Naslovna / Psihologija

11 načina na koje um može da pomogne našem telu

Priredio/la: S.St.|19:00 - 11. 10. 2022.

Korišćenje moći našeg uma može da pomogne da budemo zdraviji tako što ćemo pokrenuti odgovor našeg imunološkog sistema

veza um i telo Veza um i telo način je na koji naše mentalno i fizičko zdravlje međusobno deluju Foto: Shutterstock

Um može da pomogne telu da na najbolji način prevaziđe anksioznost i druge srodne probleme kao što su fobije i opsesivno-kompulzivni poremećaj, da smanji bol, poboljša kvalitet sna, snizi krvni pritisak i generalno poveća energiju i koncentraciju.

1.Veza um-telo

Veza um i telo način je na koji naše mentalno i fizičko zdravlje međusobno deluju. Umesto da budu odvojeni, oni utiču jedno na drugo. Fizička bolest može da poveća mogućnost za razvoj anksioznosti, depresije i drugih mentalnih zdravstvenih problema. Nasuprot tome, depresija, anksioznost i nekontrolisani stres mogu da oslabe vaš imuni sistem i izazovu fizičke simptome.

2. Smanjite bol

Zahvaljujući meditaciji naš mozak može da oslobodi endorfine, što pomaže u smanjenju bola. Fokusiranje na nešto mirno i tiho takođe može da pomogne u smanjenju upale i odvrati fokus s bola.

3. Poboljšajte kvalitet sna

Učenje tehnika svesnosti kako bi se fokusirali na duboko disanje i svest o sadašnjem trenutku može da nam pomogne da bolje spavamo. Ove tehnike pomažu da se otgrnemo od misli koje izazivaju anksioznost i pokreću relaksaciju našeg tela kako bismo brže mogli dautonemo u san.

4. Snizite krvni pritisak

Praktikovanje meditacije može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Izgleda da ovaj efekat izaziva proizvodnja azotnog oksida, koji pomaže u opuštanju i širenju krvnih sudova. Redovna meditacija  može da pomogne telu da proizvodi više azotnog oksida.

5. Pojačajte imuni odgovor

Korišćenje moći našeg uma može da pomogne da ostanemo zdraviji pokretanjem odgovora imunološkog sistema. Meditativna praksa i duboko disanje aktiviraju naš parasimpatički nervni sistem, koji pomaže u kontroli upale u telu kako bismo se efikasnije borili protiv bolesti.

6. Smanjite anksioznost

Naš um može da nam pomogne da prevaziđemo anksioznost i druge srodne probleme kao što su fobije i opsesivno-kompulzivni poremećaj. Meditacija stvara duboko stanje opuštenosti, pomaže da usredsredimo pažnju i eliminišemo bučne misli koje nam izazivaju stres. Rezultirajući osećaj smirenosti i mira smanjuje anksioznost i promoviše mentalno i fizičko blagostanje.

7. Povećajte energiju

Opuštanje i druge pozitivne tehnike suočavanja mogu da pomognu u ublažavanju efekata stresa, uključujući osećaj umora i bezvoljnosti koji mogu da se pojave. Opuštanje usporava rad srca i poboljšava kvalitet sna, što vam može pomoći da se probudite osveženi i energični.

8. Niži nivo šećera u krvi

Bilo koja vrsta stresa povećava nivo šećera u krvi. Razne tehnike opuštanja pomažu, tako da se šećer u krvi bolje kontroliše. Muzika, masaže, terapija umetnošću, joga i duboko disanje sve su metode opuštanja koje vam pružaju ove prednosti.

9. Poboljšajte funkciju varenja

Reakcija na stres inhibira naše varenje. Kada je telo u stanju uznemirenosti, ono skreće resurse od varenja hrane, jer se priprema za stanje u kojem se telo mobiliše da eliminiše pretnju. Aktiviranje našeg relaksacionog odgovora može da pomogne kod probavnih poremećaja kao što su:

  • refluks kiseline
  • zatvor
  • mučnina
  • bol u stomaku

10. Poboljšajte koncentraciju

Istraživači sa Medicinskog centra Univerziteta Kolumbija otkrili su da opuštanje može da promeni funkciju i strukturu vašeg mozga. Meditacija samo nekoliko minuta dnevno može smanjiti ometanja i pomoći vam da se bolje koncentrišete. Različite vrste meditacije koje nam pomažu da se fokusirate su sledeće:

  • svesnost, koja uključuje posmatranje vaših misli bez osuđivanja
  • koncentrativna, koja uključuje fokusiranje na određenu tačku
  • kretanje, koje uključuje spore, ponavljajuće pokrete

11. Kontrolišite bes

Pokazalo se da meditacija smanjuje bes, negativnost i agresiju. Pomaže nam da postanemo svesni kako bismo mogli da promenimo svoje misli i otkrijemo kako se osećamo u vezi sa frustrirajućim situacijama i kako da na njih reagujemo. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo