje su najbogatije hranjivim materijama.
Borovnice, jagode, kupine i maline su bogate vitaminom C koji jača imunitet. Antioksidansi iz ovog voća štite telo od oštećenja ćelija. Sveže, smrznute ili sušene bobice su odlična užina, mogu se dodati u jogurt, žitarice, smutije i mafine.
Mnoga istraživanja ukazuju da biljni proteini mogu da spreče rizik od razvoja raka dojke ili njegovog povratka posle izlečenja. Neke studije tvrde da konzumacija oraha usporava rast tumora dojke i da mogu delovati kao zaštitni faktor protiv ove bolesti.
Grožđe, posebno crno, bogato je resveratrolom, antioksidansom koji se dovodi u vezu sa prevencijom raka dojke, jetre i želuca. Preporuka je da se grožđe jede dok je sveže i da se ne odstranjuje kožica. Smatra se da su koštice grožđa i kožica bogate polifenolima, koji usporavaju proces starenja.
Jedno istraživanje na glodarima dovelo je u vezu upotrebu soje sa rakom dojke. Najnovije studije, ipak, objašnjavaju da glodari u odnosu na ljude različito obrađuju protine soje. Proizvodi od soje, kao što su edamame, tofu i tempeh bezbedni su i sadrže fitonutrijente izoflavone, koji mogu pomoći u prevenciji raka, tvrde neki stručnjaci.
Sočivo je još jedan način da obezbedimo telu dovoljne kolčine biljnih proteina koji ublažavaju upale i smanjuju rizik od raka dojke. Sočivo je bogato vlaknima i antioksidansima. Zeleno ili crveno sočivo može biti i dobra zamena za mesne proizvode.
Crni pasulj smatra se za jednu od najzdravijih sorti pasulja. Pun je vlakana, vitamina B9 i B1, proteina, gvožđa, magnezijuma, fosfora. Sadrži visok nivo antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od raka dojke, kardiovaskularnih bolesti. Crni pasulj je takođe snažan izvor ergotioneina, aminokiseline koja štiti DNK. Ovaj antioksidans se može obezbediti samo ishranom,a ima ga dosta i u pečurkama. Zemlje koje koriste ergotionein u svojoj kuhinji, poput Francuske i Italije, beleže, prema nekim podacima, manji nivo demencije u opštoj populaciji.
Žitarice celog zrna su ključni izvor bioaktivnih fitokemikalija, prirodnih jedinjenja koja mogu pomoći u prevenciji raka dojke. Žene koje su koristile integralne žitarice više od sedam puta nedeljno imale su manji rizik od pojave raka dojke, pokazalo je jedno istraživanje. Ne moramo da koristimo samo hleb od integralnih žitarica, već i ovsenu kašu od celog zrna, integralne testenine i integralni pirinač.