Naslovna / Ishrana

Sir i neželjeni efekti njegovog preteranog konzumiranja

Priredio/la: S.St.|11:00 - 21. 06. 2023.

Prekomerno konzumiranje sira može da napravi rasulo u našem zdravlju, od nadimanja do povećanja telesne težine i još mnogo toga

sir Brojne vrste sireva, njihov ukus i privlačnost teško da mogu da se zamene Foto Shutterstock

Sir, njegov ukus i privlačnost teško da mogu da se zamene, bilo da smo na svom omiljenom mestu za hamburgere, na koktelu ili samo tražimo smelu i ukusnu užinu. Uz toliko brojnih vrsta sireva, ova raznovrsna, ukusna namirnica sigurno će upotpuniti i poboljšati ukus svakog jela, od pice do takosa, pa čak i sofisticiranog charcuterie posluženja. U isto vreme, konzumiranje sira može izazvati brojne neželjene efekte koji mogu uticati na naše telo i zdravlje, posebno kada se ne konzumira u umerenim količinama.

– Ovi efekti mogu biti izazvani faktorima kao što su visok sadržaj masti u siru, hormonski sastav mlečnih proizvoda, potencijalni inflamatorni odgovor na zasićene masti i rizik od bakterijske kontaminacije kod određenih sorti sira. Važno je da održavamo uravnoteženu i raznovrsnu ishranu da bismo ublažili ove rizike i unapredili opšte zdravlje i blagostanje – rekla je za Eat This, Not That! Mari Sabat, registrovani dijetetičar.

Sir i moguće nuspojave nakon preteranog konzumiranja

1 Zatvor

– Konzumiranje prevelikih količina sira može potencijalno dovesti do zatvora. Sir je bogat mastima i ima malo vlakana, što može usporiti varenje i otežati prolazak stolice kroz creva. To može rezultirati retkim pražnjenjem creva i poteškoćama u eliminisanju otpadnih materija – kaže Sabat i dodaje:

– Kratkoročno, konzumiranje velikih količina sira može izazvati trenutnu nelagodnost i nadimanje, dok dugotrajno prekomerno konzumiranje može dovesti do hroničnog zatvora – objašnjava Sabat.

2 Upala

– Konzumiranje kazeina, proteina koji se nalazi u mleku i glavne komponente sira, potencijalno može dovesti do različitih neželjenih efekata i zdravstvenih problema. Jedna značajna nuspojava u vezi sa konzumiranjem kazeina je upala. Kod nekih osoba, kazein može da izazove imuni odgovor i doprinese zapaljenju u telu. Ovaj inflamatorni odgovor može da se manifestuje kao širok spektar simptoma, uključujući probavne probleme, probleme sa kožom, respiratornu nelagodnost, pa čak i bolove u zglobovima. Za pojedince koji imaju pravu alergiju ili osetljivost na kazein, imuni sistem prepoznaje kazein kao pretnju i oslobađa inflamatorne medijatore, što dovodi do neželjenih reakcija – objašnjava Sabat.

3 Gorušica

– Sir je bogat izvor masti i može izazvati gorušicu kod osetljivih osoba. Kada se konzumira u prevelikoj količini, sadržaj sira sa visokim sadržajem masti može da opusti donji sfinkter jednjaka (LES), mišić koji inače sprečava da se želudačna kiselina vrati nazad u jednjak. Ovo može dovesti do osećaja peckanja u grudima i grlu. Vremenom, hronična gorušica može oštetiti sluznicu jednjaka i dovesti do ozbiljnijih stanja kao što je gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) – objašnjava Sabat.

4 Akne

– Akne su višestruka tema jer na njih utiču različiti faktori, uključujući kvalitet ishrane, hormoni, starost, genetika, higijena, kozmetika i životna sredina. Na osnovu kliničkih smernica, koje je objavila Američka akademija za dermatologiju (AAD), kada je u pitanju ishrana, novi dokazi sugerišu na to da hrana sa visokim glikemijskim indeksom i obrasci ishrane mogu biti povezan sa aknama – objašnjava Toby Amidor, registrovani dijetetičar i nutricionista.

– Iako to nije slučaj kod svih, kod nekih osoba može da dođe do izbijanja akni ili njihovog pogoršanja kao rezultat konzumiranja prevelikih količina sira. Ovo se može pripisati hormonima prisutnim u mleku, uključujući faktor rasta 1 sličan insulinu (IGF-1), koji može stimulisati proizvodnju sebuma i doprineti začepljenju pora. Pored toga, sir je bogat zasićenim mastima, što može da podstakne upalu u telu i potencijalno pogorša postojeće stanje kože – dodaje Sabat.

– Kada je u pitanju mlečna hrana, postoje ograničeni dokazi koji ukazuju na to da mleko/sir može uticati na akne, ali AAD smernice navode da su kvalitet i snaga dokaza ograničeni i nedosledni. Na osnovu toga AAD je zaključio da u ovom trenutku ne postoje specifične promene u ishrani koje se preporučuju za lečenje akni – nastavlja Amidor. 

5 Povećan rizik od listerije

Listeria monocytogenes je bakterija koja može da izazove bolesti koje se prenose hranom, posebno kod osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom, trudnica i starijih osoba. Meki sirevi, kao što su bri, kamamber i plavi sir, imaju veći rizik od kontaminacije listerijom. Ako se ovi sirevi konzumiraju prekomerno ili se ne skladište na odgovarajući način, rizik od izlaganja listeriji može se povećati – kaže Sabat i dodaje:

– Listerioza može dovesti do simptoma sličnih gripu, teških komplikacija kod podložnih pojedinaca, a kod trudnica čak i do pobačaja ili mrtvorođenih beba.

6 Rizik od raka može se povećati

– Prekomerno konzumiranje sira, posebno onih vrsta sa visokim sadržajem masti, može potencijalno povećati rizik od određenih karcinoma. Sir sadrži zasićene masti, koje su povezane sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Štaviše, neke studije ukazuju na korelaciju između konzumiranja mlečnih proizvoda, uključujući sir, i povećanog rizika od raka prostate i dojke. Međutim, važno je napomenuti da se veza između konzumiranja sira i raka još uvek istražuje, a značajnu ulogu igraju i drugi faktori u ishrani i životnih navika – kaže Sabat.

7 Nadimanje

Osobe koje imaju probleme da svare mlečne proizvode (ili koji ih redovno prekomerno jedu) verovatno će se u roku od 30 minuta do dva sata osećati naduveno, kaže Amy Gorin, registrovani dijetetičar.

Sigurno da smanjenje ukupne potrošnje sira može pomoći. Ako se i dalje javlja  nadimanje nakon konzumiranja čak i male količine sira, treba pokušati sa vrstama koje imaju manje laktoze (bri i kamamber), koje mogu lakše da se svare i izazovu manje neželjenih efekata.

Gorin dodaje da će se kod onih koji su super netolerantni na laktozu i jedu previše sira, sva ta laktoza preseliti u debelo crevo umesto da se obrađuje i apsorbuje u telu. 

U debelom crevu, nesvarena laktoza se kombinuje sa normalnim bakterijama i izaziva gasove objašnjava ona.

Prema FDA, gasovi ubrzo nakon konzumiranja mlečnih proizvoda kao što je sir jedan su od najčešćih znakova nedostatka laktaze, enzima koji razgrađuje laktozu, ili šećer, u mlečnim proizvodima.

8 Dijareja

Odraslim osobama sa ograničenom sposobnošću varenja laktoze (oko 65 odsto) prekomerno konzumiranje mlečnih proizvoda može izazvati ozbiljnu nelagodnost, kaže Sarah Rueven, registrovani dijetetičar.

– Kada neko sa intolerancijom na laktozu konzumira sir, laktaza u siru se ne razgrađuje i umesto toga bakterije je fermentišu u crevima – objašnjava Rueven, koja kaže da to može dovesti do dijareje, pored nekoliko drugih neprijatnih GI simptoma.

9 Dehidriranost

Nedovoljno unošenje vode može lako dovesti do dehidracije, ali i konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma, kao što su kremaste kaserole i dupli čizburgeri.

– Sir je hrana koja ima više natrijuma, a on zadržava vodu, posebno ako jedete više od jedne kriške istovremeno – kaže Gorin.

Glavobolja i smanjeno mokrenje znaci su da nas naše navike u ishrani čine dehidriranim. Zato treba da se hidriramo pre ili posle obroka bogatih natrijumom kako bismo izbegli dehidraciju.

10 Povećanje težine zbog zadržavanja vode

Pošto sir ima visok sadržaj natrijuma on može da izazove i zadržavanje vode kod ljudi koji su osetljivi na so, kaže Amy Shapiro, registrovani dijetetičar. Zato se osobama koje imaju ishranu sa niskim sadržajem natrijuma, poput onih sa srčanim oboljenjima ili visokim holesterolom, često kaže da ograniče ili izbegavaju sir.

11 Ugroženo zdravlje srca

Konzumiranje previše sira može da dovede do većeg rizika od srčanih oboljenja, kaže Rueven, pošto visoki nivoi natrijuma podižu krvni pritisak (povećan rizik od moždanog udara), a zasićene masti podižu loš holesterol.

Zasićene masti, kaže Shapiro, vrsta su masti koja ostaje čvrsta na sobnoj temperaturi i stoga može začepiti arterije.

– Zasićene masti povećavaju nivo našeg lošeg holesterola i, kada se konzumiraju prečesto, mogu postati nezdrave – kaže ona.

Ali, ne moramo u potpunosti da izbacimo sir da bismo izbegli ove neželjene efekte, naglašava Rueven: 

Umereno konzumiranje sira neće drastično povećati holesterol i krvni pritisak, pa uživajte u njemu povremeno ili ga koristite u malim količinama za ukrašavanje salate ili supa. 

12 Dobijanje na težini

Postoje neke uobičajene zablude o siru koje zaista rade protiv nas.

– Pošto svi, uglavnom, misle da je sir hrana sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili hrana sa visokim sadržajem proteina, dodaju ga u mnoga jela kao što su salate, sendviči i omleti, i uživaju u njemu za užinu – kaže Šapiro.

Problem je u tome što 30 gr sira sadrži oko 100 kalorija i osam grama masti, dodaje ona, tako da to nije „zdrava” hrana kako je mnogi vide. Sir je hrana koja prilično brzo povećava ukupni unos masti i kalorija. I tako, vremenom, naše navike konzumiranja sira mogu dovesti do povećanja telesne težine.

– Sir je bogat mastima, a mast je najkaloričniji makronutrijent, što znači da obezbeđuje više kalorija po gramu. Prekomerno konzumiranje bilo koje hrane, posebno one bogate mastima, poput sira, može dovesti do povećanja telesne težine ako naš ukupni unos kalorija premašuje naše dnevne potrebe – kaže Rueven.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo