Psihologija

Šta je letnja anksioznost: Niste jedini ako vam leto nije samo čisto uživanje

Priredio/la: Ma.R.

Kod mnogih osoba momenat kada im um više zauzet pokreće anksiozne misli, a stručnjaci naglašavaju da i dosada može biti okidač za anksioznost

Na prvu „loptu“, letnji meseci su povezani sa bezbrižnim ponašanjem, opuštanjem, manjim gužvama. Plaža, šetnje u hladovini, druženje sa prijateljima i rodbinom na odmoru… Međutim, za mnoge ljude, leto je zapravo više stresno nego uzbudljivo. Postoji li letnja anksioznost?

Letnja anksioznost: Mit ili sezonski afektivni poremećaj?

Prema mišljenju psihoterapeuta iz Atlante dr Crystal Burwell, anksioznost se normalno javlja svaki put kada dođe do neke tranzicije, bilo da je u pitanju promena godišnjih doba ili druga vrsta promene. A leto je puno promena koje bi mogle da izazovu anksioznost: toplije je vreme nego što smo navikli, drugačija odeća, odlazak na letovanje, duži dani i drugo.

– Dok je sezonska anksioznost obično povezana sa zimom, uvek možete doživeti verziju sezonskog afektivnog poremećaja tokom leta, što u psihologiji nazivamo letnji sezonski afektivni. Sve počinje narušavanjem našeg cirkadijalnog ritma, 24-časovnih ciklusa koji pomažu da zaspimo i budimo se u smislu ponavljajućeg procesa. Uz to, zimi imamo premalo sunčeve svetlosti a leti previše – to kod nekih osoba izaziva očekivane sezonske afektivne probleme – objašnjava dr Burwell.

Vitamin D, sunce, cirkadijalni ritam i letnja anksioznost

Ovaj vitamin nam je potreban a bez sunca ga nema. Međutim, nastavlja dr Burwell, kada ima previše sunčeve svetlosti, naš prirodni ciklus spavanja se prekida. Naša tela povezuju dnevnu svetlost sa budnošću. Dakle, večernji momenti i duži dan mogu biti izuzetno prijatni, ali i uticati na naš režim spavanja i odmora. Štaviše, naglašava psihoterapeut, mnoge osobe tokom letnjih meseci imaju pad u sposobnosti tela da stvara melatonin.

Dr. Rachel Cavallaro, psiholog iz Bostona, kaže da sa dužim danima naši umovi i naša tela postaju budniji i da je zbog toga mnogim ljudima možda teže da se uspavaju. Manje sna pravi probleme jer nismo dovoljno odmorni što prouzrokuje povećanu anksioznost. Sama vrućina takođe logično izaziva zabrinutost  i nervozu kod nekih ljudi.

Tokom leta, saglasne su i dr Burwell i Cavallaro, sve ovo je posebno problematično jer toplo vreme stvara simptome koji su veoma slični simptomima anksioznosti. Ona se može pokrenuti kroz misli, okruženje ili, u slučaju velike vrućine, kroz fiziološki alarm (nije nam dobro na vrućini).

Socijalna i letnja anksioznost: Šta nam loše donose dani kada iskočimo iz svoje rutine

Za ljude sa socijalnom anksioznošću, više društvenih obaveza koje su noguće leti takođe može dovesti do letnje anksioznosti. Od roštilja, preko gužvi i zabava na bazenima, do porodičnih okupljanja, letnja okupljanja za neke su veoma izražen uzrok anksioznosti. Čak i za one koji se ne bore sa socijalnom anksioznošću, gust kalendar druženja takođe može biti razlog za stres.

Takođe, letnji dani u kojima izlazimo iz svoje bez rutine mogu biti razlog anksioznosti, nesnađenosti, uznemirenosti. Odjednom, izađemo iz svojih uobičajeih obrazaca, pa ni to što konačno imamo priliku da se odmorimo ne doživljavamo tako. Kod mnogih osoba momenat kada im um više nije pokreće anksiozne misli. Stručnjaci naglašavaju da i dosada može biti okidač za anksioznost.

I odmor može učiniti ljude uznemirenim. Nismo uvek sigurni šta se može da nam se dogoditi na njihovom putovanju. Radi se o spektru različitih situacija, od kojih mnoge nisu prijatne. Konkretno, to pokreće jak strah od neizvesnosti. O pitanjima poput „zašto ne mogu da priuštim odmor?“ ili „kada ću i ja imati tako zanimljiv odmor na nekoj egzotičnoj destinaciji) ne treba trošiti reči.

Najvažniji saveti: Rutine i dovoljno sna

Dr Burwel ohrabruhe one koji se bore sa letnjom anksioznošću da se unapred suoče sa svojim okidačem letnje anksioznosti i naprave plan za smanjenje negativnih fekata. Na primer, ako se nekog dana osećate anksiozno, isprobajte tehnike odvlačenja pažnje kao što su trčanje, čišćenje kuće ili pravljenje planova sa prijateljima kojima verujete i koji vas razumeju. Napravite plan određenih rutina koje vam neće dozvoliti da uplovite u malodušnost jer ne radite ništa.

Spavajte dovoljno jer je san najvažniji za stabilno mentalno zdravlje. Srž rešenja problema sa spavanjem je u važnosti važnost rasporeda i svakodnevnih rutina, a sve to će umanjiti i letnju anksioznost.