Naslovna / Ishrana

Nadutost i gasovi, koje nam namirnice pomažu a koje odmažu

Priredio/la: O.M.|14:30 - 11. 05. 2022.

Postoje namirnice koje ne prijaju stomaku, pa izazivaju gasove i nadutost. Neke druge pak mogu da pomognu da se ova stanja lako prevaziđu

nadutost i gasovi Nadutost i gasovi mogu da nestanu ako se namirnice konzumiraju pravilno ili ako se neke izbace iz svakodnevne ishrane Foto: Shutterstock

Nadutost i gasovi, verovatno nema osobe koja se nije suočila sa ovim problemom. Pojedini nutricionisti tvrde da za ovaj problem krivicu snosi pet namirnica, dok ih je sedam u grupi koje pomažu da se ovaj problem reši.  U svakom slučaju, ako se osećamo neprijatno i imamo nadutost i gasove posle obroka, možda je vreme da preispitamo koju to hranu jedemo, i da eventualno  promenimo način ishrane. Evo koje namirnice pomažu a koje odmažu stomaku kada je reč o gasovima i nadutosti.

Namirnice koje izazivaju nadutost i gasove

1. Brokoli, kupus, kelj

Kelj, brokoli i kupus spadaju u povrće iz porodice krstaša i sadrže rafinozu — šećer koji ostaje nesvaren sve dok ga bakterije u crevima ne fermentišu. To dovodi do gasova i nadutosti u stomaku.

– To nikako nije razlog da potpuno izbacite ove namirnice iz ishrane. Korišćenje hrane bogate hranljivim materijama i vlaknima dovodi do jačeg, zdravijeg sistema za varenje koji je manje sklon nadimanju. Važno je samo da ove namirnice unosite u umerenim količinama – kažu nutricionisti uz preporuku da se ovo povrće kuva na pari.

Kuvanje bilo kog povrća omekšava vlakna i smanjuje supstance koje izazivaju nadutost, tako da ovako termički obrađeno povrće zauzima manje prostora u gastrointestinalnom traktu. Na ovaj način neće se u potpunosti eliminisati ili sprečiti nadimanje, ali će povrće biti lakše za varenje.

2. Pasulj, sočivo, soja…

To verovatno nije novost, ali pasulj, sočivo, soja i grašak, pojačavaju osećaj nadutosti i izazivaju gasove. Takođe sadrže šećere i vlakna koja naša tela ne mogu lako da apsorbuju. Dakle, kada mahunarke stignu do debelog creva, bakterije u crevima pojačano rade. Ovaj proces dovodi do gasova, koji izazivaju nadutost, objašnjava nutricionista.

Kombinujte mahunarke sa lako svarljivim celim zrnima, poput pirinča ili kinoe. Ako često jedete voće, povrće, orašaste plodove, integralne žitarice, ovo povrće koje izaziva nadutost će manje da smeta – kažu nutricionisti.

3. Mleko

Ako osetimo gasove nakon nekoliko kriški sira ili činije žitarica sa mlekom, možda smo netolerantni na laktozu — što znači da našem telu nedostaju neophodni enzimi da razgrade laktozu. To može dovesti do stvaranja gasova i izazvati nadimanje. Nutricionisti zato preporučuju upotrebu mleka bez laktoze.

4. Jabuke

Jabuka, ako je jedemo svakog dana može da nas spase odlaska kod lekara, ali ne uklanja nadustost i gasove. Bogate vlaknima, jabuke takođe sadrže fruktozu i sorbitol, šećere koji se nalaze u voću na koje su mnogi netolerantni. Međutim, jabuke su odlična užina, pa ih ne treba  izbaciti iz ishrane.

– Jedna jabuka dnevno će smanjiti rizik od srčanih oboljenja i respiratornih problema.  Jedite ih u umerenim količinama i odvojeno od obroka – savetuju nutricionisti. Ostalo voće koje nadima su: kruške, breskve i suve šljive.

5. Previše slana hrana

Izbegavanje natrijuma nije tako jednostavno kao izbegavanje soli. Natrijuma ima u većinu prerađene i upakovane hrane, uključujući supe, hleb i drugu slanu hranu. To ga čini veoma teškim za izbegavanje. Pijte puno vode da biste isprali nagomilane količine natrijuma koji može da izazove nadutost i gasove.

Namirnice koje smanjuju nadutost i gasove su:

1. Krastavac

Ljudi koriste krastavce da smanje natečenost ispod očiju, ali su podjednako delotvorni i kod sprečavanja nadutosti. Ovo povrće sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji pomaže u smanjenju ovog osećaja. Dokazano je da krastavci inhibiraju aktivnost proinflamatornih enzima, pa je dobro da se krastavac jede svež ili jednostavno slatko piće zamenite čašom vode u kojoj se nalazi krastavac.

2. Banane

Namirnice bogate kalijumom poput banana, avokada, kivija, pomorandže i pistaća sprečavaju zadržavanje vode regulišući nivoe natrijuma u ​​vašem telu i na taj način mogu da smanje nadimanje koje izaziva so. Banane takođe imaju rastvorljiva vlakna koja mogu da ublaže ili spreče zatvor. Jer, nadutost može biti izazvana i opstipacijom.

3. Papaja

Enzim u papaji, papain, pomaže u razgradnji proteina u sistemu za varenje, što varenje čini lakšim. Tropsko voće sadrži i antiinflamatorna svojstva, kao i vlakna koja podržavaju bolju probavu. Jedite papaju celu i svežu ili pijte smuti od ovog voća, savetuju nutricionisti, a sve u cilju izbegavanja nadutosti i gasova.

4. Špargle

Špargle mnogi zovu superhranom protiv nadimanja. Naravno, one mogu da daju neprijatan miris urinu, ali pomažu da se izbaci višak vode, čime se oslobađamo nadutosti i gasova. Takođe sadrži prebiotike, koji podržavaju rast „dobrih“ bakterija. Ovo pomaže u održavanju ravnoteže u našem probavnom sistemu kako bismo sprečili ili smanjili gasove.

5. Jogurt sa probioticima

Probiotici pomažu u regulisanju varenja i štite opšte zdravlje digestivnog trakta. Naravno, možete uzimati probiotske suplemente, ali je još bolje da ih konzumirate u jogurtima bogatim njima kao dodatak doručku.

6. Seme komorača

Komorač se takođe smatra blagotvornim za funkcionisanje digestivnog trakta. Ovo seme ima jedinjenje koje opušta mišiće, što omogućava prolaz gasova i ublažava nadimanje.

7. Đumbir

Đumbir sadrži enzim zingibain, koji pomaže u varenju proteina. Ovo potencijalno pomaže da se hrana lakše vari, smanjujući nadimanje, gasove ili zatvor. Ako osećate nadutost i gasove, pijuckajte domaći čaj od đumbira koji se priprema tako što se nekoliko kriški đumbira prelije šoljom vrele vode, ostavi da odstoji pet do 10 minuta, procedi i piti tokom dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Marija
8:33, 12. 05. 2022.
Odgovori

Hvala na savetima; i nama je to dragoceno.

Radmila
15:09, 14. 05. 2022.
Odgovori

Hvala saveti su veoma korisni

Dragan
20:57, 16. 05. 2022.
Odgovori

Djumbir je odličan za umirenje stomaka. Piti čaj i grickati djumbir iz čaja mene su spasili velikih tegoba!

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo